ASTIM”I TEDAVİ EDİYOR “MUŞ GİBİ “ GÖRÜNMEK.

 Astım genetik yatkınlıkla meydana gelen birçok tetikleyici faktörle ortaya çıkan ,birçok hastalıkla karışan uzun süreli bir hastalık.Ayni hava durumu gibi bazen günlük güneşlik bazende bulutlu ,fırtınalı ve özelliği hava durumu gibi periyodlarla iyileşmesi ve kötüleşmesi.

Doc.Dr.FEDAİ BARCAN fedaibarcan@gmail.com

ASTIM”I TEDAVİ EDİYOR “MUŞ GİBİ “ GÖRÜNMEK.

 Astım genetik yatkınlıkla meydana gelen birçok tetikleyici faktörle ortaya çıkan ,birçok hastalıkla karışan uzun süreli bir hastalık.Ayni hava durumu gibi bazen günlük güneşlik bazende bulutlu ,fırtınalı ve özelliği hava durumu gibi periyodlarla iyileşmesi ve kötüleşmesi.

 Astım tedavisi bugün için çok iyi yerlerde.Ama aşırı hasta sayısı ve bu konuda yetişmiş doktor azlığı sadece bazı şanslı hastaların doğru tedavi edilmesini sağlıyor.Uzun süren bir hastalık olduğu için mutlaka hastaları takip eden bu konunun uzmanı olması gerekiyor.Ayrıca hasta problemleri arttığı zaman mutlaka takip eden doktoruna ulaşabilmeli ve önerileri uygulayabilmeleri gerekir.

 Astımda atak geçirmek koruyucu tedavinin yetersizliğini gösterir.Eğer hasta sık sık atak geçiriyorsa ya doktor deneyimsizdir,ya da hasta verilen tedaviyi doğru uygulamıyordur.Burda en büyük problemlerden biri doktoruna güvenmeyen hastaların ya da hasta çocuk annelerinin,ilaçları dengesiz kullanmalarıdır.İlaçların yan etkisinden kurtuluyum derken bronşların sakatlanmasına neden olarak ömür boyu hastalığın yerleşmesine katkı sağlarlar.

 Hasta koruma tedavisiyle normale sokulduktan sonra hastanın durumuna göre belirli aralarla ilaçlar azaltılır.İlaçlar azaltılırken ya da kesilince hastalığın tekrarlaması hastalığı tetikleyen çevresel faktörleri aklımıza getirir.Eğer hastanın allerjisi varsa ve aşı tedavisinden yarar görme adayıysa mutlaka aşı tedavisini uygulamak gerekir.Çünkü hastalık geçecekse bilimsel olarak sadece aşı tedavisiyle geçecektir.Bu büyük bir şanstır.Bu şansı kullanmazsak zaman içinde hastalık iyileşmeler ve kötüleşmelerle ömür boyu devam edecektir.

 Bazı hastalarda, geçti gibi görünen hastalık,hastanın en sıkışık olduğu dönemlerde nişan,nikah,düğün,üniversite sınavı,işe başlama ,hamilelik,doğum ,lohsalık gibi dönemlerde tekrarlayarak hastayı sıkıştaracaktır.

 Hastalar ,bu konudaki uzmana ulaşamadıklarından,ya da hastane yoğunluğundan ilgi azlığından,eczacı,komşu, internet sitelerinden duydukları alternatif tıptan yarar görmek bağışıklıklarını arttırmaya çalışırlar.Halbuki astım da bağışıklık hücreleri aşırı kuvvetlidir.Sadece hedefleri şaşırmıştır.Mikroplarla  yönel eceğine,allerjene yönelerek astımı başlatan allerjik iltihabı bu kuvvetli bağışıklık hücreleri başlatır.Astım tedavisinde kullanılan ilaçların hepsi bağışıklığı kuvvetlendiren değil,bastıran ilaçlardır.

 Astımda bağışıklık kuvvetlendirsin diye kullanılan ilaçların astıma yararlı mı zararlı mı olduğu bilimsel olarak bilinmemektedir.

 Grip aşısını astımda astıma olumlu bir etkisi yoktur.Son astım rehberine göre grip aşısı astımlılarda ne astım atak sayısını ne de atak şiddetini azaltır.

 Zatürre aşısınında astımlılarda son astım rahberine göre astım tedavisine olumlu bir etkisi yoktur.

 Reflü astım gibi öksürüklere neden olur.Eğer hasta gerçek astımsa reflü tedavisini atak sayısı ve şiddeti konusunda astımlılara bir yarar sağlamadığı kanıtlanmıştır.Sadece reflü ise reflü tedavisi reflünün düzelmesine katkı sağlayacaktır.

 Astımın bilimsel tedavisinde öksürük kesicilerin,balgam sökücülerin,antibiyotiklerin yeri yoktur.

 Tozdan korunmanın,toz geçirmeyen yatak yorgan kılıfı kullanmanın,mite çeken elektrik süpürgeleri,ionizer gibi aletlerin ünlü COCHRANE çalışmasında hastalığın ilerlemesini durdurmadığı kanıtlanmıştır.Son astım rehberlerinde de bu konunun vurgulanması ve sağlık personellerinin korunma metodlarını boş yere yazmaması gerektiği

kesinleşmiş bilgi olduğundan (A) ile derecelendirilmiştir.

 Astımımızı tedavi ettirmek istiyorsak “ASTIM TEDAVİSİNİN SANAT OLDUĞUNUN “ bilincinde olmazsak astım ömür boyu bize eşlik edecektir..


Kaynak:


https://ginasthma.org/wp- content/uploads/2018/04/wms- GINA-2018-report-tracked_v1.3. pdf

Tüm yazılarını göster