İşte Detaylar!

Emekli olmayanlar parasını geri alabilir!

Yatırılan primler, isteyen sigortalılara iade ediliyor. Yaş şartlarını dolduran ancak eksik prim nedeniyle emekli olamayanlar ile tavanı aşan ödemesi olanlar da iadeden yararlanabiliyor. Emeklilik için gerekli olan şartlar; yaş, yıl ve yasalarda yer alan sigortalılık süresi. Ancak bazı sigortalılar çeşitli nedenlerle yaş ve yıl şartlarını tamamlayamayabiliyor. İşte Detaylar!

Emeklilik için üç şart aranıyor: Yaş, yıl ve yasalarda yer alan sigortalılık süresi. Bu şartları yerine getirenler emeklilik maaşı bağlatabiliyor. Ancak bazı sigortalılar, çeşitli nedenlerle yaş ve yıl şartını tamamladığı halde primini tamamlayamıyor. Söz konusu sigortalıların emekli olmaları için sistem askerlik ve doğum borçlanması gibi imkanlar da sunuyor.

2008 YILI AYRIMI  

Borçlanma imkanlarına rağmen prim gününü tamamlayamayacak durumda olanlar yani emekli olma imkanı kalmayanlar şimdiye kadar ödedikleri sigorta primlerinin iadesini talep edebiliyor. Bilmeden askerlik veya doğum borçlanması yapanlar borçlanma tutarını da geri alabiliyor. Primleri iade almak için kişinin bağlı bulunduğu ilçedeki sosyal güvenlik merkezine veya il müdürlüğüne dilekçeyle başvurmak gerekiyor. Eski SSK’lılar (4A) için 2008’den önce kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren primi, 2008’den sonra ise sadece işçi primleri geri ödeniyor.

KANUNİ HAK SAHİPLERİ...

Bağkur’lular (4B) için tarih ayrımı yapmadan ödedikleri tüm primler geri veriliyor. Bu primler sadece malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları için olanlardan oluşuyor. Memurlarda ise bu durum kesenek iadesi şeklinde oluyor. Bunu vefat eden sigortalıların kanuni mirasçıları da yerine getirerek parayı alabiliyor. Kanuni mirasçılarına ölüm aylığı yani dul ve yetim maaşı bağlanmamış olması gerekiyor.

BUNLARA DİKKAT!  

Toplu parayı alabilmek için iki şart gerekiyor. Bunlar;

• Sigortalı olarak bir işyerinde çalışmıyor olmak ya da kendi işini (Bağkur) yürütüyor olmamak.

• Emeklilik için gerekli olan üç şarttan ikisini yani yıl (erkekler için 25, kadınlar için 20) ve yaş şartını tamamlamış olmak (yaş şartı ilk sigorta girişine göre değişiyor).

BAŞVURU ŞART

Prim iadesi için kişilerin ikamet adreslerine en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri ya da Sosyal Güvenlik Kurumu ilçe merkezlerine dilekçe ile başvurularını yapması gerekiyor.

Gelirinizi Etkili Kullanmanın Yolları