Eren Erdem Reza Sarraf davası için: 'Haklı çıkmaktan yorulduk'

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem Reza Sarraf davası için TBMM'de açıklama yaptı.

CHP'li Eren Erdem, Reza Zarrab'ın tutuklanmasına ilişkin TBMM'de söz alarak açıklamalarda bulundu. Çarpıcı açıklamalarda bulunan Erdem, ' Biz haklı çıkmaktan yorulduk' dedi.



İŞTE O ANLAR;





Eren Erdem Kimdir?





 

Eren Erdem kimdir?

26. Dönem CHP İstanbul Milletvekili, Gazeteci, Yazar.

Eren Erdem nereli?

Aslen Malatya Doğanşehirli olan Erdem, 2 çocuklu bir ailenin en büyük çocuğu olarak 14 Ağustos 1986 yılında İstanbul Fatih'te doğdu. Baba adı Hasan ve anne adı Hüsniye'dir.

İlk ve orta öğrenimimi İstanbul ve kısa süreli olarak Antalya'da sürdürdü. Akabinde çalışma hayatına başladı. Günlük harçlık ve kazancını elde etmek için, çeşitli turizm acentalarında yardımcı personel olarak çalıştı.

2005 yılı itibariyle, dini düşüncede yenilenme kapsamlı etkinliklere katıldı. Sempozyumlar, paneller vasıtasıyla, çeşitli aydın ve entellektüeller ile tanıştı.

2007 yılı itibariyle, çeşitli internet sitelerinde yazılar yazmaya başladı ve bir grup arkadaşıyla Milli Kurtuluş Platformu adlı bir gençlik platformu kurdu. Bu platformda, dini ve milli değerleri bütünleştirecek yeni bir gençlik üzerine tartışmalar yaptı. Kısa süre sonra küçük bir düşünce topluluğuna dönüşen bu platform dışında çalışmalar yapmaya başladı. İslam felsefesi üzerine çalıştı. Tasavvuf üzerine çalışma yapan kurumlarda etkinliklere katıldı.

Bu süreçte, Yaşar Nuri Öztürk gibi isimlerin İslam'da mezhepler ve öze dönüş başlıklı çıkışları ekseninde başlatılan tartışmalara katkı sunan ve Kapadokya'da gerçekleştirilen 'Akıl ve Kuran Sempozyumu' etkinliğinde görev aldı. Bu ve benzeri sempozyum ve panellerde oluşan tartışmalar dahilinde araştırmalar yapmaya, Kur'an çalışmalarına odaklı çalışmayı sürdürdü.

2011 yılında, “Gayya Karanlığından Kur'an Aydınlığına” adlı kitabı yayınlandı. Kısa bir süre sonra, kitabın çeşitli çevrelerce tartışılması akabinde odatv.com sitesinde yazılar yazmaya başladı. O süreçte İhsan Eliaçık ile tanıştı ve internet sitelerinde de yazılar yazmaya başladı. Bu süreçte 2. kitabı olan “Abdestli Kapitalizm” adlı kitabını çıkarttı.

Bengütürk TV'de ilk kez ekran karşısına geçti. 2012 Yılında Gülen Cemaatine ciddi eleştiriler yaptığı Nurjuvazi kitabını yayınladı. Kısa bir süre sonra kitap hakkında toplatılması istemiyle dava açıldı. Bu kitabın yayınlanması ile birlikte, davet üzerine Ulusal Kanal'da haftalık programlar yapmaya başladı.

İslam ve Kapitalizm adlı program ciddi ilgi gördü. Programa devam ederken, Aydınlık Gazetesinden gelen davet üzerine köşe yazarlığına başladı. Aydınlık’ta yaklaşık 600 köşe yazısı kaleme aldı. Bu dönem revaçta olan Ergenekon, Odatv ve Balyoz kumpasları boyunca Silivri eylemlerine katıldı.

Anti-emperyalist duruşuyla tanınan Erdem, İsrail ve ABD karşıtı eylemlerde aktivist olarak yer aldı. Ve yeni kitaplar yazmaya devam etti. Kitaplarında, İslam'ın şii ve sünni taassubun dışında, eşitlikçi ve devrimci bir yönünün olduğuna atıflar yaparak, yeni bir dil ve tavır geliştirmek ekseninde tartışmalar üretti.

İslam'ın ekonomi-politik açıdan daha eşitlikçi ve sol bir içeriğe sahip olduğunu iddia eden ve kitaplarında anlatan yazar, İran ve Suudi Arabistan gibi totaliter rejimlere karşı, demokrasiyle barışık ve ekonomik adaleti tesis etmeye dönük bir dindarlık anlayışı inşa etmeye dönük yazı, program ve kitap çalışmalarını sürdürdü.

Türkiye'nin önemli müfessirlerinden Hakkı Yılmaz ile istişare ve çalışmalar yaparken, İlahiyatçı yazar İhsan Eliaçık ile çeşitli konferanslar sundu.

Ergenekon operasyonları yaşanırken, Ulusal Kanal'da program yapmayı sürdürmesi ve Kumpasa dönük tepkileri nedeniyle, çeşitli çevrelerce 'darbeci' ilan edildi.

