Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş kimdir? İşte biyografisi

Türkiye 24 Haziran 2018 Pazar günü Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimi için sandık başına gidiyor.. Seçmenler Cumhurbaşkanı ve Milletvekili secimi için ayrı ayrı oy kullanacaklar. 2018 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Halkların Demokratik Partisi HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş kimdir? İşte Selahattin Demirtaş'ın biyografisi..

Türkiye 24 Haziran 2018 Pazar günü Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimi için sandık başına gidiyor.. Halkların Demokratik Partisi HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş. Seçmenler Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimi için ayrı ayrı oy kullanacaklar. Bu önemli seçim arefesinde tüm adayların öz geçmişelerini www.trhaberler.com da bulabilirsiniz. 2018 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Halkların Demokratik Partisi HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş kimdir? İşte Selahattin Demirtaş'ın biyografisi. Seçim sonuçlarını an be an  www.trhaberler.com/secim2018 adresinden takip edebilirsiniz..

Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş kimdir? İşte biyografisi

Selahattin Demirtaş  Türkiye Büyük Millet Meclisi 26. dönem İstanbulmilletvekilidir. Halkların Demokratik Partisi eş genel başkanlığını 11 Şubat 2018 tarihine kadar yürütmüştür.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Demirtaş, siyaset öncesi serbest avukatlık ve İHD (İnsan Hakları Derneği) Diyarbakır şubesinde yöneticilik yapmıştır. Uluslararası Af Örgütü Diyarbakır şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın kurucuları arasındadır.

2007'de DTP'de Grup Başkanvekilliği yaptıktan sonra DTP'nin kapatılması sürecinde yeni kurulan BDP (Barış ve Demokrasi Partisi)'ye geçerek partinin 1 Şubat 2010 tarihinde yapılan olağanüstü kongresinde Genel Başkan seçildi. BDP'nin Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) katılması sürecinde 2014 yılında yapılan 2. Olağanüstü kongrede Figen Yüksekdağ ile birlikte HDP eş genel başkanlığına seçilmiştir.

2007 Türkiye genel seçimlerinde Diyarbakır, 2011 genel seçimlerinde Hakkâri ve Haziran 2015 genel seçimlerinde İstanbul milletvekili olarak meclise girdi.

4 Kasım 2016'da HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve dokuz HDP'li milletvekili ile birlikte Türkiye Anayasası'na göre "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "terör örgütü üyesi olmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "örgüt adına suç işlemek" iddialarıyla gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak Edirne F Tipi Cezaevi'ne götürüldü.

21 Şubat 2017 tarihinde Doğubayazıt 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini ve devletin kurum ve organlarını aşağıladığı" gerekçesiyle 5 ay hapse çarptırıldı.

Cezaevine girdiğinden beri öykü, şiir, resim ve sanatın diğer boyutlarıyla ilgilenen Demirtaş'ın ilk kitabı Seher 16 Eylül 2017 yılında yayımlanmıştır.

Gençlik Dönemi

Zaza kökenli olan Demirtaş, gençliğinde babası Tahir Demirtaş'a ait tesisatçı dükkanında çalışmıştır. 1990 yılında liseden mezun olduktan sonra 1991 yılı üniversite sınavında İzmir 9 Eylül Üniversitesi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi bölümünü kazanmış ancak 1993 yılında tekrar üniversite sınavına girmiş ve bu kez Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazanmıştır. Hukuk okumaktaki motivasyonunun Diyarbakır'da kaybolan HEP İl Başkanı Vedat Aydın'ın 3 gün sonra cesedinin bulunması ertesinde çıkan olaylar ve bu süreç sonrasında Muğla'da üniversitede okuyan abisinin PKK'nın gençlik örgüt sorumlusu olarak gözaltına alınıp 22 yıl hapse mahkum edilmesi ve ailesinin içinde bulunduğu yoksulluk sebebi ile avukat dahi tutamamaktan oluşan sahipsizlik duygusu olduğunu belirtmiştir. 

