Hulusi Kentmen kimdir? Hulusi Kentmen hangi filmlerde oynadı?
Yeşilçam'ın sevilen oyuncularından olan hep toton baba rollerini üstlenen usta oyuncu için Google özel bir doodle hazırladı. Ardından usta oyuncunun hayatı merak konusu oldu. İşte detaylar...
Yeşilçam'ın sevilen oyuncularından olan hep toton baba rollerini üstlenen usta oyuncu için Google özel bir doodle hazırladı. Ardından usta oyuncunun hayatı merak konusu oldu. İşte detaylar...
Türk sinemasının duayen ismi Hulusi Kentmen Google doodle yapıldı. Google'da doodle olduğunu görenler tarafından efsane isimle ilgili detaylar merak konusu oldu. Sayısız tiyatro oyunda yer alan Hulusi Kentmen, kimi zaman tatlı sert bir komiseri kimi zaman ise varlıklı ama babacan bir aile babası rolü ile seyircilerin karşısına çıktı.
HULUSİ KENTMEN KİMDİR?
20 Ocak 1912 Bulgaristan Tırnovo'da doğan Hulusi Kentmen, İzmit Körfezi'nde büyüdü. Akçakoca İlkokulunun tiyatro salonunda ilk sanat denemelerini sergiledi. Deniz Kuvvetlerinde astsubay olarak çalıştı. Astsubaylık görevi 1961 senesinde sona erdi. Üstlerinin hoşgörüsüyle askerlik mesleği bitene kadar sanat icra etti. Halkevleri'nde tiyatroya başladı.
Burhan Tepsi tarafından keşfedildi. Bilinen ilk oyunlarını, Rahmi Dilligil tarafından kurulan Ses Tiyatrosu'nda sergiledi. Halkevi'nde Reşit Baran'ın yönettiği Hisse-i Şaiya oyunuyla profesyonel olan Kentmen, 1942'de ilk filmiyle sinema oyunculuğuna adım attı. İlk ciddi rolüne Ferdi Tayfur'un Senede Bir Gün adlı filmiyle giriş yaptı. Sinemaya başladıktan sonra da zaman zaman tiyatro oyunlarında yer aldı.
Tatlı-sert ve babacan tarzı ile bir çok filmde baba, komiser, bahçıvan, hâkim vb. roller üstlendi, birçoğunda kendi adıyla oynadı. Karakter oyuncusu olarak simgeleşti. Sinemada bıraktığı etkiyle halk arasında, babacan, tatlı-sert erkek karakterini ifade etmek amacıyla"Hulusi Kentmen gibi" deyişi yerleşti.
Birçok filminde, Kentmen'i, Kemal Ergüvenç, diğer filmlerinde ise Rıza Tüzün seslendirdi. Kentmen, 1942-1988 yılları arasında 500'e yakın filmde rol aldı. Amatör şekilde fotoğrafçılıkla da ilgilendi ve keman çaldı. 1980 senesinde İzmir Fuarı'nda Akasyalar Gazinosu'nda Hülya Koçyiğit'in kadrosunda çıktı; keman çalıp parodiler yaptı. 1938'de Refika Kentmen'le dünya evine girdi. Volkan isimli bir oğlu ve daha sonra iki torunu oldu.
HULUSİ KENTMEN KAÇ YAŞINDA, NEDEN ÖLDÜ?
Türk sinemasında bir klasik olan oyuncu 81 yaşında 20 Aralık 1993'te böbrek yetmezliği sonucu hayatını kaybetti. Karacaahmet Mezarlığı'nda yatmaktadır. Ekim 2020'de İzmit'te hayatının bir bölümünün geçtiği evin müze yapılması kararı alındı.
HULUSİ KENTMEN'İN ROL ALDIĞI FİLMLER
"Paranın gücü", "Acı Su", "Donanmanın Gülü", "Şabancık", "Taşı Toprağı Altın Şehir", "Ah Bu Ne Dünya", "Bıktım Her Gün Ölmekten", "Meraklı Köfteci", "Ah Bu Gençlik", "Minik Cadı", "Ateş Böceği", "Ah Nerede", "Üçkağıtçılar", "Baba Bizi Eversene", "Kara Murat Ölüm Emri", "Yumurcak", "Uyanık Kardeşler", "Yalancı Yarim", "Vurgun", "Keloğlan ile Cankız", "Öksüzler", "Sev Kardeşim", "Yumurcağın Tatlı Rüyaları", "Ali Baba Kırk Haramiler", "Sezercik Yavrum Benim", "Ayşecik Yuvanın Bekçileri", "Bir Katil Sevdim", "Denizciler Geliyor", "Sevgili Öğretmenim", "Şoförün Kızı", "Çanakkale Aslanları", "Kendini Arayan Adam", "Gönül Avcısı", "Sevimli Haydut", "Vatan Uğruna", "Meçhul Kahramanlar", "Efelerin Efesi", "İstiklal Madalyası".