“Elektrikli Araçların Kalbi Bataryadır”

“Elektrikli Araçların Kalbi Bataryadır”

DMA CTO’su Alper Baykut: “Elektrikli araçların kalbi bataryadır. Hammaddeler kısıtlı. Çok adetli bir elektrik üretimine girildiğinde bile bir batarya firmasıyla anlaşma yapılmadığı sürece başarılı olma şansı bulunmuyor.”


Power Next Enerji Fuarları ve Konferansları bugün Congresium Ankara’da başladı. DMA CTO’su Alper Baykut konferansta yaptığı konuşmada, enerji depolama konusunda, bataryanın Türkiye’de üretilip üretilmediği, hammaddesinin nereden geldiği ve yatırımın ölçeği unsurlarının önemine işaret etti.
Baykut, “Elektrikli araçların kalbi bataryadır. Hammaddeler kısıtlı. Çok adetli bir elektrik üretimine girildiğinde bile bir batarya firmasıyla anlaşma yapılmadığı sürece başarılı olma şansı bulunmuyor” dedi. Baykut bu konuda uluslararası otomotiv kuruluşlarının batarya üreticisi firmalarla anlaşma yaptıklarına işaret ederek, batarya üreticisi firma bulmanın çok zor olduğuna işaret etti.

Güvenli ve sürdürülebilir batarya üretimi dönemi

Yiğit Akü Yetkilisi Volkan Karahan’da konferansta yaptığı konuşmada, önümüzdeki 15 yıl içerisinde farklı teknolojilerin güçlü bir şekilde yaklaştığının görüldüğünü belirterek, içinde bulunduğumuz dönemin güvenli ve sürdürülebilir bataryanın üretimi üzerine olduğunu söyledi. Karahan, bataryanın büyüme endeksine bakıldığında, yatırımcıların ilgisini çeken bir konu olarak lityumda market büyümesinin gerçekleştiğini, bu noktada Türkiye’nin de önemli oyunculardan birisi olduğunu söyledi.

“Pil için yönetim sistemine ihtiyaç var”

TÜBİTAK MAM Enerji Enstitüsü’nden Doç. Dr. Davut Uzun’da konferansta yaptığı konuşmada, üretilen pillerin test edilmesinin önemine işaret ederek, “Pil sıkıntılı bir iş. Pil testleri önemlidir. Pil birçok yangına sebep verebilir. Üretilen pil bir cep telefonu ya da elektronik alette kullanılacağı için pilin kısa devre yapıp kimseyi yakmaması gerekiyor. Pil için bir yönetim sistemine ihtiyaç var. Ticari pilin değerlerini laboratuvarımızda yaptığımız testlerde görebiliyoruz” şeklinde konuştu.

“Yenilenebilir enerjinin en önemli özelliği yerlilik”

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sebahattin Öz de konferansta yaptığı konuşmada, yenilenebilir enerjinin en önemli unsurunun yerli olması olduğunu belirterek, yenilenebilir enerjinin ithalata olan bağımlılığın azalmasına yaptığı katkıyı öne çıkardı.
Çöp gazından elektrik üretimi konusunun yeni olduğunu söyleyen Öz, “Yeni bir konu olduğu için birisinin bu yeni yolu açması gerekiyor. Şimdiye kadar çöp gazından elektrik üretmek için başvuran bir firma olmadı. Birisi bu yoldan hareket edecek, onu takip edecekler” dedi.

Yüzde yüz yerli sermayeli Bozankaya

Bozankaya Yetkilisi Yiğit Belin’de konferansta yaptığı konuşmada, Bozankaya şirketinin yüzde yüz yerli sermayeyle kurulduğuna değindi. Belin kendi markaları olan elektrikli araçların ve trambüslerin son derece ilgi gördüğünü belirtti. Belin elektrikli araç üretiminde dikkat edilmesi gereken unsurları ifade etti.

Gelirinizi Etkili Kullanmanın Yolları