Diyarbakır İnsan Hakları Derneği yöneticiliği

Hukuk fakültesinden mezuniyetinin ardından 2000 yılında Osman Baydemir'in Diyarbakır İHD başkanı olmasıyla İHD Diyarbakır yönetimine girdi. Bu dönemde pek çok insan hakları ihlali davasında çalıştı. O dönemde kendisini en çok etkileyen olayın Silopi HADEP İlçe Başkanı Serdar Tanış ve Yardımcısı Ebubekir Deniz’in kaybolması olduğunu belirtmiş, Silopi ve Şırnak'taki araştırmaların olumsuz sonuçlanması sonrası Diyarbakır'a dönüş yolunda yol kenarında cesetlerini bulma korkusuyla aracını yavaş sürdüğünü hatırladığını anlatmıştır.

2004 yılında Osman Baydemir'in belediye başkanı seçilmesiyle İHD Diyarbakır Şube Başkanı oldu.

2006 yılında yaptığı bir konuşmada Roj TV’de bir tartışma programına telefonla katılan Demirtaş, hapiste bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan için “Kürt sorununun çözümünde rolünün değerlendirilmesi gerekir” dediğinden ötürü hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçlamasıyla soruşturma açıldı. 2010 yılında sonuçlanan davada kendisi 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı ancak mahkeme ‘Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına’ karar vererek, Demirtaş’ın 5 yıl boyunca denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulmasını kararlaştırdı.

2006 yılı sonunda kısa dönem askerlik yapan Selahattin Demirtaş askerlik dönüşü ailesinin desteğiyle bir avukatlık bürosu açtı fakat 2007 yılından alınan erken seçim kararı ve kapatılan DEP'in eski Milletvekili Hatip Dicle'nin siyasi yasağından dolayı milletvekili adaylığının kabul edilmemesi ile Selahattin Demirtaş çevresinin de telkini ile DTP ve EMEP, ÖDP ve SDP’nin katıldığı "Bin Umut Adayları" hareketinin desteklediği Diyarbakır bağımsız milletvekili adayı oldu ve seçilerek meclise girdi.

Demokratik Toplum Partisi Dönemi

2004 yılında hapisten çıkan kardeşi Nurettin Demirtaş'ın hızla yükselerek 2007 Şubat'ında önce genel başkan yardımcılığına ve daha sonra genel başkanlığa yükseldiği DTP'de Selahattin Demirtaş henüz daha 34 yaşında iken Grup Başkanvekilliği'ne getirildi. Abisi sahte çürük raporu alarak askerden kaçmaya çalıştığı iddiasıyla başlayan soruşturma neticesinde gözaltına alındı ve daha sonrasında 2008 yılının Nisan ayında uzun dönem askerliğini yapmak üzere birliğine teslim oldu. Boşalan DTP genel başkanlığına Mayıs 2008'de Emine Ayna getirildi. Anayasa Mahkemesinin 2009 yılında DTP'yi "eylemleri yanında, terör örgütüyle olan bağlantıları da değerlendirildiğinde, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiği" gerekçesi ile kapatmasının ardından bu davanın sürdüğü süreçte kurulan BDP'ye katıldı.

Barış ve Demokrasi Partisi Dönemi

DTP'nin kurucuları ve önde gelen isimlerine uygulanan 5 yıllık siyaset yasağının da etkisi ile BDP'ye geçtikten sonra yapılan ilk olağanüstü genel kurulda 289 oyun 288'ini alarak 1 Şubat 2010'da genel başkanlığa seçildi. BDP'de Genel Başkan olarak DTP'ye göre daha aktif bir siyaset izleyen Selahattin Demirtaş, başlangıcı 2009 yılı Oslo görüşmeleri olarak kabul edilen Çözüm Süreci'nde en başından itibaren aktif rol aldı. Uludere Olayı ve KCK davalarına aktif şekilde katıldı. Kürtçe savunmanın serbest bırakılması, uzun tutukluluk sürelerinin kısaltılması gibi konularda KCK davalarının sürdüğü 5 yıl boyunca önde gelen seslerden oldu. 2011 seçimlerinde partisi ve Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku tarafından desteklenen bağımsız aday olarak Hakkari'den aday oldu ve milletvekili seçildi.

