Günümüzde Hala Çok Fazla Katılımcısı Olan Aşk Törenleri

9. Antik Yunan

Antik Yunan tarihte, cinsellikteki en verimli ve kabul edici topluluklardan biriydi. Homoseksüellik sıradan bir toplumsal gelenekti ve herkes tarafından kabul edilmişti. Ama Antik Yunanlıların cinsel kültürlerini garip yapan bu toleransları değildi.

Cinsel tutku iki cins için de normal görülen bir şeydi ve bu sadece taraflar arasındaki aktif/ pasif rol bakımından birbirinden ayrılıyordu. Aktif olan kişi cinsel eylemi gerçekleştirendi, bu onun toplumdaki yüksek statüsünü, yetişkinliğini ve erkeksiliğini yansıtan bir eylemdi.


“Pasif” kişi ise cinsel eyleme maruz kalan kişi olarak daha alt statüdeki boyun eğen, daha genç ve feminen taraftı. Eşcinsel ilişkiler Antik Yunan’da en çok yaşlı erkek ile genç delikanlılar arasında görülüyordu. Oğlancılık, damgalama yapılmadan sosyal olarak kabul edilmişti çünkü yaşlı erkek genç olana karşı öğretici, koruyucu ve sevgi gösteren bir rol model olarak davranırdı. Bu adet “paiderastia” yani “oğlan sevgisi” olarak anılırdı. Genç erkek büyüyüp tamamen sakalları çıkana kadar “adam” olarak düşünülmezdi.