Dolar, Euro ekonomide son durum ne? 28 Haziran 2021

Türk Lirası'ndaki değer kaybı sürerken, dolar, euro ve altındaki yükselişin sürmesi bekleniyor. Türk Lirası karşısında değer yükseldikçe yükselen piyasalar yeni haftaya da yeni bir rekora yakın seviyeden başladı.

Türk Lirası'ndaki değer kaybı sürerken, dolar, euro ve altındaki yükselişin sürmesi bekleniyor. Türk Lirası karşısında değer yükseldikçe yükselen piyasalar yeni haftaya da yeni bir rekora yakın seviyeden başladı.

 DOLAR, EURO VE STERLİN

Dolar 8,75 TL'den, Euro 10,44 TL'den, Sterlin ise 12,17 TL'den işlem görüyor.

Dolar endeksi 91,84, ABD 10 yıllık tahvil faizi ise 1,52 seviyesinin üzerinden seyrediyor.

 Dolar endeksinde önemli direnç kabul edilen 92 seviyesinin üzerinde kalıcı olmayışının dolar kurundaki değer kaybında etkili olduğunu aktaran uzmanlar, yeni tip corona virüs (Covid-19) aşılamasında kat edilen yolun da dolar kurunu baskıladığını bildirdi.

GÜMÜŞ VE ALTIN

Gümüş 7,37 TL'den fiyatlanırken, onsu 1.781 dolardan işlem gören altında, gram altın 496/501, çeyrek altın 804/823 ve Cumhuriyet altını da 3.311/3.351 TL alış/satış fiyatıyla işlem görüyor.

BITCOIN VE ETHEREUM

Kripto para piyasasında ise bir ileri bir geri süreç devam ediyor. Bitcoin 34 bin 466 dolar, Ethereum ise 1.980 dolardan fiyatlanıyor. 

MERKEZ'İN SWAP İÇİN GÖRÜŞTÜĞÜ ÜLKELER

Merkez Bankası'nın, swap görüşmesi gerçekleştirdiği ülkeler arasında Azerbaycan, Malezya, Güney Kore, Rusya, İngiltere'nin yanı sıra Asya'dan bazı ülkelerin de olduğu belirtildi.

FITCH'TEN UYARI

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk şirketlerinin Döviz cinsinden borçlarını azalttığını ve döviz varlıklarını artırdıklarını fakat döviz cinsinden borçlanmanın hala yaygın olduğunu ve döviz cinsinden gelirler ile yeterince etkili dengelenmediğini söyledi. Döviz cinsi gelirleri döviz cinsi borçlarını karşılamayan şirketler için riskleri azaltan en büyük faktör ise Türk şirketlerinin yükselen fiyatları tüketicilere yansıtabilme kapasiteleri olduğunu vurgulayan Fitch, kurun hızlı değer kaybına uğradığı dönemlerde kısa vadeli risklerin daha ön plana çıktığını ifade etti. Türk şirketlerinin benzerlerine kıyasla kısa vadeli borçlanmaya daha bağımlı olduğunu dile getiren kurum, taahhütsüz kredi servislerinden ziyade çoğunlukla taahhütsüz kredi servislerini kullandıklarını da belirtti.