Fonksiyonel tıpla kendimi nasıl tedavi ettim? 6 – Fonksiyonel tıpla “üstün iyilik hali”
Fonksiyonel tıp doktorları olarak bizler, özellikle otoimmün hastalıklar ve birçok hastalığın başlangıç tedavisi olarak eliminasyon diyetini (eleme – ekleme diyeti) kullanıyoruz. Eliminasyon diyetinde amacımız gıda duyarlılığı yapma ihtimali yüksek besinleri (gluten, süt ve ürünleri, mısır, yumurta, yer fıstığı, soya, kabuklu deniz ürünleri) bir süreliğine hasta diyetinden çıkararak bağırsak ve vücudu dinlendirmek, aşırı ve uygunsuz savunma yanıtını sakinleştirmek, savunma hücreleri nedeniyle hasar görmüş bağırsağın onarımını sağlamak ve onu eski sağlıklı günlerine kavuşturmaktır. Bu besinleri sadece eliminasyon diyeti süresince (yaklaşık 6 hafta) yeme listesinden çıkarıyoruz. Eğer tekrar yüklemede vücut olumsuz tepki göstermiyorsa hasta bu yiyecekleri gündelik hayatında yemeğe tekrar başlayabiliyor.
Eliminasyon diyetini uygularken hekim olmama rağmen vücudumu tanımadığımı, besinlerin vücudumla olan ilişkisini bilmediğimi öğrendim. Eskiden şikayetlerimin nedenlerini anlayamıyorken, şimdi birçok sorunun yiyeceklerden ortaya çıktığını görüyordum. Eliminasyon diyeti sayesinde bir aylık sürenin sonunda yiyecekleri teker teker diyetime eklediğimde vücudumun hangi yiyeceğe nasıl tepki verdiğini görüyordum. Örneğin, peynir ve yoğurt yüklediğim günün akşamında boğaz ağrısı, ağızda aft (ağrılı yara) ve sinüs dolgunluğu, ertesi gün ise hava yollarında spazma (kasılma) bağlı nefes darlığı yaşıyor ve olası şuçlunun kim olduğunu yakalamış oluyordum. Gluten (tam buğday ekmek) yüklediğimde gün içerisinde halsizlik, ishal, karın ağrısı, beyin sisi ve hazımsızlık yaşıyordum. Böylece şikayetlerimin yediğim ekmeğe bağlı olduğunu anlayabiliyordum. Çünkü vücudumu yoran tüm yiyeceklerden bir ay boyunca arınmıştım. Bu sayede vücudum reaksiyon vermeyi bırakmış kendisini onarmaya başlamıştı. Vücudumla uyumsuz, alerjik yiyecekleri diyetime eklediğimde hangi yiyeceğin ne kadar suçlu olduğunu görebiliyordum. Fonksiyonel tıpta sıkça söylenen; “Yediklerimiz bilgi, enerji, iletişim ve ilaçtır.” cümlesini birebir yaşayarak öğreniyordum. Peki eliminasyon diyeti tedavim için yeterli oldu mu? Hayır tabii ki olmadı. Tamamen iyileşmem için vücudumun tüm ihtiyaçlarını yerine getirmem gerekliydi. “Ne bir eksik ne bir fazla”, tüm ihtiyaçları karşılamam gerekliydi.
Vücudumuz müthiş bir denge sistemidir. Bu dengeyi sağlamak için tüm sistemleri işler hale getirmek, vücudumuza neyin yararlı ve neyin zararlı geldiğini bilmemiz gereklidir. Yani, daha önceki yazılarımda sizlerle paylaştığım fonksiyonel tıptaki yedi sistemin hepsinin düzeltilmesi gereklidir. Biz buna fonksiyonel tıpta “üstün iyilik hali” diyoruz. O zaman biraz da üstün iyilik haline ulaşabilmek için nelerin yapılması gerektiğinden bahsedelim. Fakat ayrıntılara geçmeden önce hepimizin birbirimizden çok farklı olduğunu hatırlatmak isterim. Gelişimimiz, çevremiz, ilişkilerimiz, alışkanlıklarımız, sahip olduğumuz hastalıklarımız, iyileşebilme ve adaptasyon (uyum sağlama) yeteneğimiz, genetik ve ailesel yapımız, psikolojimiz, ruhsal yapımız vs... Sağlığımızı tam olarak geri kazanmak ve de zinde, mutlu bir yaşam istiyorsak benzersiz taraflarımızı bulmalı ve sağlıkla ilgili yaptıklarımızı, yapacaklarımızı ve tedavimizi bunlara adapte etmeliyiz.