İÇSEL (Non- allerjik,intrensek) ASTIM.
Geçmişte astımı klinik olarak ikiye ayırırdık.
1-Allerjik (Ekstrensek-dışsal astım.)
2-Non allerjik (İntrensek,içsel,allerjik olmayan diye.
Günümüzde bu sınflandırmayı yapmakta zorlanıyoruz.Çünkü allerjisini bulamadığımız için non allerjik dediğimiz hastalarda zamanla allerji buluyoruz. Bir grup bilim insanı bende bu gruba dahilim, Allerji olmadan astım olmaz diyenlerdeniz. Çünkü bu non allerjik astımlıların gerçek astım olup olmadıkları bile belli değil. Bunlara en güzel örnek reflünün neden olduğu astıma benzer bir tablo.Reflü tedavisiyle belirtiler kayboluyor.O zaman bu gruba astım dememiz anlamlı değil.
Şimdi genel bilgilerden bahsedeceğim non allerjik astım sıklıkla erişkin yaşta ve kadınlarda sıktır.Ağır astım kliniği ile gider ilaçlara zor cevap verir.Altta astımla karışan,astım belirtileri veren fakat çok daha kötü giden bazı eozinofilik hastalıkları araştırmak gerekir.Bu hastalarda aspirin allerjisi sıktır.Ayrıca bütün ağrı kesicilere allerjik reaksiyon gösterirler.Burunda polip sıklıkla hastalığa eşlik eder.
Allerjik astım çocuklarda daha sık görülür.Uygun tedaviyle kaybolma ihtimali,non allerjik astıma göre daha fazladır.
Non allerjik astımı sıklıkla psikolojik faktörler,stres ve irritanlar atağı başlatır.Allerjiklerde sıklıkla allerjenle temas atağı başlatan başlıca faktördür.Virüsler hem allerjik hem de non allerjik astımlılarda atak başlatır.
Çocuklarda allerjik astım ,non allerjik astıma göre çok daha sık görülür.Allerjisini bulamadığımız her çocuğa non allerjik astım tanısı koyduğuğumuzda sıklıkla hatalı teşhis koymuş oluruz.Bu çocuklarda altı ay arayla testleri tekrarladığımızda tekrarlanan testlerde kesin allerji tanısını çoğunda koyarız.Astım da allerjik ve non allerjik olanlar kesin sınırlarla bir birinden ayrılamazlar.Bunlar sıklıkla teşhisi hafife almak ve sıklıkla allerji tedavisi konusunda bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır.Allerjik astımda astımlının allerjisini dengeleyerek astımlarına kökten çözüm bulma varken,hastaları bir ömür boyu hastalığı mahkum etmememiz gerekir.
Değerli okurlarım astımla ilgili birçok pratik bilgiye Facebook,Instagram ve YouTube kanalımdan ulaşabilirsiniz.
Doç.Dr.Fedai Barcan'ı takip etmek için