Her 68 çocuktan biri otizm riski ile doğuyor

Her 68 çocuktan biri otizm riski ile doğuyor

2 Nisan Otizm Farkındalık günü öncesinde gerçekleştirilen “Türkiye’deki Bireylerin Otizm Algısı ve Bilgi Düzeyi” araştırmasında, Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinin 15 ilinde 1.237 kişi ile yüz yüze görüşülerek, Türkiye’nin otizm farkındalık karnesi çıkarıldı. Buna göre,  araştırmaya katılanların yalnızca %29’u otizmi duyduklarını belirtirken, bu oranın  %93’ü ise otizmin belirtileri hakkında herhangi bir bilgiye sahip değil.

Birleşmiş Milletler tarafından deklare edilen 2 Nisan Otizm Farkındalık gününde otizm dünyanın gündemi olacak. GFK Türkiye sponsorluğunda Tohum Otizm Vakfı için yapılan “Türkiye’deki Bireylerin Otizm Algısı ve Bilgi Düzeyi” araştırmasında, Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinin 15 ilinde 1.237 kişi ile yüz yüze görüşüldü.

Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen bir gelişimsel farklılık olan otizmi, araştırmaya katılanların yalnızca %29’u duyduklarını ifade etti. Otizmi duyduğunu belirtenlerin %14’ünün ise otizmi duymalarına rağmen hakkında herhangi bir fikirleri yok. Otizmi duyduğu belirtenlerin %93’ü ise otizmin belirtilerini bilmiyor.

 Bilinen tek çare, erken tanı ile yoğun özel eğitim!

Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtileri kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor. Ancak araştırmaya katılanlardan otizmi duyanların sadece %18’i tedavi edilebileceğini düşünüyor. Yoğun, sürekli ve özel eğitim otizmin tek tedavisi olmasına rağmen, araştırmaya katılanlar otizmin tedavisinde kullanılan temel yöntemin hastanede tedavi olduğunu belirtiyor.

 Otizmin belirtilerine dikkat!

Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir nöro-gelişimsel bozukluk olan otizmin, beynin ve sinir sisteminin yapısını ya da işleyişini etkileyen bir sürecin sonucu ortaya çıktığı düşünülüyor. Otizmin genetik temelleri olabileceği, çevresel faktörlerle tetiklendiği görüşü̈ hakim. Otizmli çocukların fiziksel gelişimleri ve dış görünümleri diğer çocuklardan farklı olmamakla birlikte, otizmin belirtilerini ‘Sosyal İletişim ve Etkileşim Sorunları’ ve ‘Tekrarlayan/Takıntılı Davranışlar ve Sınırlı İlgi ya da Etkinlikler’ başlıkları altında toplamak mümkün.

Otizmin başlıca belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, gözlerin bir yere takılıp kalması, ismi söylendiğinde bakmamak, sözleri tekrarlamak, parmağıyla ile istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar sayılabilir. Çocuğun aynı yaştaki diğer çocuklardan farklı davranışları ve açıklanan belirtiler gözlemleniyorsa hemen vakit kaybetmeden otizm konusunda uzman bir psikiyatriste başvurmak çok önemli.

2 Nisan’da Farkındalık için Otizme Mavi Işık Yak!

2 Nisan Otizm Farkındalık Günü’nde kamuoyunun dikkatini otizme çekmek için başlatılan ve bütün dünyada desteklenen Mavi Işık Yak kampanyasının (Light It Up Blue) Türkiye elçisi olan Tohum Otizm Vakfı, tüm Türkiye’ye “Otizme Mavi Işık Yak” çağrısı yapıyor. 2 Nisan günü bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de binalar mavi ışıkla aydınlatılacak, insanlar mavi giyecek ve sosyal medya hesapları üzerinden #otizmemaviışıkyak etiketi ile otizmle ilgili mesajlar vererek otizmin farkında, otizmli bireylerin yanında olduklarını ifade edecek.

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık günü sebebi ile açıklama yapan Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer, “Otizmin görülme sıklığı günümüzde çok büyük bir hızla artıyor. 1985 yılında her 2.500 çocuktan birine konan otizm tanısı, günümüzde doğan her 68 çocuktan birisi için konulmakta. Otizmin görülme sıklığından hareketle ülkemizde, 0-18 yaş grubu arasında yaklaşık 352.000 otizmli çocuğumuzun ve gencimizin eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlerden faydalanmak için beklediğini biliyoruz.

Araştırmanın sonuçları bir kez daha gösterdi ki otizm farkındalığı konusunda daha çok çalışmalıyız. Erken tanı ve eğitimin otizmin tek çaresi olduğunu her platformda dile getirmeliyiz. Buradan herkesi 2 Nisan günü gerçekleşecek “Otizme Mavi Işık Yak” kampanyamıza destek vermeye, otizm farkındalığı konusunda sesimiz olmaya, otizmli bireylerin ve ailelerinin yanında olmaya çağırıyorum. ” dedi.