Erdoğan'ın ‘müjde’sine saatler kala ilk akla gelen konular neler?
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki gün önce bugün açıklayacağını duyurduğu ‘müjde’ için iddialar Karadeniz’de bulunmuş bir doğalgaz rezervini işaret ediyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çarşamba günü yaptığı açıklamada bugünü işaret ederek bir ‘müjde’ vereceğini duyurdu. Erdoğan’ın beklenen açıklaması bugün saat 15:00’da yapılacak.
Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde yapılacak açıklama canlı yayınlanacak. Peki Erdoğan’ın açıklayacağı ‘müjde’ hakkında hangi iddialar gündeme geldi, neler biliniyor?
Erdoğan’ın ‘müjde’ açıklamasının hemen ardından gözler, Türkiye’nin bir süredir devam ettirdiği ve uluslararası gerilimlere de konu olan sondaj faaliyetlerine çevrildi. İlk iddialar Akdeniz’de bir enerji kaynağı bulunduğu yönünde olsa da daha sonra ibre Karadeniz’e döndü.
GÖZLER KARADENİZ’E DÖNDÜ
Cumhurbaşkanı’nın açıklamasından kısa bir süre sonra ‘müjde’ ye dair bir haber yayınlayan Bloomberg News, konu hakkında iki yetkiliden bilgi aldığını geçti. Habere göre Türkiye Karadeniz’de bir enerji kaynağı keşfetti ve bu kaynağın büyük ihtimalle doğalgaz olduğu belirtildi.
CHP’Lİ VEKİL: ZONGULDAK’IN 175 KM AÇIĞINDA
Benzer bir iddia CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’dan geldi. Yavuzyılmaz, Twitter hesabından Zonguldak açıklarında doğalgaz rezervi bulunduğunu duyurdu.
Yavuzyılmaz " Karadeniz'de, Zonguldak'ın 175km açığında doğalgaz rezervi bulunmuştur. Üretim ve ticarileşmesi seneler alacak olsa bile, %95 dışa bağımlı olduğumuz bu enerji kaynağında üretime geçilecek olması sevindiricidir" dedi.
REUTERS: 800 MİLYAR METREKÜP
Dün ise Reuters’e konuşan bir yetkili, iddiaları daha da netleştiren açıklamalarda bulundu. Reuters’in haberine göre, yetkili, “Karadeniz'de Tuna 1 kuyusunda 800 milyar metreküp doğalgaz bulundu, bu rezerv Türkiye'nin 20 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayacak büyüklükte” açıklaması yaptı.
Ancak yetkililer, üretime başlanmasının 7 ila 10 yıl alabileceğini kaydederek, yatırım maliyetlerinin 2 milyar ila 3 milyar dolar arasında olacağı bilgisini paylaştı.
1 AY ÖNCE TESPİT EDİLDİ
Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi de, bugünkü yazısında ‘müjde’ye dair bazı ayrıntılar verdi. “Rezerv tespit edileli 1 ay olmuş” diyen Selvi, “Ama emin olmak için bir süre inceleme yapılmış. Rezerv hesaplamaları, hacim, derinlik gibi teknik testleri gerçekleştirilmiş. Bu testlerde ciddi bir sonuç alınmasa, Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘müjde’ diye açıklama yapmazdı” ifadelerini kullandı.
KANAL İSTANBUL İÇİN Mİ?
İsmi verilmeyen yetkililerin çıkarılmasının 7-10 arasında süreceğini söylediği rezervin siyasi anlamı da tartışılan konular arasında. Gazeteci Murat Yetkin, Karadeniz’de olası bir rezervin, Kanal İstanbul’un yapılmasının gerekli olduğu yönünde propaganda ile birleşeceğini söylüyor.
Yetkin’in Twitter hesabından paylaştığı yorumu şöyle:
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve ortağı Madison Oil şirketinin çalışmaları sonucunda, 2004’te Akçakoca açıklarında doğal gaz bulunduğu açıklanmıştı.
Dönemin TPAO Genel Müdürü Osman Saim Dinç, 19 Kasım 2006’da yaptığı açıklamada, “Bugünlerde deniz tabanına boru hattı çekiliyor ve bir iki haftaya kadar bitmek üzere. Aralık ayı gibi Akçakoca’daki gazımızı, Türkiye’nin Karadeniz’deki ilk gazını yurt içi şebekeye bağlayacağız. Sonra da sondajlarımız Akçakoca’dan Alaplı, Ereğli, Zonguldak, Cide, İnebolu’ya doğru devam edecek” demişti. Daha sonra Ereğli’den doğal gaz çıkarılmaya başlanmıştı.
KARADENİZ’DEKİ SONDAJ FAALİYETLERİ
Türk sondaj gemisi Fatih, temmuz ayının sonundan bu yana, Batı Karadeniz kıyılarının yaklaşık 100 deniz mili kuzeyinde, 'Tuna-1' olarak bilinen arama bölgesinde faaliyet yürütüyordu.
Karadeniz’de Türkiye’nin enerji kaynağı arayışları 2017 yılından beri devam ediyor. Türkiye Petrolleri Anonim Şirketine ait “Barbaros Hayrettin Paşa” isimli sismik arama gemisi, Karadeniz’de doğalgaz ve petrol arama çalışmaları yapıyor.