ASTIMDA BALGAM TIPASI

 Astım hastaları genellikle balgam çıkaramamaktan yakınırlar.Çoğu balgam varda çıkartsam rahatlayacağım diye şikayet ederler.

Doc.Dr.FEDAİ BARCAN fedaibarcan@gmail.com

ASTIMDA BALGAM TIPASI

 Astım hastaları genellikle balgam çıkaramamaktan yakınırlar.Çoğu balgam varda çıkartsam rahatlayacağım diye şikayet ederler.

 Gerçekten astımda balgam sıklıkla infekte olduklarında ya da yoğun allerjen,irritana maruz kalmada hastalık alevlenmelerinde olur.

 Bu çocuklarda çok dikkat çeken bir bulgudur.Astım alevlenmelerinde çocuk yoğun öksürür ardından kusar gibi balgam çıkarır.

 Bu balgam içindeki yıkılmış allerji hücreleri nedeniyle çok yapışkan lastik hatta ip gibi uzar.Rengi pırıl pırıl şeffaf kristal gibidir.

Hasta çocuk bu balgamı çıkarttıktan sonra rahatlar ve uykuya dalar.Bu çocuklarda çoğunda akar allerjisi vardır.Hastalarda yazın rahat,sonbaharda tekrarlayan öksürüklerde mutlaka akar allerjisi araştırmalı.Ve hastalığı tedavi etmek için bu akarlara karşı kökten tedaviyi denemek gereklidir.Yoksa hastalık arta arta gider.

Bu çocukların uygun tedavi almadıklarını gösteren en önemli bulgudur.

 Astımları kontrol altında olan çocuk ya da büyüklerde böyle şikayetler olmaz.

 Ayrıca balgam çıkartsam rahatlayacağım diyen hastalarında tedavisinin yetersizliği böyle bir his verir.Bu hastalar zorlana zorlana ufak sarı saydam bir balgam çıkarırlar.İçinde yoğun allerji hücresi olduğundan infeksiyonlarda olguğu gibi balgamın rengi sararır.

 Astımda allerji hücrelerine bağlı balgam hem çok yapışkan hemde katı koyu olduğundan bazen bronşu şişe mantarı gibi tıkayarak bronşun şeklini alır,akciğer filminde hafif zatürre belirtisi verir.Halbuki bu bronşun balgamla tamamen tıkanmasına bağlıdır.Tıpta mucus plug veya balgam tıkacı diyoruz.Bu nedenle astımlı hastaların büyük çoğunluğu zatürre başlangıcı diye gereksiz yere antibiyotik kullanmak zorunda kalırlar.Halbuki zatürre başlangıcı diye bir hastalık yoktur.Zatürre varsa vardır.Yoksa yoktur.

 Astımın tedavisinde balgam sökücülerinin bir yararı yoktur.Boşuna kullanmamak gerekli. Su solunum yollarını rahatlatarak astımımıza olumlu etki yapar o nedenle hastalarımıza su içmelerini öneriyoruz.

 Uygun tedaviyle hastaların şikayetleri tamamen kaybolur.

Mark Spitz yedi altın olimpiyat madalyalı şampiyon astım hastası olup olimpiyatlarda yıllarca kırılamayan rekorlar kırmıştı.Bu astımda uygun tedavinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Tüm yazılarını göster