Halkların Demokratik Partisi Dönemi

2012 yılında daha geniş tabalı bir siyasi oluşum amacını güden HDP'ye geçen BDP kadroları ile birlikte hareket etti. 22 Haziran 2014'te Figen Yüksekdağ ile birlikte HDP eş genel başkanlığına seçildi. HDP eş genel başkanı iken Cumhurbaşkanlığı için partisi tarafından aday gösterildi. 7 Haziran 2015 Türkiye Genel Seçimleri için partisi tarafından İstanbul milletvekili adayı gösterildi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi

2014 yılının ağustos ayında ilk defa referandum yoluyla yapılan cumhurbaşkanlığı seçimine katılan 3 adaydan biri olan Selahattin Demirtaş %9.76 oy alarak 3. sırada kaldı.

Özel Yaşamı

10 Nisan 1973 Palu, Elâzığ doğumlu Selahattin Demirtaş'ın babası Tahir annesi ise Sadiye Demirtaş'tır. Annesi ev hanımıdır, babası kendi tesisatçı dükkanını açmıştır ve halen kendi dükkanını işletmektedir. 2'si erkek, 4'ü kız toplam 6 kardeşi bulunmaktadır. Kız kardeşi Aygül Demirtaş da kendisinden 2 yıl sonra Hukuk bölümünü kazanmıştır ve mezuniyetinden sonra bir süre Selahattin Demirtaş ile birlikte serbest avukatlık yapmıştır. Diğer 3 kız kardeşinden 2'si öğretmenlik 1'i tasarımcılık yapmaktadır. Erkek kardeşlerinden Nurettin Demirtaş 22 yaşında iken 22 yıl hapis cezasına çarptırıldıktan sonra 2004 yılında tahliye olmuş, BDP'nin 2007'de Genel Başkanı olmuş ancak bugün hakkındaki hapis kararları sebebiyle Erbil'de yaşamaktadır.Diğer kardeşi Süleyman Demirtaş ise tekstil mühendisi olarak çalışmaktadır. Çocukluk yıllarında tanıştığı Başak Demirtaş ile evlenmiştir, eşi anaokulu öğretmenidir ve bu evlilikten 2004 doğumlu Delal ve 2007 doğumlu Dılda isimli iki kızı bulunmaktadır. Aile bireyleri, kendisini "Selahattin" adıyla değil, güzel bir bebek olduğu için koyulması düşünülen ancak resmi olarak kayıtlara geçmeyen "Eser" adıyla çağırmaktadır.

2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçim sonuçları - Canlı izle

24 Haziran 2018 Pazar günü Türkiye sandık başında ... 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçim sonuçları şimdiden merak edilmeye başlandı. www.trhaberler.com sizin için 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçim sonuçları - Canlı izle hizmeti ile seçim sonuçları konusunda sürekli bilgilendirme yapacak. Seçim sonuşları için direk tıklayın https://www.trhaberler.com/secim2018/ 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçim sonuçları - Canlı izle detayları haberimizde...

2018 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ - DİĞER ADAYLAR 

CHP adayı Muharrem İnce özgeçmişi için tıklayın

İYİ Parti adayı Meral Akşener özgeçmişi için tıklayın

AK Paryi adayı Recep Tayyip Erdoğan özgeçmişi için tıklayın

Saadet Partisi adayı Temel Karamollaoğlu özgeçmişi için tıklayın

Vatan Partisi adayı Doğu Perinçek

SOSYAL MEDYADA SELAHATTİN DEMİRTAŞ




20 ay kadar sonra, saat 20:40'ta TRT Haber'den sizlere sesleniyorum. Hepinizi ekran başına davet ediyorum. pic.twitter.com/lkYKZ12s3L


— Selahattin Demirtaş (@hdpdemirtas) 17 Haziran 2018












#SenleDeğişir #TuDikarî #Demirtaş #HDP #MirovekîBaşDemirtaş #YurttaşYoldaşArkadaşDemirtaş #SelahattinDemirtaş #24Haziran #24êHezîranê

Selahattin Demirtaş (@hdpdemirtas)'in paylaştığı bir gönderi (18 Haz, 2018, 7:38öö PDT)