Ehliyet sınav sonuçları 2018 sorgulama

Özel Motorlu taşıt sürücü kursiyerlerinin 2018 yılı sınav takvimi daha önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilan edilmişti. Buna 21 Nisan 2018 Cumartesi günü gerçekleşen ehliyet sınav sonuçları için sonuçları açıklama tarihi olarak ise 3 Mayıs perşembe günü tespit edilmişti. Peki ehliyet sınav sonuçları 2018 belli oldu mu? Ehliyet sınav sonuçları 2018 sorgulama nasıl yapılacak. Tüm detaylar haberimiz..

Sürücü adayları ehliyet sınav sonuçları açıklandı mı, ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanacak sorularının cevaplarını merak ediyordu. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) kapsamında 2018 yılının ilk ehliyet sınavı olan Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursiyerleri Sınavı (MTSKS-1) 10 Şubat 2018Cumartesi günü saat 14.00’de yapılmıştı. Ehliyet sınavının ardından ehliyet sınavı soru ve cevapları da yayınlandı. Şimdi gözler ehliyet sınavının ne zaman açıklanacağına çevrildi. Sürücü adayları İlk yardım, trafik ve çevre, araç trafiği derslerinden sınav olmuştu. Peki 2018 yılı ehliyet sınav sonuçları sorgulaması nasıl yapılacak?

ÖZEL MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ KURSİYERLERİ SINAVI 2018 YILI SINAV TAKVİMİ





EHLİYET SINAV SONUCU İÇİN TIKLAYINIZ

MTSKS, karayollarında seyreden araçları kullanacak sürücü kursiyerlerine yönelik teorik sınavlar ile direksiyon eğitimi dersi uygulama sınavlarını kapsamaktadır.

MTSKS, 81 il merkezi ile başvuru sayısının beklenenden fazla olması durumunda, merkezsınav yürütme komisyonunca uygun görülen ilçe merkezlerinde de yapılmaktadır. Ancak ilçemerkezlerinde sınav yapılabilmesi için; o ilçede sınava girecek kursiyer sayısının 500’den fazlaolması veya en yakın sınav merkezine uzaklığı 100 km’den fazla olan ilçelerde de kursiyersayısının 200’den çok olması gerekmektedir. Sınav merkezi yeterlikleri taşımayan ilçelerde bulunan adaylar, en yakın sınav merkezi olan ilçe veya il merkezinde sınava alınacaklardır.

Kursiyerler, devam ettiği MTSK müdürlüğünün bağlı bulunduğu il sınırları içinde sınavagirecektir.

MTSK teorik sınavları, yukarıda yer alan sınav takviminde belirtilen tarihlerde yılda 5 (beş) kez yapılmaktadır. Sürücü belgesi almak isteyen kursiyerler teorik ve uygulamalı sınavlara girmek zorundadır.

Kursiyerlerin, öncelikle bir Özel MTSK müdürlüğüne kayıt yaptırarak sorumlu olduğuteorik ve uygulama derslerinin eğitimlerini tamamlamaları gerekmektedir. Sürücü belgesi olanlardan farklı bir sınıfın sürücü sertifikasını almak isteyenler teorik derslerin eğitim ve sınavlarından muaftır.

4. Özel MTSK’ya kayıt yaptıran, belgelerini süresi içerisinde tamamlayan, il/ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından Özel MTSK Modülünden başvuruları kabul edilen ve elektronikonaylama işlemi yapılan kursiyerler MTSKS’ye girebilmektedir.

