Eski Güney Kore Başbakanı 92 yaşında öldü

Güney Kore'nin eski Başbakanı ve gizli servis ajansının kurucusu Kim Jong-pil, 92 yaşında hayatını kaybetti.

Eski Güney Kore Başbakanı ve ülkenin en önemli casusluk ajansının kurucusu Kim Jong-pil 92 yaşında Seul'de öldü. Yaşa bağlı komplikasyonlar nedeniyle öldüğü belirtilen Kim Jong-pil, Başbakanlık görevini 1971'den 1975'e kadar Park hükümeti adına ve 1998'den 2000'e kadar Cumhurbaşkanı Kim Dae-jung altında yapmıştı. Kim, Güney Kore muhafazakar siyasetinin zirvesindeyken eski Cumhurbaşkanı Kim Young-sam ve Kim Dae-jung ile birlikte "Üç Kim" olarak tanımlanan dönemde 1980'lerde ve 1990'larda ülkenin en etkili siyasetçilerinden biri olarak kabul ediliyor. 

Kim Jong-pil aynı zamanda Kore'nin eski sömürge hükümdarı Japonya ile olan ilişkilerini normale döndürmek için gizli müzakereleri başlatarak 1960’larda ülke genelinde protestolara yol açmıştı. 

Kim Jong-pil ve Güney Kore Gizli Servis ajansı

Ajansın kökeni Kore Savaşı sırasında oluşan Kore Karşı İstihbarat Kolordusu'na (KCIC), kadar izlenebilir. KCIA Kim Jong-pil tarafından 13 Haziran 1961 tarihinde kuruldu, KCIC ile gelen örgüt ilk 3,000 güçlü üyeliğini aldı. Kim, evlilikle Park Chung-hee Kore Askeri Akademisi mezunu ve yeğeni, aynı zamanda Kore cumhurbaşkanı seçilmeden önce Park, kurulu 1961 hükümet darbesini planlamak için yatırılmaktadır.

İstihbarat servisi yoğun bastırma ve üniversite kampüslerinde yaygın öğrenci protestoları ve yurtdışında Korelilerin etkinlikleri de dahil olmak üzere hükümet karşıtı ya da (pro-komünist dahil edilen) yanlısı Kuzey Kore hareketlerini bozmakta Başkan Park'ın hükümeti tarafından kullanıldı. KCIA iç siyasette ve kendi yetkisi ötesinde olan uluslararası ilişkilerde engelleme için bir ün geliştirmiştir. KCIA özgün tüzükle, Askeri Sırlar Kanunu Hakkında korunma, karşı-casusluk ve ulusal güvenlikle ilgili etkinliklerin eşgüdümünü denetleyecek şekilde tasarlanmıştır, ancak etkinliklerinin ve bütçesinin çoğunluğu özgün tüzükte ilgisiz şeylere tahsis edilmiştir.

1968 yılında KCIA casusları Batı Almanya'da yurt dışında yaşayan on yedi Koreliyi kaçırdı. Onlar işkence yanlısı Kuzey etkinliklerinde bulunmakla Ulusal Güvenlik Yasası'nı ihlal iddiasıyla geri getirildi ve Seul'e nakledildi.Adam kaçırma, uluslararası eleştirileriyle bir fırtına yarattı, kurbanlar nedeniyle tanınmış oldu, neredeyse Güney Kore ile diplomatik ilişkileri koparmayı Bonn hükümeti getirdi. Öte yandan, Batı Alman yetkililer adam kaçırma eylemlerine dahil olması neredeyse kesindir. Bir karşıt görüşlü çok bilinen adam kaçırma eylemi, Kim Dae-jung -daha sonra Kore başkanı ve ülkenin 2000'de ilk Nobel Barış Ödülü alıcısı olacak- Japon kıyılarında, 1973 yılında bir yerde- aldığında ayrıca bir tatil beldesinde habercisi olarak görev yaptı.

Tutuklama ve herhangi bir ücret üzerinde herhangi bir kişiyi gözaltına almada KCIA neredeyse sınırsız ve tamamen kontrolsüz güç, aşırı korku ve baskı ortamı yarattı. Sık görülen gözaltılar ve hükümeti eleştirdiği düşünülen öğrenciler, karşıt görüşlüler, muhalefet figürleri, komünistler, gazeteciler, ya da işkenceci kimseler, Park'ın başkanlığı ve sonraki yönetiminde belirti niteliği haline geldi. Ve özgün tüzük başkaca bir çıkış, siyasal makine olarak KCIA'nın varsayımsal rolü olağanüstü, Güney Kore anayasa taslağında özgür bir icra ile ülkenin siyasi yaşamına hakim ve siyasi bağış olarak hareket eden, görevdeki parti için daha tuhaf biçimler almaya başladı.

Görünüşte özgün tüzüğü tarafından yetkilendirilmiş olan olası istihbarat ve gizli polis rolüne ek olarak, aynı zamanda ajanlar ağı yurtiçinde ve yurtdışında, Güney Kore hükümetinin bilfiil başsavcı ve baş denetçiler aracılığıyla, varsayılan olmuştur.

KCIA sırayla rüşvet vermek ve 1976 yılında Capitol Hill'de Koreagate skandalı sırasında meydana getirdiği gibi, şirketler, bireyler ve hatta yabancı hükümetleri ikna etmek için kullanıldı, gasp ve borsa manipülasyonu ile belirlenen yöntemlerle fonların yükseltilmiş olduğu bilinmektedir. Yurtiçinde, KCIA ulusal kültürün hevesli sanat destekçisi, turizm destekleyicisi ve müteahhit olma ile kendisini hükümetin iyiliksever kolu yaptı. Kongre üyesi Donald M. Fraser tarafından araştırmalar KCIA Washington DC'de iyilik ve bir etki kazanma çabası, Kore iş adamı Tongsun Park ile rüşvet ve iyilik aktarılmış olduğu bulundu; bazı Kongre'nin 115 üyeleri Koreagate skandalı olarak bilinen olaya karıştığı bulunmuştur.