Atatürk neden öldü? Mustafa Kemal Atatürk'ün hastalığı neydi?
Mustafa Kemal Atatürk 1881'de doğdu. 10 Kasım 1938'de ise hayatını kaybetti. Türk asker, devlet adamı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk, bugün 82. ölüm yıl dönümünde büyük özlemle anılıyor. Milyonlarca vatandaş bugünün anlam ve önemine göre yaşamaya çalışırken, bir yandan da Atatürk neden öldü? Mustafa Kemal Atatürk'ün hastalığı neydi? sorularına cevap arıyor. İşte Atatürk'ün ölümü hakkında bilinmesi gerekenler..
Mustafa Kemal Atatürk 1881'de doğdu. 10 Kasım 1938'de ise hayatını kaybetti. Türk asker, devlet adamı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk, bugün 82. ölüm yıl dönümünde büyük özlemle anılıyor. Milyonlarca vatandaş bugünün anlam ve önemine göre yaşamaya çalışırken, bir yandan da Atatürk neden öldü? Mustafa Kemal Atatürk'ün hastalığı neydi? sorularına cevap arıyor. İşte Atatürk'ün ölümü hakkında bilinmesi gerekenler...
10 Kasım günleri saat 09.05'te çalan siren sesleriyle birlikte Türkiye genelinde 2 dakika süreyle Atatürk anısına saygı duruşuna geçilmektedir. Ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi binası önündeki bayraklar hariç, Türkiye'deki tüm resmi binalarda ve ülkenin dış temsilciliklerde bayraklar, yas göstergesi olarak yarıya indirilir. Anıtkabir'de bulunan bayraklar diğer günlerde hiçbir sebeple yarıya indirilmez. Bayrağın sürekli çekili bulunmadığı yerlerde, bayrak önce göndere çekilir; daha sonra da yarıya indirilir.
ATATÜRK NEDEN ÖLDÜ, HASTALIĞI NEYDİ?
Mustafa Kemal Atatürk, 1938 başlarında iştahsızlık ve halsizlik hissetmeye başladı. Vücudunun çeşitli yerlerinde kaşıntılar meydana geliyor ve burun kanamaları güçlükle önleniyordu. Bu kaşıntıların Çankaya Köşkü'ndeki karıncalardan meydana geldiği öne sürüldü ve köşk ilaçlamaya alındı. Atatürk de özel bir kür tedavisi için Yalova Termal'e gönderildi. Termal Otel'de, 22 Ocak 1938 günü Atatürk'ü muayene eden Dr. Nihat Reşat Belger, karaciğer rahatsızlığından kuşkulandı ve Atatürk'e siroz teşhisi koydu. Doktor Belger'in mutlak surette perhiz yapmasını tavsiye ettiği Atatürk, Termal Otel'deki tedavisine bir süre daha devam etti, ancak doktorların bütün itirazlarına rağmen 1 Şubat 1938'de tedaviyi yarıda bırakarak Bursa'ya hareket etti.
Fransa'dan doktor getirtilmesi
Atatürk'ün sağlık durumunun ciddiyet göstermesi hükûmeti de telaşlandırdı ve Başbakan Celâl Bayar, Avrupa'dan iki hekim getirilmesini önerdi. Atatürk o günlerdeki Hatay Sorunu yüzünden hastalığının dışarıda duyulmasının iyi olmayacağını düşündüğünü belirterek bunu reddetti ancak Türk doktorların kapsamlı bir muayene yapmasını kabul etti. 6 Mart 1938 günü beş doktor Çankaya Köşkü'nde Atatürk'e bir konsültasyon yaptılar ve siroz hastalığı teşhisini yinelediler. Atatürk'ün kesinlikle alkol almaması gerektiğini söyleyerek yoğun çalışma temposunu da biraz düşürmesini istediler. Atatürk bu önerilere olumlu yanıt verdi. Bu muayeneden bir süre sonra Başbakan Celâl Bayar'ın tavsiyesi üzerine Paris Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Noel Fissenger Ankara'ya davet edildi. Fissenger Atatürk'ü muayene etti ve diğer doktorların teşhis ve tavsiyeleriyle örtüşen bir tanı-tedavi ortaya koydu.[2] İlk teşhisten sonra Fissinger Atatürk'e "Efendim, büyük savaşlar kazanmış olabilirsiniz ancak bu olayda vaka sizsiniz ve ben de sizin komutanınızım, lütfen bu hususu unutmayınız" telkininde bulunmuştu. Fransız doktorun sözleri, tavsiyeleri ve tavırlarından memnun kalan Atatürk doktorun tavsiyelerini ciddi şekilde uygulamıştır.