Çin'den Ukrayna'ya kültür çıkartması
Çin'den Ukrayna'ya kültür çıkartması
Ukrayna’nın başkenti Kiev’de, Ukrayna Ulusal Taras Şevçenko Opera Tiyatrosu’nda Çin geleneksel bahar sevinci ve kutlamaları gösterisi büyük ilgi gördü.
Çin’in en önemli geleneksel bayramlarından olan Bahar Festivali'nin Kiev’deki organizasyonu; Çin Kültür Bakanlığı, Çin’in Kiev Büyükelçiliği ile ‘Lanhva’ Çin ve Ukrayna Kültür Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirildi. Programın açılışı ise Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Kültür Bakanı Vyaçeslav Kirilenko ile Çin’in Kiev Büyükelçisi Çjan Siyunya tarafından yapıldı. Çin kültürü ve sanatının iddialı bir şekilde temsil eden sanatçılar gösterileriyle Ukraynalıları bir anlığına Çin’e götürdü. Çin kültürünün mistik taraflarının gösterildiği etkinlikte; opera ve bale performansları, Çin’in milli enstrümanları ‘erhu’ ve ‘zheng’ solosu, ‘Tahoe’ ve Kung Fu dövüş sanatları icra edildi. Çin’den gelen, manastır, opera ve bale sanatçıları rengârenk kostümleriyle; renkli, egzotik, estetik, zarif ve büyüleyici dansların yanı sıra Çin’in modern tarafını da gösterdi. Sanatçılar Çincenin yanı sıra seslendirdikleri Ukraynaca şarkılarla tam not aldı. Uluslararası turnuvalarda derece alan, Budist tapınağı rahipleri, Kung Fu dövüş sanatlarıyla salondakilere heyecanlı anlar yaşattı. Kung Fu ustaları gösterileriyle insan vücudunun sınırları ve inanılmaz olanaklarını sergiledi. Gösteriyle ilgili düzenlene basın toplantısında Kiev’in yanı sıra Lviv şehrinde de gösteri yapılacağı, Ukrayna ile Çin’in dostluğuna vurgu yapıldı.
Bahar Bayramı
Batılıların Noel’i gibi Çinliler için de Bahar Bayramı en önemli bayramdır. İçeriği ve insanların kutlama biçimleri zaman içinde değişmekle birlikte Bahar Bayramı’nın Çinlilerin yaşam ve ideolojisindeki yeri hiç değişmez. Söylentilere göre Çinlilerin Bahar Bayramı’nı kutlama geleneğinin 4 bin yıllık geçmişi vardır; ancak ilk başlarda bir bayram günü olarak sabit biçimde kutlanmamış ve “Bahar Bayramı” olarak adlandırılmamıştır. M.Ö 2100 yıllarına gelindiğinde zamanın insanları Jüpiter gezegeninin bir turunu bir yaş olarak saptamışlar ve bunu Bahar Bayramı olarak kutlarken adına da “yaş” demişler. M.Ö 1000 yılında ise “yıl” sözcüğüyle Bahar Bayramı betimlenir olmuş. “Yıl”, o zamanlar bol ürün anlamında kullanılıyordu. Tarımdan bol ürün alınmasına “bereketli yıl”, çok daha bol ürün alınmasına ise “çok bereketli yıl” denilmiş.Çin’in çeşitli bölgelerinde insanlar Bahar Bayramı’nı değişik gelenek ve adetlerle kutlarlar. Bahar Bayramı’nı kutlama etkinlikleri rengârenk geçer. Bazı yerlerde yerli operalar, filmler gösterilir, bazı yerlerde Aslan Dansı, Yangge Dansı, ayaklık üstünde yürüme gösterileri ve panayırlar gerçekleştirilir. Yani ülkenin her yerinde neşeli bir bayram havası hüküm sürer.