Bu akşamdan itibaren otogaz zamlanıyor!
Türkiye’de her yüz araçtan 40’ının yakıt tercihi olan LPG’ye (otogaza) yeni bir zam daha göründü. Otogaza bu geceden itibaren 19 kuruşluk bir zam daha geldi. Bu zamla birlikte otogaza son bir ayda 4 kez zam gelmiş oldu. Bu da her hafta zam anlamına geliyor.
Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısındaki rekor değer kaybı, akaryakıt fiyatlarına zam yağmuru olarak yansımaya devam ediyor. Son olarak bugün LPG’de bir fiyat artışı daha yaşandı.
Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası’ın (EPGİS) açıklamasına göre otogaza bu geceden geçerli olmak üzere litre başına 19 kuruş zam yapıldı
EPGİS açıklamasında, “Akaryakıt Ürünlerinde Fiyat Artışı 23 Ekim 2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, LPG otogazda 19 KRŞ/LT pompa satış fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olmuştur” ifadeleri kullanıldı.
BİR AYDA DÖRT ZAM
Bu zamla birlikte Kasım ayı içerisinde LPG’ye dördüncü kez zam gelmiş oldu. Ekim ayında 93 kuruş zamlanan LPG'ye 2 Kasım'da 49 kuruş, 16 Kasım'da 25 kuruş, 19 Kasım’da ise 45 kuruşluk zam gelmişti. Buna göre son iki ayda LPG'ye yapılan toplam zam 2,31 TL oldu.
Zammın ardından litre fiyatı otogazda İstanbul'da 7,38'den 7,54’e, Ankara'da 7,45 TL'den 7,64 TL’ye, İzmir'de 7,47 TL'den 7,66 TL’ye yükseldi.
Benzin ve motorin gibi otogazda da özel tüketim vergisi (ÖTV) eşel mobil sistemi kapsamında sıfırlandığı için zamlar doğrudan pompa fiyatına yansıyor.
BENZİN VE MOTORİN NE KADAR OLDU?
Geçtiğimiz hafta yapılan zamla birlikte motorinde fiyat İstanbul’da 8,23’ten 8,73’e, Ankara ve İzmir’de 8,31’den 8,81’e yükseldi.
Benzinde ise litre fiyatı geçtiğimiz hafta yapılan son zamla İstanbul’da 8,17’den 8,69’a, Ankara ve İzmir’de 8,25’ten 8,77’ye yükselmişti.
SEKTÖR OLUMSUZ ETKİLENDİ
Otogazlı (LPG) araçların yakıt avantajı her geçen gün azaldı. Makasın daralması milyonlarca kullanıcıyı benzine yönlendirirken, LPG üzerinde oluşan sektör de olumsuz etkilendi.
Samsun sanayisinde otogaz dönüşüm işleri yapan esnaf, işlerinin durduğunu, durumun dükkan kapatmalarla sonuçlanabileceğini belirtti.
Sektördeki durumu ‘darboğaz’ olarak nitelendiren esnaf, yeni montajların yok denecek kadar azaldığını gelenin tamir ve bakım için tercih ettiğini söyledi.
‘İnsanların söküm aşamasına’ geldiğini dile getiren esnaf, vatandaşın söktürme maliyeti nedeniyle de boynunun bükük olduğunu belirtti. “Artık herkes benzin kullanıyor” diyen esnaf, otogazın sağladığı fiyat avantajının ortadan kalktığını, pazar payının da bu doğrultuda düştüğünü ifade etti.
İnsanların otogazı artık sadece uzun yola çıktıklarında tercih ettiği dile getiriliyor.
‘İŞLER DÜŞTÜ’
Otogaz dönüşüm işi yapan Mustafa Yıldız, ‘LPG fiyatlarındaki artış ister istemez sektör olarak bizleri etkiledi. İnsanlar LPG'yi söküm aşamasına geldi. Ama tabi yine 2 TL fiyat farkı var. Yine cazibesi var ama insanlar yeni montaj yaptırmakta kararsız kalıyor” dedi.
2000’li yıllarda benzin 5 TL ise LPG’nin 1,5 TL civarında olduğunu belirten Yıldız, “Sonradan bu yarı yarıya fiyatlara geldi. Sonra yüzde 40, 30 derken şu an yüzde 15 yüzde 20 bandında bir tasarruf olayımız var” diye konuştu.
Yıldız, “Günde 2-3 montaj geliyordu şu anda 1 montaj zor geliyor diyebiliriz. Yani bizim sektörü bayağı bir zorladı” değerlendirmesinde bulundu.
‘VATANDAŞ ARTIK LPG’YE GEÇİŞTE KARARSIZ’
Otogaz Ustası Rauf Arslan ise, “Halen otogaz düşünen çok fazla müşteri var ama fiyat aralığından dolayı kararsızlar. Fiyatların çok yükselmesi bunda etkili oldu. Halihazırda takılı olan araçlar var. Sadece onlar mecburen bakıma geliyorlar. Tank değişimi, bakım dışında montaj çok az. Yok denecek kadar az maalesef” dedi.
“Çok ciddi bir sektör ama maalesef fiyattan dolayı sektör bayağı darboğaz içine girmiş durumda” diyen Arslan, “Ama ne kadar sürer ne kadar ayakta kalınabilir bunu zaman gösterecek. Tabii ki tedirginiz” şeklinde konuştu.
‘ANCAK UZUN YOLDA KULLANILIYOR’
Sedat Aladağ, “İnsanlar cihaz söktürmeye geliyorlar ama söktüremeden geri gidiyorlar. Çünkü söktürmenin maliyeti evrak üzerinde daha fazla. Boyunlarını büküp geri dönüyorlar. LPG'yi kullanmamaya çalışıyorlar. Artık herkes benzin kullanmaya çalışıyor. Çok uzun yola giderse LPG kullanıyorlar” dedi.
İşlerinin 2020'den bu yana yüzde 70 düştüğü bilgisini veren Aladağ, “Avantajı eskiden yüzde 45’ti LPG'nin yapısından ötürü. Tabii şimdi yarı yarıya kalmadı, avantajı düştü. Dükkan şu anda kalabalık olurdu daha öncesinde ama şu anda 1 araç var, o da bizim aracımız’diye konuştu.
‘BÖYLE ZAM GÖRMEDİM’
LPG'li aracı için sanayiye gelen İmdat Öztürk ise, şu değerlendirmede bulundu:
“LPG fiyatları, mazot fiyatları, benzin fiyatları haddini aştı gidiyor. Biz kamyonetlerimizi taksilerimizi satmak mecburiyetinde kalacağız. Aşırı mağdur olduk. Bu kadar zam yaşım 55 ben böyle bir zam ömrümde görmedim.
Bugün arabanın LPG'si için gelmiştim. Tank tüpü değişecek. Muayene günü geldi. Ama bir fiyat aldık ki yaptırma şansım yok. Alıp aracımı geri döneceğim.”