BAU'nun dahil olduğu proje ile RNA temelli tedavi görme bozukluklarına umut ışığı doğuyor!
BAU, görme bozukluklarının tedavisinde umut vadeden bir projeye dahil olarak Avrupa Birliği Ufuk Avrupa Programı'nda önemli bir başarı elde etti. RETORNA adlı proje, retina hastalıklarına yönelik RNA temelli tedavileri hedefliyor. BAU, projede yer alan 7 üniversiteden biri olmayı başardı.
BAU'nun dahil olduğu proje ile RNA temelli tedavi görme bozukluklarına umut ışığı doğuyor!
Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), Avrupa Birliği Ufuk Avrupa Programı kapsamında görme bozukluklarının tedavisinde umut ışığı olacak.
Görme bozuklukları, etkilenen hastalar ve toplum genelinde önemli sosyal ve ekonomik etkisi olan artan küresel bir sorunu temsil ediyor. Birkaç yıl içinde, 60 yaşın üzerindeki Avrupa vatandaşlarının çoğunun yaşla ilişkili makula dejenerasyonu (AMD), diyabetik retinopati (DR) ve retinitis pigmentosa (RP) gibi görme bozukluğu hastalıklarından etkileneceğini öngörülüyor. Bu doğrultuda yeni tedavi stratejileri geliştirmek için acil bir ihtiyaç olduğu anlaşılıyor.
Görme bozuklukları, küresel ölçekte artan bir sorun olmasına rağmen, retina hastalıklarının etkili bir tedavisi ne yazık ki henüz mevcut değil. Buradan hareketle Bahçeşehir Üniversitesi'nin de dahil olduğu AB Ufuk Avrupa Marie Skłodowska-Curie Eylemleri programı tarafından finanse edilen “Retinal hastalıkların tedavisinde RNA'ya hedefleme (RETORNA)” projesi, retina hastalıklarının tedavisini hedefliyor.
“PROJE, GÖRME VE SİNİRBİLİM ALANINDA GENÇ BİLİM İNSANLARINI YETİŞTİRMEK İÇİN PLATFORM SAĞLAYACAK”
RETORNA PROJESİ GÖRME TEDAVİLERİNDE DÖNÜM NOKTASI OLACAK
Bahçeşehir Üniversitesi'nin Ufuk Avrupa Programı'nda kabul alan projesi RETORNA, retina hastalıklarının tedavisinde umut vadeden bir RNA tabanlı tedavi yönteminin geliştirilmesi amacıyla önemli bir dönüm noktası oluşturuyor. Proje, görme bozukluklarına çözüm sunmak için yürütülen araştırmalarda yeni bir perspektif sunarken, retina hastalıklarının tedavisinde mevcut sınırlamaların üstesinden gelmeyi hedefliyor. Bahçeşehir Üniversitesi'nin dahil olduğu konsorsiyum ile gerçekleştirilecek RETORNA projesi, retina hastalıklarına yönelik RNA tabanlı bir tedavi bulma sürecinde ilerleme kaydetmek ve hastalara yeni umutlar sunmak için önemli bir adım olarak görülüyor.