Diyetisyenlere göre diyet yaparken en çok bu 7 büyük hatayı yapıyoruz!

2-Yemek için mideniz tamamen boş olana kadar beklemek

Yemek yemek için aç bir kurda dönüşene kadar bekleyenlerden olmayın. Çünkü ne yazık ki bu yaklaşım sizi çok aç kalacağınız bir kıtlığa, sonunda da gereğinden fazla doyacağınız bir ziyafete sürükleyebiliyor.

Bunun yerine hafif bir açlık hissi yaşadığınızı fark ettiğinizde dengeyi bulmaya çalışın. Bu hissi, vücudunuzu besleyerek ve yemek yemenin getirdiği tatmin olma duygusunu yaşayarak ortadan kaldırın. Ancak burada sadece zihinsel bir rahatlamadan bahsetmiyoruz, aynı zamanda vücudunuzu şişkinlik, yorgunluk ve aşırı yeme ile birlikte gelebilecek her türlü fiziksel semptomdan uzak tutmalısınız. Hafif açlığın nasıl ölçüldüğüne gelecek olursak, bu durumun kişiden kişiye ve hatta her bir kişi için günbegün değişebildiğini belirtmekte yarar var.

Bazı insanlar açlık baş gösterdiğinde kendilerini halsiz hisseder veya hafif bir baş ağrısı yaşarken bazıları ise sadece midesinde bir boşluk oluştuğunu hissederler. Buradaki amaç, açlıktan herhangi bir şeyi kemirebilecek düzeye gelmeden önce varlığını fark etmek. Ve bu aşamada dış bilgeliği kullanmak tamamen faydasız diyemeyiz. Örneğin ne zaman yemenin doğru olabileceği konusunda bir makale okumak veya bir diyetisyene danışmak size yardımcı olabilir. Öte yandan, bazen hayatınızda stres, dikkat dağınıklığı veya karmaşık duygular gibi sonuçlar doğuran olaylar fark etmeden duygusal yeme bozukluğunun ortaya çıkmasına yol açabilir. Bu durum ise yanlış zamanlarda sizi yemek yemeye itebilir. Bu yüzden neden yemeğe yöneldiğiniz üzerine kafa yormanız mantıklı olacaktır.  

Şimdi başka bir örnek düşünelim: Sabah evden çıkarken hızlıca kahvaltı ettiniz, ancak daha sonra ofisinizde herhangi bir atıştırmalık dahi yemeden çok yoğun bir gün geçirdiniz ve ardından egzersiz yaptınız. Bedeniniz size aç olduğunuzu söylemese bile, muhtemelen yemek vakti gelmiş demektir. İşte bu gibi zamanlar, beslenme programınızı nasıl düzenlemeniz gerektiği hakkında güvenilir dış kaynaklara yönelmeniz gereken zamanlar.