Devrik lider Yahya Jammeh ülkesi Gambiya'dan sürgün edildi
Devrik lider Yahya Jammeh ülkesi Gambiya'dan sürgün edildi. Koltuğu bırakmak istemeyen lideri Yahya Jammeh, ailesiyle birlikte ülkeyi terk etti.
Devrik lider Yahya Jammeh ülkesi Gambiya'dan sürgün edildi. Koltuğu bırakmak istemeyen lideri Yahya Jammeh, ailesiyle birlikte ülkeyi terk etti. Devlet televizyonunda bir açıklama yapan Jammeh, "Bir damla bile kanın dökülmesine gerek yok" diye konuşmuştu.
Batı Afrika ülkesi Gambiya'nın seçimi kaybetmesine karşın koltuğu bırakmak istemeyen lideri Yahya Jammeh, ailesiyle birlikte ülkeyi terk etti.
Ülkeyi 22 yıldır yöneten eski Devlet Başkanı Yahya Jammeh, ültimatom sonrası görevi bırakmayı kabul etmişti.
Devlet televizyonunda bir açıklama yapan Jammeh, "Bir damla bile kanın dökülmesine gerek yok" diye konuşmuştu.
Jammeh'in görevi bırakma açıklaması, arabulucularla yaptığı saatler süren görüşmelerin ardından geldi. Görüşmede hangi şartlar üzerinde anlaşıldığı açıklanmadı, ancak bölge ülkelerinin askeri operasyon ihtimalini masaya sürdüğü tahmin ediliyor.
Yahya Jammeh, iktidarı aralık ayında yapılan seçimlerde Adama Barrow'a kaybetmişti.
Ancak mağlup lider, görevi devretmemek için ülkede olağanüstü hal ilan etmişti.
Yeni devlet başkanı ülkeye dönecek
Seçimin galibi olan Adama Barrow ise, komşu ülke Senegal'de bulunan Gambiya büyükelçiliğinde yemin etmek zorunda kalmıştı.
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Yahya Jammeh'in önce Gine'ye, ardından yerleşmek için yine Afrika kıtasındaki Ekvator Ginesi'ne gideceğini açıkladı.
Seçimin galibi olan Barrow'un ise şu an Gambiya'da olduğu ve yakın tarihte ülkeye döneceği belirtiliyor.
Adama Barrow, BBC'ye yaptığı açıklamada, eski devlet başkanı döneminde gerçekleşen insan hakları ihlallerini araştırmak ve uzlaşmayı sağlamak için bir komite kurmak istediğini açıklamıştı.
BBC Türkçede yayınlanan habere göre Yahya Jammeh havaaalanına büyük bir araç konvoyu ve kalabalık bir destekçi eşliğinde geldi.
Jammeh, askeri bando tarafından çalınan tören müziğini dinledikten sonra, devlet erkanının dizildiği kırmızı halıdan yürüdü.
Daha sonra ise uçağın merdivenlerini tırmandı, döndü ve kalabalığı Kuran ile selamladı. Ardından uçağa bindi.
Askerler, destekçiler ve devlet arkanı duygulandı, bir kısmı ağlıyordu. Ülkedeki diğer kesim ise diktatörlük olarak gördükleri, insan hakları ihlallerinin yaşandığı ve ifade özgürlüğünün sınırlandığı bir dönemin bitmesinden ötürü sevinçliydi.
Yahya Jammeh, Gambiya'nın İngiltere'den 1965'te bağımsızlığını kazanmasından beri yönetimi barışçıl olarak devreden ilk devlet başkanı.
Yahya Jammeh kimdir?
Mayıs 1965'te doğdu
1994 yılında darbeyle iktidara geldi
2013'te "Allah izin verirse bir milyar yıl iktidarda kalma" sözü verdi
Suçluların ve muhaliflerin idam edilmesi emrini verdi
2007'de AIDS ve kısırlık gibi sağlık sorunlarını bitkisel karışımla tedavi edebileceğini öne sürdü
2008 yılında eşcinsellerin kafalarının kesileceği uyarısında bulundu
Gambiya hakkında
Devlet başkanı Jammeh, Aralık 2015'te yaptığı açıklama ile ülkesinin bundan sonra İslam Devleti olduğunu açıklamıştır. 4 Ocak 2016 tarihinde Başkan Yahya Jammeh, işyerlerinde çalışan kadınların saçının açık olmasını yasaklayarak "kadınlar saçlarını toplamalı ve düzgünce örtmeli" ifadesinin yer aldığı bir kararname imzaladı. Jammeh daha önce de kadınların iç çamaşırı ve dar kot pantolon giymelerine karşı savaş açmıştı.
Ülkenin başkenti Banjul, bir ada üzerine kurulu olduğu için daha fazla genişleme imkanı bulunmamaktadır. Bu sebepten dolayı ülkenin ticari ve kültür açısından en önemli ve aynı zamanda nüfus bakımından da en kalabalık şehri Serekunda'dır. Ülke genelinde 2012 nüfus verilerine göre en yoğun nüfusa sahip altı şehir şu şekilde sıralanmaktadır: Serekunda (415.962), Brikama (101.119), Bakau (72.039), Lamin (39.112), Nema Kunku (36.069) ve Banjul (31.834)
bbctürkçe