Emeklilik yaşı değişiyor mu? Numan Kurtulmuş açıkladı!
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, milyonlarca kişinin merakla beklediği 'kıdem tazminatı' ve 'emeklilik yaşı' ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.
Numan Kurtulmuş kıdem tazminatıyla ilgili olarak, "Çok detaylı şekilde gündeme geldi. Politika hedefleri olarak işçiyi hak kaybına uğratmayacak, işverene ilave yükler getirmeyecek, tahsilat sorunu olmayacak ve sürdürülebilir bir yapının ortaya konduğu rapor detaylarıyla paylaşıldı" dedi. Kurtulmuş, emeklilik yaşının yukarıya çekilmesi yönünde bir çalışmalarının olup olmadığı sorusu üzerine ise, "Hayır yok. Emeklilik yaşının yukarıya çekilmesinden ziyade, şu andaki yasal düzenleme devam edecektir" dedi.
Numan Kurtulmuş'un açıklamalarından öne çıkanlar:
Beşiktaş'ı tebrik ediyorum. Beşiktaş'a Avrupa macerasında da başarılar dilediğimi ifade etmek istiyorum.
KIDEM TAZMİNATI
Bugün Bakanlar Kurulu'nda 3 konu gündeme geldi. Birisi kıdem tazminatı konusuydu. İşçiye hak kaybı getirmeyecek, sürdürülebilir bir yapının ortaya koyulduğu reform Bakanlar Kurulu ile paylaşıldı. Mevcut yapıyla bu reformun yapılabileceği ortaya koyuldu. Önümüzdeki günlerde ilgili bakanlarımız konunun daha net şekilde ana çerçeveye oturtulmasını sağlayacaklar. Şu anda olgunlaşma aşamasındadır.
DEPREME KARŞI ALINACAK TEDBİRLER
Depreme karşı alınacak tedbirler, kentsel dönüşüm alanında yapılacak çalışmalar üzerinde durulmuş, ayrıca depreme dayanıklı şehirlerimizin oluşabilmesi için model üzerinde durulmuştur. Özellikle son günlerdeki depremler konusunda bir kez daha görüyoruz ki Türkiye deprem bölgesinde oturmaktadır.
EMEKLİLİK YAŞI İLERİ ÇEKİLECEK Mİ?
Emeklilik yaşının yukarıya çekilmesinden ziyade şu anda mevcut yasal düzenleme devam edecektir. OECD ülkelerinde emeklilik yaşı 72, bizde 52. Dolayısıyla Türkiye'de de yaşın ileriye gitmesi kaçınılmazdır. Kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşına çekilmesini sağlayacak bir tahmin ve planlama yapılıyor. Bu çerçevede mevcut yasal yapı devam edecek.
"TAM ÜYELİKTEN VAZGEÇİYOR OLAMAYIZ"
Cumhurbaşkanımızın son zamanlarda yapmış olduğu ziyaretleri göz önünde bulundurursak, Türkiye'nin çok taraflı ilişkilerini sürdürebilen ender ülkelerden birisİ olduğunuz görüyoruz. AB ile Türkiye ilişkileri arasında ciddi sıkıntıların olduğunu hep beraber yaşadık. Türkiye'nin esas amacı, tam üyelik müzakereleri çerçevesinde AB ilişkilerini geliştirmektir. Bu konular konuşulabilir ama esas mesele fasılların açılmasıdır. Bu konuda Türkiye çifte standartı asla kabul etmez. Burada bir takvim ortaya çıkmış görünüyor ama bu karşılıklı olarak Türkiye'nin AB ile ilişkilerde hangi konular önceliklik olarak ele alınacak bunların çalışmasını Türk tarafı yapacaktır. İlişkilerin ana rotasını fasılların açılması alacaktır. Fasılların açılması Türkiye bakımından hayatı önem taşıyor. Tam üyelikten vazgeçiyor olamayız.