ELBETTE KİTAP
Televizyonla ilişkim belgesel ve haber programlarıyla sınırlı. Okumak ve gezmekle bezeli bir yaşamım var. E şu günlerde gezmekle bezenemiyor günlerimiz. Zorunlu olmadıkça, çalışmıyorsak evdeyiz. Daha çok okuyorum doğal olarak.
Kitaplarla ilgili yazılı ve görsel medyada ‘ Vitrindekiler ‘, ‘ Çok Satanlar ‘ gibi başlıklar altında bilgilere, listelere ulaşmak her zaman mümkün. Amacım alternatif bir liste sunmak değil elbet. Naçizane son dönemde büyük bir hazla okuduğum birkaç kitabı sizlerle paylaşmak.
Anı okumayı severim. Basınımızın duayen isimlerinden merhum Mete Akyol’un ’ Bir Başkadır Benim Mesleğim ‘ adlı kitabı gazete ve televizyonun tarihi gibi. Üstelik evinizden çıkmadan Ankara’dan Londra’ya, Urfa’dan Kıbrıs’a gezebiliyorsunuz. Artık çoğu hayatta olmayan İnönü, Ecevit, Zeki Müren, Kraliçe Elizabeth, Cevdet Sunay ve Deniz Gezmişli nice acısıyla tatlısıyla anekdotlar içeriyor.
Bir diğer anı kitabı da öğretmen, eğitimci, milletvekili ve bakanlık görevlerini koltuklarına sığdırmış geçen yıl aramızdan ayrılan Fikret Ünlü’ye ait; ‘ Bir Ağaç Gölgesi Gibi Geldi Geçti ‘. Çocukluğundan öğretmenliğe, bürokratlığından bakanlığına yaklaşık yetmiş yıllık yaşamını kendi kaleme almış merhum Ünlü.
‘ Entelektüelin Kutsal Kitabı ‘ Kıdder ve Oppenheim tarafından derlenip kaleme alınmış. Yılın her bir gününe 7 farklı alandan 365 temel bilgiyi içeriyor. Bu yönüyle bilgi küpü gibi ilginç bir kitap.
Şiir ve şair sevenlerdenseniz eğer Cafer Yıldırım’ın ‘ Pelerinsiz Bulutlar ‘ ı tam size göre. Yıldırım kitabında İran Edebiyatında ilk örnekleri verilen tezkirecilik geleneğini sürdürüyor. Yunus Emre’den Ahmet Erhan’a 46 şairimizin yaşamından kesitler ve şiirlerinden örnekler içeren bir kaynak kitap niteliğinde. Farklı kesimlerce sürekli çarpıştırılan Tevfik Fikret ve Necip Fazıl’ın yaşama bakış açılarını üzerlerinden verdikleri oğullarının tam tersi yaşamları ve sonları o kadar ilginç ki!.
Son kitabımız gazeteci yazar Orhan Karaveli’nin Celal Yalınız’ı anlattığı bir biyografi; ‘ Sakallı Celal ‘. Bahriye Nazırı bir paşanın oğlu olarak dünyaya gelen ve Mekteb-i Sultani mezunu aykırı kişilik Sakallı Celal. Ardında bir kitap bırakmamış olsa da Orhan Karaveli Usta’nın biyografisiyle ölümsüzler arasına giren Celal Yalınız’ın bir aforizmasıyla bitirmeye ne dersiniz?!
"Türkiye'de aydın geçinenler Doğu'ya doğru seyreden bir geminin güvertesinde Batı yönünde koşturarak Batılılaştıklarını sanırlar."
Evde kalın, hoşçakalın…
SALİM YILMAZ