Ezinç Grup Enerji Etiketleme Sistemi’nin (ErP) laboratuvarını kurdu
Ezinç Grup Enerji Etiketleme Sistemi’nin (ErP) laboratuvarını kurdu
Ezinç’ Grup’tan büyük girişim…
Güneş enerjisi alanında yatırımlarını ve yeniliklerini hız kesmeden sürdüren Ezinç Grup, 26 Eylül’den itibaren Avrupa’da birçok üründe zorunlu hale gelen ve Türk firmaların da yurtdışında yaptırdığı Enerji Etiketleme Sistemi’nin (ErP) laboratuvarını Türkiye’de kurarak bu alanda bir ilke imza attı.
Şubat ayından itibaren Türkiye’deki güneş enerjisi ürünlerinde de zorunlu hale gelecek ErP Sertifikasyonu hakkında bilgi veren Ezinç Grup CEO’su Mahmut Ezinç, “Bu etiketleme olmadan hiçbir firma ihracat yapamaz. Biz de şu anda bu konuda bir öncülük yaparak ErP sertifikasyonu için bir test laboratuvarı kurduk ve burada kendi ürünlerimiz ile birlikte sektöre de hizmet verebilmekteyiz. Amacımız, kanun çıkmadan tüm ürünlerimizde bu etiketlemeyi başlatmak ve diğer sektör paydaşlarımıza örnek olmak. Ayrıca bu sayede yurtdışı test maliyetlerimizi de yarı yarıya azaltmış bulunuyoruz” dedi.
EZİNÇ, GÜNEŞ ENERJİSİ ALANINDA ErP ETİKETLEMESİ YAPAN TÜRKİYE’NİN İLK LABORATUVARINI KURDU
Güneş kollektörü üretiminde Türkiye ve Avrupa lideri olan, Dünya’da da üçüncü sırada yer alan Ezinç Grup, Türkiye’de bir ilke imza attı. Beyaz eşyada uygulanan A-B-C sınıfı gibi etiketleme sisteminin 26 Eylül’den itibaren Avrupa’da güneş enerjisi ürünlerinde de zorunlu hale gelmesi sebebiyle, Ezinç daha önce yurtdışı laboratuvarlarda yaptırdığı ErP sertifikası etiketleme laboratuvarını, hem zamandan, hem maliyetten kazanmak amacıyla Türkiye’de kurdu.
“Türkiye’de ilk defa kendi laboratuvarını kurdu”
Bu laboratuvarın Türkiye’de bir ilk olduğunu söyleyen Ezinç Grup CEO’su Mahmut Ezinç, Türkiye’de böyle bir laboratuvar olmadığı için firmaların bu etiketlemeyi yurt dışında yaptırdıklarını söyledi. Ezinç Grup’un da bu ihtiyaçtan hareketle yurt dışından bu alanda uzman bir laboratuvardan destek alarak Türkiye’de ilk defa kendi laboratuvarını kurduğunu belirten Ezinç, “ErP sertifikasyonu olmadan hiçbir firma ihracat yapamaz. Bu etiketleme sistemi şubat ayından itibaren boyler ve güneş enerji depolarında Türkiye’de de zorunlu olacak. Ezinç’in şu an mevcut 33 çeşit boyleri, 12 çeşit güneş enerji deposu olmak üzere 45 çeşit ürünü var. Tüm bu ürün ve sistemlerimiz için harcayacağımız zaman ve emeği düşününce, liderliğimizin de getirdiği sorumlulukla bizim bu laboratuvarı kurmamız gerektiği sonucuna vardık. Bunu sadece kendimiz için değil sektördeki diğer firmalarımız ile birlikte yurtdışında bizimle çalışan distribütörlerimizin de kullanımına açmaya hazırız” dedi.
“Amacımız tüm sektöre hizmet vermek”
Laboratuvar için Türkiye Akreditasyon Kurumu’na da başvurduklarını ifade eden Ezinç, kendi ürünlerini etiketlemenin dışında, tüm sektöre de hizmet vermeyi hedeflediklerini kaydetti. Mahmut Ezinç, “Şu anda bildiğiniz gibi, Avrupa birliğinde ErP (Energy Related Product) yönergesi, enerji etkinliğini iyileştirmeyi ve çevreyi korumayı hedeflemektedir. Dolayısıyla, CE işaretlemesi çerçevesinde, ErP, hammaddelerin üretiminden kullanımlarına ve yaşam süreleri sonuna kadar, yaşam çevrimleri boyunca etkilerini azaltmak üzere enerji tüketen ürünlere uygulanmaktadır. Şu anda bu konuda da bir öncülük yaparak ErP sertifikasyonu için bir test laboratuvarı kurduk ve burada kendi ürünlerimiz ile birlikte sektöre de hizmet verebilmekteyiz. Amacımız, kanun çıkmadan tüm ürünlerimizde bu etiketlemeyi başlatmak ve diğer sektör paydaşlarımıza örnek olmak” diye konuştu.
“2016’da yabancı ortaklık veya stratejik işbirliği ile büyüme hedefliyoruz”
Ezinç’in 2016 yılında da yatırımlarını ve yeniliklerini sürdüreceğini açıklayan Mahmut Ezinç, orta vade ürün gamlarını diğer yenilenebilir ürün gamları ile genişletmeyi düşündüklerini söyledi. Bunu yaparken mevcut ve sadakat oranı çok yüksek bayi ağına güvendiklerini ifade eden Ezinç, üretim konusunda uzman oldukları alanda devam ederken, yeni alanlarda da dünyanın en önemli oyuncuları ile ortaklık veya stratejik işbirliği ile büyümek istediklerini ifade etti. Ezinç sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bunun içinde görüşmelerimiz var. Bu konuda oldukça seçiciyiz. Oluşturduğumuz marka imajına ve vizyonumuza uygun firma olursa değerlendireceğiz. Bunlara ilave olarak ilk üç yıl içerisinde makine parkurumuzu yenilemeyi ve kapasitemizi yüzde 50 artırmayı, bununla birlikte ihracatta OEM olarak yüzde 50 büyürken, kendi markamızla distribütörlük ağımızı geliştirerek marka kullanımımızı mevcut durumun 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Tabi ki, en büyük büyüme ülkemizde ve pek çok ülkede teşvik ve alım garantisi verilen güneşten elektrik üretmede olacak. Bu alanda, fotovoltaik paneller ile gelecek 3 yılda yurtiçinde 300 MW, yurtdışında ise 500MW kurulum yapmayı hedefliyoruz.Tüm bunların yanında her yıl mutlaka en az bir yeni ürün çıkarmak ve mutlaka bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirmek, planlarımızdan bazıları.”
Ezinç Grup olarak, gelişim ve değişimin sürekliliğine inandıklarını belirten Ezinç, “Sürekli kendimizi, firmamızı yenilemeye çalışıyoruz. Biz bu konuda geçmişte yaptıklarımız ile övünerek değil, gelecekte yapacaklarımıza konsantre olarak ilerliyoruz ve asla yaptıklarımızla yetinmiyoruz. Bunun içinde en büyük güvencemiz sahip olduğumuz insan kaynağımız” şeklinde konuştu.