Google’dan anlamlı Doodle: Anneler Günü Doodle oldu!

Anneler Günü için bir sürpriz de Google'dan geldi. Google'a girenler Anneler Günü Doodle sürpriziyle karşılaştı. Google'ın Anneler Günü için hazırladığı Doodle nedir? Google'ın hazırladığı Doodle Anneler Günü sürprizi ve Anneler Gününün anlam, önemine dair unutulmaması gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz.

Her yıl mayıs ayının ikinci pazarı kutlanan Anneler Günü bu sene 12 Mayıs Pazar günü, yani bugüne denk geliyor. Bu güzel günde annelerini unutmayan, hediyelerle, planlarla, çiçeklerle yanlarında olan vatandaşlar gibi Google’da Anneler Günü’nü unutmadı.

ANNELER GÜNÜ TARİHÇESİ

Anneler Günü’nün tarihçesi hakkında iki farklı iddia yer almaktadır. İlki;

‘Anneler Günü kutlamalarının kökeni Eski Yunan uygarlığına dayanıyor. Yunanlılar Tanrıların annesi adına bahar aylarında kutlama yaparlardı. 1600’lü yıllarda İngilizler Annelerin Pazar’ı diye bir gün kutlarlardı. İngiliz anneler için düzenlenen kutlamalar Paskalya’dan sonraki ilk kırk gün içinde gerçekleşirdi. Bu dönemde İngiltere’de varsıl ve yoksul arasında büyük bir uçurum vardı ve yoksullar köle gibi çalışmak zorundaydılar. İş şansı uzakta olduğu için, hizmetçiler genellikle efendilerinin evlerinde yaşamak zorundaydılar. Annelerin Pazar’ı denilen günde, hizmetçilere izin verilir, onların anneleriyle zaman geçirmeleri desteklenirdi. Annelik Keki denilen bir tatlı pişirilir ve kutlama ruhunu desteklerdi.’

İkincisi ise;

‘Anneler gününün nereden kaynaklandığını anlatanlar günün yaratıcısı olarak hep annesini kaybetmiş olan küçük bir kızdan bahsederler. Gerçekte ise bu fikri hayata geçiren Anna Jarvis annesini 1905 yılında kaybettiğinde 41 yaşındaydı.

Asıl mesleği öğretmenlik olan 1864 doğumlu Anna Jarvis, 1902 yılında babası ölünce annesi ile beraber ABD’de, Philadelphia’da yaşamaya ve çalışmaya başladı. Üç yıl sonra 9 Mayıs 1905’de de annesini kaybetti. Sürekli annesi ile beraber yaşamasına rağmen öldükten sonra “Ona hayatta iken gerekli ilgiyi gösteremediği”ne inanıyor ve bunun ezikliğini duyuyordu.

İki sene sonra Mayıs’ın ikinci pazarında, annesinin ölüm yıldönümünde arkadaşlarını evine çağırdı ve bu günün anneler günü olarak ülke çapında kutlanması fikrini ilk onlara açtı. Fikir kabul gördü, anneler memnun kaldı, babalar itiraz etmedi, Amerika’nın önde gelen bir giysi tüccarı da finansal desteği sağladı.

İlk anneler günü Jarvis’in annesinin 20 yıl süresince haftalık dini dersler verdiği Grafton’daki bir kilisede, 10 Mayıs 1908’de, 407 çocuk ve annesinin katılımı ile kutlandı. Jarvin her bir anneye ve çocuğa kendi annesinin en çok sevdiği çiçek olan karanfillerden birer tane verdi. O günden sonra, temizliği, asaleti, şefkati ve sabrı ifade eden beyaz karanfil Amerika’da anneler gününün sembolü olarak kabul edildi.

Sıra anneler gününü “milli bir gün” olarak kabul ettirmeye gelmişti. Jarvis, tarihte tek bir kişi tarafından gerçekleştirilen en başarılı mektup yazma kampanyası ile gazete patronlarından işadamlarına, devlet adamlarından din adamlarına kadar ulaşabildiği herkese bu fikrini iletti. Fikir o kadar çok ve çabuk kabul gördü ki, Senato onaylamadan çok önce, bir çok eyalet ve şehirde anneler günü kutlamaları gayri resmi olarak başlatılmıştı bile.

Sonunda 8 Mayıs 1914’de Senato’nun onayı, Başkan Wilson’ın da imzası ile Mayıs’ın ikinci pazarı ‘Anneler Günü’ olarak resmen ilan edildi. Çok kısa sürede diğer ülkelere de yayılan bu gün çiçek ve tebrik kartı satışlarının tavana vurduğu bir gün oldu.

Anna Jarvis sonunda muradına ermiş, kampanyasını başarı ile sonuçlandırmıştı ama kendi hayatı pek mutlu sonla bitmedi. Yoğun çalışmadan evlenmeye ve çocuk sahibi olmaya fırsat bulamadı. Her anneler günü onun için bu yönden acı oldu.

Ülkemizde de Türk Kadınlar Birliği’nin girişimi ve önerisi üzerine 1955 yılından beri Mayıs ayının ikinci Pazar günü ‘Anneler Günü’ olarak kutlanmaktadır.’