İnfluenza nedir, nasıl bulaşır? İnfluenza belirtileri neler?
Özellikle kış aylarında etkisi oldukça artan ve tebdir alınmazsa, doğru tedavi uygulanmazsa uzun süre devam eden İnfluenza virüsüne dair tüm merak edilenler haberimizin detay kısmında...
Özellikle kış aylarında etkisi oldukça artan ve tebdir alınmazsa, doğru tedavi uygulanmazsa uzun süre devam eden İnfluenza virüsüne dair tüm merak edilenler haberimizin detay kısmında...
İnfluenza, başlıca burun, boğaz, bronşlar ve bazen akciğerleri etkileyen, hafif veya ağır bir şekilde görülebilen, bulaşıcı viral bir hastalıktır. A, B, C olmak üzere 3 tip influenza virüsü bulunur.
Grip kuzey yarım kürede yer alan her ülkede ifade edilen aylar arasında toplumda önemli sayıda kişiye bulaşan bir hastalıktır. Bu aylarda hasta kişi sayısının belirgin şekilde yükselmesi beklenen bir süreçtir ve salgın olarak değil, mevsimsel grip hastalığı aktif dönemi olarak ifade edilmelidir.
Mevsimsel grip hastalığının etkenleri olan influenza virüslerinin çok fazla sayıda alt tipleri vardır. Seneler içerisinde toplumda sık görülen influenza virüsleri sürekli değişmekte, bir önceki yıl görülen virüsten oldukça farklı virüsler sonraki yıllarda kişileri hastalandırabilmektedir. Bu durum sebep her yıl grip olabildiğimizi net bir şekilde açıklamaktadır. Hastalıktan korunmada en etkili yöntemin grip aşısı olduğu Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından her yıl söylenmektedir.
İnfluenza virüsleri hasta kişiden diğer kişilere kolaylıkla bulaşabilmekte, insanların kapalı alanlarda daha çok vakit geçirdikleri kış aylarında hastalık en yoğun dönemine geçmektedir. Grip genellikle hasta olan kişilerin konuşma, öksürme ve hapşırma gibi davranışları ile saçılan ve virüs içeren damlacıkların, hasta kişiye 1 metre ve daha yakın olan kişilerin ağız, burun ve göz mukozalarına bulaşması ile yayılmaktadır. Daha nadir şekilde virüs içeren damlacık ile kirlenmiş, kontamine olmuş yüzeylere, araç ve gereçlere kişilerin önce elleri ile dokunması ve ardından ellerini ağız, burun veya gözlerine götürmeleri ile de bulaşabilmektedir. Hastalıktan korunmak için grip sezonunda mümkün olduğunca kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durulmalı, hasta kişiler ile temas etmemeye, sarılmamaya ve tokalaşmamaya çalışılmalı, eller sık sık yıkanmalı ve kişisel hijyen kurallarına önem verilmelidir.
Bulaşma
Grip, hasta bir insanın öksürük ve hapşırıkla havaya attığı enfekte partiküllerin sağlam kişiler tarafından solunum yoluyla alınmasıyla bulaşır. Kirli ellerle de yayılım görülür. Kalabalık ortamlarda kolayca kişiden kişiye geçiş gösterir. Ilıman bölgelerde kışın senelik salgınlar meydana getirir.
Belirtiler
Mevsimsel grip yaklaşık 2 günlük kuluçka zamanının ardından ortaya çıkan ani başlangıçlı yüksek ateş(bütün grip hastalarında ateş olmayabilir), öksürük (genellikle kuru), baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, ciddi halsizlik, yorgunluk, titreme, bazen ishal ve kusma ile karakterizedir. Öksürük ağır olabilir ve 2 hafta ya da daha uzun sürebilir. İnsanların çoğu herhangi bir tıbbi tedaviye gerek duymadan 1 hafta içinde iyileşirler. Ama bazı insanlarda hayatı tehdit edebilen ve ölümle sonuçlanabilen komplikasyonlar (zatürre, bronşit, sinüs ve kulak enfeksiyonları ) oluşabilmektedir. Küçük çocuklar, 65 yaş ve üzeri insanlar, hamileler ve kronik hastalığı olanlar (astım, diyabet, kalp hastalıkları gibi) bu gruptadır. Kronik sağlık problemleri kötüleşebilir, astımlı hastalarda griple tetiklenen astım atakları, kronik konjestif kalp yetmezliği olan hastalarda durumlarının ağırlaşması söz konusu olabilir.