İĞNE TARZINDA KULLANILAN ANTİBİYOTİKLERİN ASTIMLILARLA “ÖLÜM DANSI”

 İlaç allerjisi yaparak en sık ölüme neden olan antibiyotikler, ağrı kesiciler, diş hekimliğinde kullanılan lokal anestezik ilaçlardır.

Doc.Dr.FEDAİ BARCAN fedaibarcan@gmail.com

İĞNE TARZINDA KULLANILAN ANTİBİYOTİKLERİN ASTIMLILARLA “ÖLÜM DANSI”

 Astımlılarda yan etki yaparak en sık ölüme neden olan ilaç aşırı yüksek dozda kullanılan salbutamol yani ventolindir.

 İlaç allerjisi yaparak en sık ölüme neden olan antibiyotikler, ağrı kesiciler,diş hekimliğinde kullanılan lokal anestezik ilaçlardır.

 Kural olarak her ilaçın allerjiklerde allerji yapma potansiyeli vardır.Hatta allerji tedavisinde kullandığımız kortizonun bile anaflaksi yapma özelliği vardır.

 Bu nedenlerden dolayı allerjiklerde ilaç seçerken çok dikkatli olmamız gerekir.Mümkün olduğu kadar serum içinden ya da kas içine iğne olarak ilaçlardan uzak durmamız bir çok hayatı kurtaracaktır.

 Hastalara mümkün olduğu kadar ağız yoluyla antibiyotik vermek çoğu hastada hayat kurtarıcı olur.Çünkü hasta eğer verilen ilaçları ağız yoluyla alırsa, allerjisi varsa bile kusarak,ishal olarak vucuttan atar.Hasta ağır astım kirizi,ürtiker geçirse bile ölüm çok daha nadirdir.Ama serum  veya kas içine iğne tarzında verilen antibiyotiğin kusarak vucuttan atılması mümkün değildir.

Ağızdan kullandığımız pek fazla zarar vermeyen antibiyotiği, serum içinden verdiğimizde ya da kas içine iğne olarak uyguladığımızda ilaç hızla dolaşıma katılarak direkt kalbi ve solunum sistemimizi etkiliyerek ani tansiyon düşüklüğü,astım kirizi,anaflaksi ile hastanın ölüm riskini göze almış oluruz.Halbuki ayni ilacı ağızdan verseydik hasta kusma ve ishalle allerji yapan  ilacı vucuttan atarak daha az yan etki görecektik.

 Bu yazıyı niye yazmak zorunda kaldım astım atağı nedeniyle hastaneye başvuran hastaların çoğunda zatürre başlangıcı tanısı konarak iğne tarzında antibiyotik başlanıyor.Astım atağında antibiyotiklerin bir yararı olmadığı gibi hastanın durumunu daha da kötüleştirme riski daha fazla.

 Peki astımlılar ne yapmalı.?

 1-Mutlaka astımları olduğunu doktora bildirmeli.

2-Allerjileri olup olmadığını bilmiyorlarsa doktorlarına “Allerjimi bilmiyorum ama astımlıların büyük çoğunluğu allerjiktir.” diye uyarmalı.

3-Mümkün olduğu kadar antibiyotiği ağızdan kullanılan şeklini tercih etmeli.Ağızdan kullanılan antibiyotiğin ilk dozunu hastane acilinde kullanıp bir saat kadar hastanede beklemeli.Bir yan etki olursa hemen acil doktoruna ulaşmalı.

4-İğne ya da serumdan antibiyotik veya ağrı kesici kullanılacaksa doktor yanında kullanılmalı.Sağlık kurumunun anaflaktik şok için ekipmanı ve kullanma yeteneği olan personeli var mı.?Sorgulanmalı.

 Her tedbir insan sağlığı içindir.Sağlık İhmale gelmez…

Tüm yazılarını göster