İOS'ta Google'nin yerine geçmek isteyen arama motoruna bir yenisi daha eklendi!
Google ve Apple arasındaki uzun yıllara dayanan ilişkide yeni bir gelişme yaşandı: DuckDuckGo, Apple ile varsayılan arama motoru olarak yer almak için görüştüğünü, ancak bu çabalarının sonuçsuz kaldığını ifade etti.
Google ve Apple arasındaki uzun yıllara dayanan ilişkide yeni bir gelişme yaşandı: DuckDuckGo, Apple ile varsayılan arama motoru olarak yer almak için görüştüğünü, ancak bu çabalarının sonuçsuz kaldığını ifade etti.
Apple, uzun yıllardır çoğu ürününde Google'ın arama motorunu kullanmasına rağmen, ara sıra Cupertino merkezli yöneticileri başka bir arama sağlayıcısına geçmeye ikna etmeye çalışıyordu. Google'ın hala devam eden anti-tröst davası sırasında DuckDuckGo arama motorunun da bu girişimlerden biri olduğu ortaya çıktı.
CNBC'nin aktardığına göre, DuckDuckGo CEO'su Gabriel Weinberg, Apple'ın DuckDuckGo'nun arama motorunu kullanma fikrine ilk olarak 2016 gibi erken bir tarihte yanıt verdiğini belirtti. Weinberg, şirketinin 2017 yılında Apple yöneticileriyle yüz yüze bir toplantı yaptığını ve 2018'de de bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Weinberg, bu toplantılardan sonra Apple yöneticilerinin "2019 sürümü için bunu ciddi şekilde düşündüklerini" ancak Google ile olan sözleşmelerinde bazı sorunlar yaşanabileceğini ifade ettiklerini söyledi.
Ayrıca, Apple'ın makine öğrenimi ve yapay zeka alanından sorumlu üst düzey başkan yardımcısı John Giannandrea'nın açıklamalarını da unutmamak önemlidir. Giannandrea, Apple'ın DuckDuckGo'nun arama motorunun gizlilik odaklı olduğu iddiasıyla ilgili endişeleri olduğunu belirtti. Ayrıca, arama motorunun Microsoft'a en azından bazı kullanıcı verilerini paylaşma gerekliliği olabileceğini ve DuckDuckGo'nun bu verilerin bir kısmını paylaştığını ifade etti.
Samsung, Mozilla ve Opera gibi şirketlerle de görüşmeler yapılmıştır.
Sonunda Apple, DuckDuckGo'ya geçmeme ve Google ile işbirliğini sürdürme kararı almıştır. Gabriel Weinberg, DuckDuckGo'nun Apple ile yaptığı görüşmelerde Mozilla ve Opera web tarayıcılarıyla birlikte Samsung cihazlarında da varsayılan arama motoru olarak kullanılma teklifinde bulunduğunu ancak anlaşma sağlanamadığını belirtti. Ayrıca, kendi sözleşmelerinin Google ile olan anlaşmayı engelleyen en önemli faktör olduğunu da ekledi.
ABD Adalet Bakanlığı, Google'ın diğer şirketleri kendi ürünlerinde varsayılan arama motoru olarak kullanmaya zorladığı ve bu nedenle rekabete aykırı davrandığı iddiasıyla soruşturma yürütüyor. Google ise, kendi arama motorunun rakiplerinden üstün olduğunu savunarak Adalet Bakanlığı'nın suçlamalarını reddediyor.
Bu haftanın başında, Microsoft CEO'su Satya Nadella da mahkemede ifade verdi. Nadella, şirketin Apple'ı Google'dan vazgeçirerek Microsoft'un Bing arama motorunu kullanmasını sağlamaya çalıştığını doğruladı. Microsoft'un, yılda 15 milyar dolar ödeme yapmaya ve hatta Apple'ın arama motoru haklarını güvence altına almak için Bing adını gizlemeye bile hazır olduğunu belirtti.