Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kritik Mesajlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kritik Mesajlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD gezisi kapsamında düşünce kuruluşu temsilcileri ve akademisyenlerle yaptığı toplantıda kritik mesajlar verdi. Öte yandan Anadolu Ajansı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile TSİ 21.30'da görüşeceğini duyurdu.

ABD'nin siyasi hayatına yön veren, dış politikasına katkı sunan akademisyenler ve düşünce kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak gündemlerinde son derece önemli konuların yer aldığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye yakın bölgelerde büyük bir yıkım ve insanlık dramının yaşandığını belirterek, "Yönetilemeyen siyasi alanlarla dolu bir coğrafyada Türkiye olarak gelişmeleri bölgesel ve küresel barışa hizmet edecek şekilde yönlendirmeye çabalıyoruz. Bu çabamızda zaman zaman yalnız kaldığımızı hissetsek de ABD’nin bizi anladığını ve yanımızda olduğunu düşünmek istiyoruz" dedi.

ABD ile Türkiye'nin sahip olduğu ittifak ve ortaklığın önemini vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi: "Türkiye açısından geçmişte olduğu gibi bugün de ABD ile ilişkilerimiz vazgeçilmez niteliktedir. İşbirliğimizi ortak değerler ve karşılıklı menfaatler temelinde geliştirmek için her türlü çabayı gösteriyoruz. Bunu yapmaya da devam edeceğiz. Karşı karşıya bulunduğumuz sorunların çözümünde Türkiye-ABD ittifakının bir alternatifi olmadığı ortadadır. Burada esas mesele bu işbirliğinin gerek stratejik gerek taktik düzlemde gerçek anlamda verimli kılınabilmesidir."

"BU TÜR KRİZLERİN ETKİLERİNDEN KİMSE UZAK DURAMAZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'ye yakın bölgelerde büyük bir yıkım ve insanlık dramının yaşandığına işaret etti.

Erdoğan, "Yönetilemeyen siyasi alanlarla dolu bir coğrafyada Türkiye olarak gelişmeleri bölgesel ve küresel barışa hizmet edecek şekilde yönlendirmeye çabalıyoruz. Bu çabamızda zaman zaman yalnız kaldığımızı hissetsek de ABD’nin bizi anladığını ve yanımızda olduğunu düşünmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

Suriye'de yaşanan trajedi ve Irak'ın içinde bulunduğu fiili bölünmüşlüğün sadece milyonlarca masum insanın hayatını etkilemediğini, aynı zamanda bölgeyi bir istikrarsızlık yumağına dönüştürdüğüne dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti: "Terörün yayılması ve bugün Avrupa sınırlarına dayanan mülteci krizi, bu iki ülkedeki çöküşün en somut ürünleridir. Bu iki ülkedeki dağılma sürecinin önüne geçilemediği takdirde Batı toplumlarını çok daha vahim gelişmeler beklemektedir. Her şeyin küreselleştiği, sınırların anlamını kaybettiği bir dünyada bu tür krizlerin etkilerinden kimse uzak duramaz, kendini koruyamaz.

Bunun açık tezahürlerini terör olaylarından özellikle artan göç dalgasına kadar hemen her gün yaşıyoruz. Gerek Suriye'de gerek Irak'ta krizlerin çözümünde başından beri yapıcı bir rol oynamayı kendimize ilke edindik. Suriye'de çözüm ancak halkın beklentileri doğrultusunda şekillenecek gerçek bir siyasi dönüşüm süreciyle mümkün olabilir. Irak’ta ise güç ve refah paylaşımını adil, kapsayıcı ve dengeli biçimde sağlayacak bir sistemin tesisi şarttır. Bölgenin tarihi, siyasi ve sosyal dokusuna yabancı olan DAİŞ'i ise ülkemize, bölgeye ve insanlığa karşı ortak bir tehdit olarak görüyorum. Bu terör örgütüyle her düzlemde kararlı bir şekilde mücadele ediyor, bu yöndeki uluslararası çabalara da aktif destek sağlıyoruz."

Toplantıya, German Marshall Fund Başkanı Karen Donfried, Washington Enstitüsü yöneticisi Michael Singh, Woodrow Wilson Merkezi Başkanı Jane Harman, Georgetown Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Joel Hellman, SAIS/Johns Hopkins Üniversitesi Dekanı Prof. Vali Nasr'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda düşünce kuruluşu temsilcisi ve akademisyen katıldı.

Toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da iştirak etti.

ERDOĞAN, ABD DIŞİŞLERİ BAKANI KERRY'Yİ KABUL EDECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile TSİ 21.30'da görüşecek. Alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kerry'yi Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği Rezidansı'nda TSİ 21.30'da kabul edecek.

Erdoğan ABD’de Musevi kuruluşlarının temsilcileriyle görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington'da, St. Regis otelinde, ABD’deki Musevi kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan heyeti kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre ABD saatiyle 11.00’de gerçekleşen 11 kişilik Musevi heyetini kabulde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç da hazır bulundu. Kabulde, başta Türkiye’deki ve Belçika’daki son terör saldırıları olmak üzere terörle mücadele, Musevilerle ilişkiler, ABD, İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkiler, Filistin’in durumu, Türkiye-AB ilişkileri, mülteciler meselesi, anti-semitizm ve İslamofobi konuları gündeme geldi.

Batı’da ırkçılığın yükselişe geçtiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Maalesef anti-semitik, islamofobik ve yabancı düşmanı akımlar giderek siyasetin çeperinden merkezine yerleşiyor. Bunlara karşı ortak mücadele etmemiz şarttır” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Reuven Rivlin’le yaptığı telefon görüşmesine de atıfta bulunduğu kabul sırasında, Musevi kuruluşlarının temsilcilerinin de İstanbul’daki saldırılar nedeniyle Türkiye’ye taziyelerini yineledikleri; saldırıda hayatlarını kaybeden ve de yaralanan İsrail vatandaşlarının naklindeki özen ve ilgiden dolayı teşekkürlerini sundukları belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve konukların, bazı konularda yaklaşım farklılıkları söz konusu olsa da, biraraya gelerek samimi bir şekilde konuşmanın ilişkileri güçlendirme açısından önemli olduğunu vurguladıkları kaydedildi. Bu çerçevede Musevi kuruluşlarının temsilcilerinin Kudüs’te Harem-i Şerif’teki ihlallere ilişkin haberlerin dezenformasyon olduğunu ileri sürerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise Türkiye’nin elindeki bilgilerin tam aksi yönde olduğunu ifade ettiği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, kabul edilen Musevi kuruluşlarının temsilcileri, B’nai B’rith Yönetim Kurulu Başkanı Peter Perlman, İtibarsızlaştırmayla Mücadele Birliği Ulusal Direktörü Marvin Nathan, İtibarsızlaştırmayla Mücadele Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jonathan Greenblatt, Başkanlar Konferansı Eski Başkanı Richard Stone, Başkanlar Konferansı Başkan Yardımcısı Malcolm Hoenlein, Dünya Yahudi Kongresi Başkan Yardımcısı Robert Singer, AIPAC Başkanı Robert Cohen, AIPAC Siyasi İşler Direktörü Arthur Abramson, Washington Musevi Cemaati İlişkileri Kurulu İcra Direktörü Ron Halber, Georgetown Üniversitesi Öğretim Görevlisi Brenda Shaffer’den oluştu.

Gelirinizi Etkili Kullanmanın Yolları