Kürt ve tüm azınlık ve etnisiteler hususunda eşit yurttaşlık açısından değerlendirmeler yapması ile, yine aynı çevrelerce bölücü ilan edildi.

İlk kitabı ve devamında, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e yönelik övgüleri nedeniyle 'dinsiz’ ilan edildi.

Akabinde, inandığı birlik ve beraberlik anlayışını yayabilmek için; Alevi, Sünni, Türk, Kürt, Sağcı, Solcu tüm kimliklerden insanları bir araya getirerek bir kültür ve kitap evi kurdu. Şişli Kurtuluş'ta, bu kültür-kitap evinde söyleşiler yaptı.

Gezi Direnişi’ne kadar, TV programı, makale, söyleşiler ve kitaplarla geçirdiği zamanı, Gezi Direnişi ve öncesinde 1 Mayıs ile birlikte pratik mücadeleye yansıttı. Arkadaşlarıyla birlikte Gezi Direnişi’ne katıldı. Kamuoyunun 'sosyalist müslümanlar' tanımlaması bu dönem oluştu. Gezi Direnişi sonrası, bestseller olan “Devrim Ayetleri” kitabını yayınladı. Siyasi çalışmalarına son verip kitap çalışmalarına yöneldi. Ardından “Devrimci Peygamber” kitabını yazdı.

İhsan Eliaçık, Hakkı Yılmaz ve Yılmaz Yunak ile birlikte; İslam ve Kapitalizm kitabını yazdı. Bu kitapla birlikte, kapitalist üretim ilişkilerini ve teokratik rejimleri eleştirerek, eşitlikçi bir dünya görüşü üzerine düşünceler hazırladı.

Kitaplarında İslam'ın sosyal adalet temelini irdeleyen Erdem; Seyyid Kutub, Cemaleddin Afgani, Ali Şeriati, Muhammed Abduh, Mevdudi, Muhammed İkbal ve Mehmet Akif Ersoy gibi büyük kişiliklere yaptığı atıflarla bilinir. Yaptığı okumalarda, Sultan Galiyev gibi isimlerin fikirlerinden yararlanan Erdem, doğulu modernleşme ve doğuculuk başlığında yaklaşımları ortaya koyar.

Şiiliğin temel kutsallarından Mehdi inancına, klasik Ehli Sünnet görüşünün mülkiyet ilişkilerine eleştirel baktığı için 'mezhepsizlik' ile itham edilmiştir.

İslam ve sol arasında ekonomik açıdan benzerlikler olduğunu vurgulayışı, cemaatlere, İran ve Suudi arabistan tipi rejimlere yönelik tepkileri, Eren Erdem'i sıklıkla hedef haline getirmiştir.

Türkiye'de ehemmiyetli fikirler üreten Cemil Meriç, Nurettin Topçu ve sosyalist düşünür Hikmet Kıvılcımlı sentezi olarak görülen kitapları, toplumun her kesiminde karşılık bulmuş, okunmuş ve okunmaktadır.

Yazdığı yazılara çok sayıda dava açılmıştır. Cumhurbaşkanı makalelerine, Cemaat Nurjuvazi kitabına davalar açmış, herkesçe kumpas davası olarak görülen Selam Tevhid soruşturmasına dahil edilmiştir.

Sonrasında Karşı Gazetesi’nin kuruluşunda yer aldı. 66 gün hayatta kalabilen Karşı Gazetesi’nde 64 gün Genel Yayın Yönetmenliği yaptı. Toplumun çok farklı kesimlerinden yazarları bir araya getirdi. Karşı'da hükümet ve cemaate yönelik eleştiriler yazdı. O dönem (2014) davet üzerine Halk TV'de program yapmaya başladı. Ulusal Kanal'da yaptığı Ezber Bozanlar programını Halk TV'ye taşıdı. Yoğun ilgi gören program ile birlikte çok sayıda konferansta konuşmalar yaptı.

7 Haziran öncesi CHP'nin milletvekili aday belirleme yöntemi olarak önseçimi belirlemesi üzerine, önseçime girdi. İstanbul 3. Bölgede 30 bin üyenin katılımıyla gerçekleşen önseçimde 16 bin oy alıp 3. oldu. Böylece 25. Dönem İstanbul Milletvekili oldu ve kısa süren bu dönemin ardından 26. Dönem Milletvekili olarak çalışmalarını sürdürmektedir.



Üniversite eğitimini yarıda bırakan Erdem, TBMM'nin genç milletvekillerindendir. Şeffaflık anlaşmasını imzalamış, mal beyanında bulunmuştur. Ayrıca mal varlığı olarak TBMM'nin en yoksul milletvekilidir. Ticari olarak, kısa bir süre yayıncılık yapmış, boya-badana işleri yapmıştır. Halen kitap çalışmalarını sürdüren ve yasama faaliyetlerine devam eden Erdem, evli ve 1 çocuk babasıdır.

Mütevazi yaşamıyla bilinir. Kirada oturur. Birikim yapmaz. Bu yaşam tarzına inanır. Üniversite eğitimini tamamlamak için çalışmaktadır.

 


2025 kıdem tazminatı tavanı açıklandı: Yeni ücret ne kadar? 7 Ocak’ta benzine zam geliyor: Güncel akaryakıt fiyatları