Aşırı sıcaklar can almaya devam ediyor

Afrika'dan gelen sıcak hava dalgası İspanya'da 2 kişinin ölümüne neden oldu.

Afrika'dan kuzeye doğru ilerleyen sıcak hava dalgası altındaki İspanya ve Portekiz'de aşırı sıcaklar can aldı. Yetkililer bunun 2003'ten beri İber Yarımadası'nı etkisi altına alan en şiddetli sıcak hava dalgası olduğunu söyledi.

Salı günü ülkenin güneydoğusundaki Murcia'da 40'lı yaşlarındaki bir  işçinin kalp krizi geçirerek ölmesinin ardından aynı bölgede tarımla uğraşan 78 yaşındaki bir emekli kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

İspanya ve Portekiz'de hava sıcaklıklarının pazar gününe kadar 40 santigrat derecenin üzerinde olacağı ve 2-3 derece daha artabileceği açıklandı. İspanyol yetkililer ülkenin orta kesiminin büyük kısmı için sıcak hava uyarısı yaparken özellikle Endülüs ve Extremadura bölgelerinde sıcakların daha etkili olması bekleniyor. 

ÖLÜ SAYISI YUNANİSTAN'I AŞABİLİR

İspanya ve Portekiz'de bugüne kadar kaydedilen en yüksek sıcaklıklar 47 santigrat derecenin biraz üzerinde olmuştu. Avrupa rekoruysa 1977'de kaydedilen 48 santigrat derece ile Yunanistan'ın başkenti Atina'da. Yetkililer bu rekorların ilerleyen günlerde kırılabileceğini söylüyor. Zira Portekiz'in güneyindeki Alentejo bölgesinde sıcaklığın 47 dereceye yükseleceği tahmin ediliyor.  Portekiz'in okyanus kıyısındaki başkenti Lizbon'da hava sıcaklığının 43 santigrat dereceye çıktığı belirtildi. 

Portekiz'de geçen yıl 114 kişinin öldüğü tarihinin en ölümcül orman yangınlarının tekrarlanmaması için yetkililer alarma geçti.  Yunanistan'da geçen ay yaşanan orman yangınlarında 90'dan fazla kişi hayatını kaybetmişti.