EHLİYET SINAV SONUCU İÇİN TIKLAYINIZ

Kursiyer, en fazla 4 (dört) teorik, 4 (dört) uygulama sınavına girme hakkına sahiptir. Sınav döneminde sınava girmeyen kursiyerin 1 (bir) hakkı kullanılmış sayılır. Kursiyerin, sınav gününde sınava giremeyeceğini gösterir doktor raporu varsa veya Yönetmeliğin 15 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde sayılan diğer mazeretlerini belgelendirmiş ise 4 (dört)teorik (test) ve 4 (dört) direksiyon eğitimi dersi uygulama sınav hakkı bittikten sonra girmediği sınav için 1 (bir) hak daha kullanabilir. Direksiyon usta öğreticisi tarafından, sınava gireceği düzeye ulaştığına karar verilerek yazı ile kurs müdürlüğüne bildirilen kursiyerlerin, il/ilçe millieğitim müdürlüklerince yapılacak direksiyon eğitimi dersi sınavına girebilmesi için kurs tarafından Teorik derslerin sınavlarında başarılı olup direksiyon eğitimi dersi sınavlarında dört sınav dönemi sonunda da başarısız duruma düşenler, istemeleri hâlinde aynı kursta ilan edilen direksiyon eğitimi dersinin ücretini ödemek ve sertifika sınıfında belirtilen sayıda direksiyon eğitimi dersi almak kaydıyla dört sınav dönemi daha sınava girebilir. Teorik derslerin sınavındandördüncü sınav hakkı sonunda, direksiyon eğitimi dersi sınavlarında ise ikinci dört sınav hakkı sonunda başarısız duruma düşenler, kayıt işlemlerini tamamlamak ve ücretlerini ödemek suretiyle kurslara yeniden kayıt yaptırabilirler.

Sınava girebilmek için kursiyer bilgilerinin doğru ve eksiksiz olarak, başvuru tarihleri arasında Özel MTSK Modülüne girilmiş olması gerekmektedir.

Yönetmeliğin 15 inci maddesinin üçüncü fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamında;

- hastalık sebebi ile sınava girecek durumda olmadığını belgelendirmek üzere resmî ve özel sağlık kurum veya kuruluşlarından alacağı raporu en geç sınavın yapıldığı günün akşamına kadar,

-yangın, deprem ve benzeri tabii afetler yüzünden veya ana, baba, kardeş, çocuk, eş, gibiyakınlarından birisinin ağır hastalığı veya ölümü yahut spor, müzik, folklor ve benzeri ulusal veya uluslararası düzeyde ülkemizi temsil etme gibi nedenlerle sınavlara giremeyeceklerini gösterir resmî bir makamdan alacakları belgeyi sınavın yapıldığı günün akşamına kadar kursmüdürlüğüne teslim edenler, dört sınav hakkını tamamladıktan sonra başarılı olamayanlar bir defaya mahsus olmak üzere mazeret sınavına girebilirler.

Belgelerin doğruluğundan kursiyer, bilgilerin sisteme doğru işlenmesinden Özel MTSKmüdürlüğü ve il/ilçe millî eğitim müdürlükleri sorumludur.

Teorik sınava girdikten ve başarısız olduktan sonra diğer sınav haklarını e-sınava girerektamamlayabilir. e-sınava başvuru yapmak isteyen kursiyerler sınavdan 15 (on beş) gün sonra e-sınav için başvuru yapabileceklerdir.

Sisteme girilen adres bilgileri ve kursiyer fotoğrafı Emniyet Genel Müdürlüğü ile paylaşıldığından bilgilerin doğru girilmesine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Sisteme girilecek olan fotoğrafın son 6 (altı) ay içinde çekilmiş, renkli biyometrik fotoğraf olması ve kursiyerin yüzünün tanınabilecek şekilde görünür olması gerekmektedir.

Teorik sınava girecek kursiyerler; “M”, “A1”, “A2”, “A” ,“B1” “B” ve “F” sertifika sınıfı türlerine ait;

*İlk Yardım *Trafik ve Çevre *Araç Tekniği*Trafik Adabı derslerinden sorumlu olacaktır.

“D1” “D” “C1” ve “C” ve “CE” sınıfı sürücü sertifikası alacaklarda deneyim şartı arandığından teorik sınavlardan muaf tutulmaktadır.

