Haluk Bilginer'in ödül aldığı Uluslararası Emmy Ödülleri Nedir?

Olayı biliyorsunuz: Haluk Bilginer, Şahsiyet dizisindeki rolüyle Uluslararası Emmy Ödülleri'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görüldü. Ülkece hepimizi gururlandıran başarının ardından "uluslararası" kategorisinin ne olduğuna dair kafa karışıklığı yaşandı diyebiliriz. Kısaca açıklayalım.

Emmy awards, amerikan televizyon yapımlarına ve o yapımlara emek verenlere verilen ödüldür. amerika'da bu ödülün sinemadaki dengi academy awards, müzik sektöründeki dengi grammy awards ve tiyatrodaki dengi tony awards'dır. bu ödüllerin hiçbirinde, sinema-dizi-müzik-tiyatro alanındaki efsanelerimiz bir araya gelip kendilerini kesseler bile amerikan yapımı işlerde yer almadıkları müddetçe ödül alamazlar. ancak mevcutsa yabancı kategoride yarışırlar.

İnternational emmy awards, yerelde kalmayıp uluslararası düzeyde yayınlanmış ve izleyici edinmiş televizyon yapımlarına veriliyor.

"uluslararası emmy ödüllerinin gerçek emmy ödülleriyle alakası yok" diyenleri kibarca dışarı alalım. uluslararası emmy ödülleri de emmy ödüllerini veren academy of television arts and sciences tarafından amerika dışındaki yapımlara verilmektedir. yani şahsiyet'in yapımcısı ay yapım'ın kendi kendine ödül verdiği iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. 

az bilgilinin az ve yanlış bilgiyi yüksek özgüvenle satması çok tehlikeli bir şey, çünkü konu hakkında hiç bilgisi olmayanı çok rahat inandırıyor ve yanlış bilgi virüs gibi yayılıyor. uluslararası emmy ödüllerini şahsiyet'in yapımcısının düzenlediğini, ödülü de kendilerine verdiklerini iddia edenler oldu. vay anasını, şahsiyet'in yapımcısı müslüm ve ayla'nın muhteşem yapımcısınından da önemli bir insan olmalı diyorsun böyle okuyunca, adamlar gitmiş koskoca uluslararası ödül töreni düzenlemiş kendilerine ödül vermek için (!).

ama olay öyle değil. uluslararası emmy ödülü ufak bir araştırmayla görülebileceği gibi 1973'ten beri düzenleniyor ve bu ödül törenine her sene dünyadan tv istasyonları ve yapımcılar sponsorlukta bulunuyor. ve bakın burası çok önemli (hayır çokomel esprisi yapmayacağım), sponsor tv ve yapım şirketlerinde çalışanların yarıştıkları kategorilerde oy hakkı yok. verilen bilgiye göre süreçte 40 ülkeden 900 jüri görevlisi yer alıyor ve süreç ernst & young tarafından denetleniyor.

ha elbette yarışmaya katılan ve sponsor olan yapımcı şirketlerin belli lobi çalışmaları oluyordur, ama bu lobi çalışmaları tüm ödül törenlerinde oluyor zaten. oscar'da da oluyor, grammy'de de, orijinal emmy'de de. "tören düzenleyip kendilerine vermişler" değil yani olay.

Gelirinizi Etkili Kullanmanın Yolları