ASTIMLILAR EVDE KUŞ BESLEYEBİLİRLER Mİ..?

 Evde beslenen kuşlar sağlık açısından büyük risk oluşturan evcil hayvanlardır.  Evlerde sıklıkla muhabbet kuşu,kanarya,papağan gibi kuşlar beslensede bunların protein yapısı yakın olduğundan hepsi allerji yapar.

Doc.Dr.FEDAİ BARCAN fedaibarcan@gmail.com

ASTIMLILAR EVDE KUŞ BESLEYEBİLİRLER Mİ..?

 Evde beslenen kuşlar sağlık açısından büyük risk oluşturan evcil hayvanlardır.

 Evlerde sıklıkla muhabbet kuşu,kanarya,papağan gibi kuşlar beslensede bunların protein yapısı yakın olduğundan hepsi allerji yapar.

 Allerjiklerde göz kaşıntısı,hapşırma,su gibi burun akıntısı gözlerde sulanma kaşınma,geçmeyen öksürük,hırıltılı solunum , nefes darlığı yapar.Hasta kuşa yaklaştığı yada kafes temizlediği dönemde kuşların şikayetlerini arttırdığını farkeder.

 Kuşlar bilhassa dışkıları kuruyarak havaya karışır.Hastaları rahatsız eder,hasta olmayan allerjiklerde de yakın gelecekte kuş allerjisi gelişterecektir.

 Bu arada dikkat çekilecek olan kuştüyü yastık ve yorganın da solunum allerjisi açısından çok riskli olmasıdır.Bunlar akarlar açısından çok zengindir.

 Yumurta ve tavuk eti besin allerjisininde en önemli nedenlerinden biri evde beslenen kuşlardır.Evde solunum allerjisi yapan kuş,çapraz reaksiyon yaparak bir besin allerjisi olan yumurta ve tavuk eti allerjisi yapabilir.Bu sıktır o nedenle yumurta ve tavuk eti allerjisi olanlarda evde kuş besleyip beslemediği sorgulanmalıdır.

 Allerjik şahıslara eskiden kuş besleyici hastalığı dediğimiz . Daha sonra extrensek allerjik alveolit diye isimlendirdiğimiz bir hastalık yaparlarki bu hastalık son derece ciddi bir hastalıktır.

 Hasta astım krizi ve yüksek ateş ve kan testinde mikrop varmış gibi bulgu verir.Çoğu merkezde ateş ve kanda beyaz küre yüksekliği nedeniyle zatürre tanısı alır.

 Hastaların yoğun bakımlık olma ve ölüm riski yüksektir.Çoğu hasta zatürre zannedildiğinden ölüm sonrası otopside tanı konulur.

O nedenle yüksek ateş,astım krizi,akciğer filminde hafif zatürre gölgesi olan ağır hastalarda mutlak kuşlarla ilgili temas sorgulanmalıdır..

 Değerli okurlarım astımla ilgili birçok pratik bilgiye Facebook,Instagram ve YouTube kanalımdan ulaşabilirsiniz.

Doç.Dr.Fedai Barcan'ı takip etmek için

 

Tüm yazılarını göster