MTSK’ ya kayıtlı olan kursiyerlere Motorlu Taşıt Sürücü Belgesi, Tablo-1’de gösterilenbelge sınıfı ve araç cinsine göre düzenlenmektedir.

EHLİYET SINAV SONUCU İÇİN TIKLAYINIZ





Kara Yollarında Seyreden Araç Cinsleri ve Belge Sınıfları

MTSKS Sertifika Türü-Dersler-Soru Sayısı- Süreler

Teorik sınav sonuçları açıklandıktan sonra direksiyon eğitimi dersi uygulama sınavı yapılmaktadır.

Kursiyer, teorik ve uygulamalı sınavlardan başarılı olduğu takdirde sertifika almaya hak kazanmaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü on-line olarak Özel MTSK Modülünden sertifika kontrolü yaptıktan sonra sürücü belgesi düzenleyecektir.

ENGELLİ KURSİYERLER

Engelli kursiyerler sürücü belgesi almak isterlerse, 26/9/2006 tarihli ve 26301 sayılı ResmîGazete’de yayımlanan Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelik esaslarına göre MTSKS’ye girebilecektir.

Engelli kursiyerlerin Özel MTSKS Modülüne engel bilgilerinin işlenmesi gerekmektedir. Ayrıca, kursiyerin resmî veya özel sağlık kuruluşlarından alınacak “Özürlü Sağlık Kurulu Raporu”nu MTSK müdürlüklerine teslim etmeleri zorunludur. Üzerinde tahribat, silinti ve kazıntı olan raporlar geçersiz sayılacaktır. Bu belgelerin dışında herhangi bir rapor veya belge kabul edilmeyecektir. “Özürlü Sağlık Kurulu Raporu”nun bir nüshası MTSK müdürlükleritarafından kursiyerin dosyasında saklanacaktır.

Engelli kursiyerler için sınav esnasında bu kılavuzun madde 6.3 (c), (ç) ve (d) bentlerindebelirtilen tedbirler alınacaktır.

Yabancı uyruklular ile yabancı ülkede yaşamış olup Türkçe bilmeyen kursiyerler, ÖzelMTSK müdürlüklerince, valilik izni alınmak suretiyle yükseköğrenim görmüş ve kursiyerlerin dilini bilen yeminli bir tercümanla birlikte teorik derslerle ilgili eğitimini tamamlar. Ustaöğreticiler tarafından anlatılan ders konuları tercüman tarafından kursiyere tercüme edilir. Teoriksınavda, Bakanlık kadrosunda bulunan kursiyerin bildiği yabancı dil dersi öğretmeni görevlendirilmesi esastır. Ancak, kursiyerin bildiği dilin kadrolu yabancı dil dersi öğretmeni olmaması durumunda ise giderleri kursiyer tarafından karşılanmak üzere valilik/kaymakamlıkoluru ile yeminli tercüman görevlendirilir.

Teorik sınav sırasında tercüman görevlendirilecek yabancı uyruklu kursiyerlerin başvurusırasında bu taleplerinin Özel MTSKS Modülüne bilgilerinin işlenmesi gerekmektedir.

Sınavlarda özel hizmet alması gereken engelli/yabancı uyruklu kursiyerler için ayrıca ek süre verilmeyecektir.





SINAVLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Sınav değerlendirmesinin güvenliği açısından kursiyerlerin cevap kâğıdı iki adet optik okuyucu tarafından çift kontrol sistemiyle okutulur.

Kursiyerlerin sorulara verdikleri doğru cevap sayıları tespit edilir, yanlış cevaplar dikkate alınmaz. Tespit edilen doğru cevap sayıları üzerinden 100 puandan hesaplama yapılır. 100üzerinden 70 ve üzeri puan alan kursiyer başarılı sayılır.

Merkezî sistem sınavında her soru puan olarak eşit ağırlığa sahiptir.

Teorik derslerin tamamı için bir sınav yapılarak tek notla 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Sınavda 70 ve üzeri puan alan kursiyerler başarılı sayılır.

Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun komisyon kararı ile belirlenmesi sonucundasoru/sorular iptal edilmez, doğru şık/şıklar dikkate alınmak suretiyle bu soru/sorular değerlendirmeye dâhil edilir.

Değerlendirme sırasında Merkez Sınav Kurulu kararı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerininyeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır.

Sınava giren kursiyerlerin verdikleri cevapların dağılımları ve aldıkları puanlar ölçme değerlendirme tekniğine göre incelenir.

Kursiyerlerin kopya çekme girişiminde bulunmamaları, cevap kâğıtlarını başkalarının göremeyeceği şekilde tutmaları gerekir. Sınavın geçersiz sayıldığı durumlarla ilgili olarakkursiyere işlem yapılmışsa, salon görevlilerinin tuttuğu tutanak değerlendirmeyi etkiler.

SINAV SONUÇLARININ BİLDİRİLMESİ

Sınav sonuçları, http://www.meb.gov.tr ve http://www.odsgm.gov.tr internet adreslerinden duyurulacaktır.

Kursiyerler, bu adresten Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınav Sonuçları linkinin üzerine tıklayarak açılacak sayfadan, T.C. kimlik numarasını girerek sınav sonuçlarını öğrenebilecektir.

Ayrıca, Özel MTSK müdürlükleri Özel MTSK Modülünden kurum kodunu ve şifresini girerek, müdürlüklerinden sınava girenlerin sonuç listesini çıkaracak ve kursiyerlere tebliğedecektir.

SINAV İTİRAZLARI

a. Soru itirazları, soru ve cevap anahtarlarının http://www.meb.gov.tr ve http://www.odsgm.gov.tr internet adreslerinden yayımlanmasından itibaren 5(beş) takvim günü, sonuç itirazları ise sonuçların aynı internet adresinde yayımlanmasından itibaren de 5 (beş) takvim günü içinde dilekçeyle ÖDSGM’ye yapılacaktır.

b. Kursiyerler, sınav sorularına, sınav sonuçlarına ve sınav uygulamasına ilişkin itiraz başvurularını, T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ve Türkiye Halk Bankası A.Ş. şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığı ile20 TL (Yirmi TL KDV Dâhil) itiraz ücreti yatırarak, alınan banka dekont/ATM işlem fişi vesınav adının ve tarihinin olduğu dilekçe ile birlikte yapacaklardır.

c. Sınav ücretini yatırıp sınav başvurusu onaylanmayan ya da yanlış yatırılan ücretlere dairkursiyerlere ücret iadesi yapılacaktır. Başvurusu/sınavı geçersiz sayılan, sınava girmeyen, sınava

alınmayan ya da sınavdan çıkarılan, kursiyerlerin bu konuyla ilgili itiraz başvuruları dikkate alınmayacaktır.

ç. Sınavlarda yanlış yatırılan ücretlerin iadeleri sınavın tamamlanmasından yaklaşık 4 hafta sonra tek yanlı olarak döner sermaye işletmesi tarafından herhangi bir başvuru talep etmeksizinyapılacaktır.

Ücretlerin hangi bankaya yatırıldığına bakılmaksızın yalnızca Ziraat Bankası sistemleri aracılığı ile merkezi ödeme ekranlarından “MEB İade Bedeli” altında TC kimlik no ile sorgulama yaptırılarak iade edilecektir.

Adaylara kısa mesaj ile bilgilendirme yapılacaktır bu nedenle başvuru sırasında geçerli bir GSM(cep) telefon numarası girilmesi zorunludur.

d. Faksla veya e-posta yoluyla yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.

e. İtirazların cevaplanmasında ÖDSGM genel evrak kayıt tarihi dikkate alınacaktır.

f. Süresi geçtikten sonra yapılan itirazlar ile kursiyerin T.C. kimlik numarası belirtilmeyen,banka dekont/ATM işlem fişi eklenmemiş, imza ve adresleri olmayan dilekçeler dikkate alınmayacaktır.