AVM kararı bilim kurulu uzmanlarını endişelendirdi! 1-2 hafta daha beklense iyi olurdu

Normalleşme kapsamında AVM'lerin 11 Mayıs'ta açılması kararının Bilim Kurulu üyelerini de şaşırttığı öğrenildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı normalleşme planına göre 11 Mayıs'ta açılacak alışveriş merkezleriyle ilgili uzmanlardan uyarı geldi.

Normalleşme kapsamında AVM'lerin 11 Mayıs'ta açılması kararının Bilim Kurulu üyelerini de şaşırttığı öğrenildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı normalleşme planına göre 11 Mayıs'ta açılacak alışveriş merkezleriyle ilgili uzmanlardan uyarı geldi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası açıkladığı normelleşme sürecine ilişkin kararları değerlendiren uzmanlar, “Bu açılımları ortaya koyarken bir yandan da yeni vaka ortaya çıkışını çok dikkatli bir şekilde izlemek gerekir. Özellikle AVM’lerin açılması yüksek riskli bir durum, onun çok sıkı takip edilmesi lazım. Sosyal mesafe ve maske kullanımı gibi önlemler bir süre daha devam etmeli” görüşünü dile getirdi.

 

Normalleşmeye geçiş kapsamında hükümet 11 Mayıs tarihinde AVM’lerin açılmasına karar verdi. Haber Türk yazarı Muharrem Sarıkaya, ne Bilim Kurulu üyelerinin ne AVM ne de mağaza sahiplerinin bu kararı beklemediğini belirtti.

“Karar bizi şaşırttı” diyen Prof. Dr. Pınar Okyay, enfekte sayısındaki önemli düşüşün, yeniden zıplaması, ikinci bir dalgayla karşılaşılması olasılığıyla ilgili “Hassas buz üzerindeyiz” dedi. Okyay, “O nedenle kitle bağışıklığı sağlansın diye, kitle salgınına yol açma ihtimalini de herkesin görmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet'ten Sibel Bahçetepe'ye konuşan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Nilay Etiler, "AVM’lerin açılmasının erken olduğunu düşünüyorum, belki de en son açılması gereken yerler. AVM’ler hem kalabalık, hem kapalı, hem de temas ile bulaşmaya uygun alanlar. Bir şekilde sosyal hayat başlayacak ama hiçbir zaman eskisi gibi olmamalıyız. Maske takılması bir yıl olmasa bile 3-4 ay sürebilir ama bu arkadan gelecek olan dalgalarla da alakalı. Tekrardan yükselişe geçerse o zaman tekrar önlemleri artırırız. Bundan sonra her zaman için 'eskisi gibi olmayacağız' yeni bir normalimiz olmalı" değerlendirmesinde bulundu.

 "Daha zor bir döneme giriyoruz"

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da, "Bir yerde tabii ki önlemleri gevşetmek gerekecek. En az riskli olanlar için öncelikli yapılabilir diyorduk. Ama en riskli yerler olarak da AVM’lerin ve okulların açılması diyordum. AVM’lerin açılması gerçekten riski yüksek bir durum, onun çok sıkı takip edilmesi lazım. Çünkü kapalı yerlerin AVM’lerin şöyle bir riski var, klima ile havalandırılan yerler. Normalde sosyal mesafeyi 1.5 metre diyoruz, ama bu klimalar hava üflediği için ya da içerideki havayı sirküle ettiği için bunlar damlacıkları daha uzak mesafeye götürüyorlar. Onun için yakından izlenmeli" ifadelerini kullandı.

Önlemler 1 yıl sürebilir

Hacettepe Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Murat Akova da, "Önlemler en az bir yıl daha devam etmeli" görüşünü savundu.