BioNTech yarın yargı karşısına çıkıyor!

Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin kurduğu ve mRNA bazlı Covid-19 aşısı BioNTech, yarın yargı karşısına çıkıyor...

BioNTech, Türk bilim adamları Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından kurulan ve Covid-19'a karşı mRNA tabanlı aşı Comirnaty'yi geliştiren şirket, gelecek hafta zorlu bir yargı sürecine hazırlanıyor. Aşının "kalıcı yan etkiler ve hasarlar" bıraktığı iddiasıyla Almanya'da tazminat davası açıldı.

Mainz’da Türk bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından kurulan şirket, yarın Almanya’da yargılanacak. Almanya’da hizmet veren iki hukuk şirketi, müvekkillerinin başvurusu üzerine yargı sürecini başlattı. Yapılan açıklamada, müvekkillerin sağlığında “kalıcı hasar” oluştuğu ve bu sebeple tazminat davası açıldığı duyuruldu.

“BEYİN SİSİNE SEBEP OLDU”

İsmi açıklanmayan kadının orta yaşlı bir sağlık sektörü çalışanı olduğu da belirtildi. Sağlık çalışanının aşı olduktan sonra kalp ritminde bozukluk meydana geldiği ve “beyin sisi” yaşadığı da vurgulandı. Yarın başlayacak yargı sürecinde kadının BioNTech’ten 150 bin euro (yaklaşık 3.7 milyon TL) tazminat istediği de açıklandı.

Bu dava, benzer iddialarla açılan yüzlerce davadan sadece biri olup, diğer davaların toplam tazminat talepleri 1 milyon euroya kadar ulaşıyor. İngiliz Financial Times gazetesi, davalardan birinin Düsseldorf merkezli Rogert & Ulbrich ve diğerinin ise Mainz merkezli Casar-Preller olduğunu belirtti.

BioNTech, Comirnaty'nin güvenlik kontrollerinin tamamlandığını ve aşı ile yan etkiler arasında belirgin bir bağlantı bulunamadığını belirtiyor. Financial Times'ın raporu, BioNTech'in bu davanın kaybedilmesi durumunda bile finansal olarak doğrudan etkilenmeyeceğini, çünkü Avrupa Birliği'nin yasal olarak aşı üreticilerini koruduğunu belirtiyor.