İstanbul'da son 6 yılın en yoğun kar yağışı! Pazartesi okullar...

Yarın Balkanlar’dan soğuk geliyor. Sıcaklıklar 8-15 derece düşecek. İstanbul’da 1 hafta aralıklarla yoğun kar yağışı bekleniyor. Uzmanlar, bu seferki yağışın İstanbul’un zemininde uzun süre kalacağını belirterek, 'bu kez kar tutacak. Hatta okullar bile tatil olabilir' diyor.

Gazete Habertürk'ten Nagihan Alan'ın haberine göre, İstanbul’da yağışsız ve güneşli günleri geride bırakıyoruz. Yarından itibaren yağmur, cumartesi günü ise kar, hava sıcaklığındaki 15 derecelik ani sıcaklık düşüşüyle geri dönüyor. Gece -6’yı göreceğimiz İstanbul’da uzmanlar 6 yıl sonra en sert kışın yaşanacağını ve etkisini 5 gün sürdüreceğini söylüyor...

İstanbul’da yağışsız ve mevsim normallerinin biraz üzerinde seyreden havanın keyfini birkaç gündür sürüyoruz ama cumartesi adeta bir şok yaşayacağız. Yılbaşı öncesinde gelen karı aratacak yağışlar uzmanlara göre 5-6 yıldır gelmeyen sert ve en uzun soluklu kar yağışı olacak.

Cuma günü 11 derece dolaylarında seyredecek sıcaklık cumartesi -1’e aynı günün gecesi ise -6 ya kadar düşecek. Peki son yıllarda rutin bir kış yaşadığımız İstanbul’da bu kış yaşadığımız ani sıcaklık ve hava değişimleri ne kadar normal, olması gereken bu mu?

Cuma gecesinden etkisi başlayacak ve cumartesi günü şiddetini artırarak kenti 5 gün boyunca etkisi altına alacak karakış için uzmanlar ne diyor? İşte o görüşler..

‘ZEMİNDE UZUN SÜRE KALACAK’

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteroloji Laboratuvarı Başkanı Meteoroloji Mühendisi Adil Tek: Hava değişimleri normal. Çünkü soğuk hava öncesi güneyden sıcak hava girişi gelecek sert havanın habercisidir. İstanbul’da yaşadığımız da budur. Bu seferki yağış İstanbul’un zemininde uzun süre kalacak, bu kez kar tutacak.

Çünkü kar tutmasında en önemli faktör deniz suyu sıcaklığının 8-9 dereceye inmesi. Bu faktörü göz ardı ederek hava tahminleri yapanlar yanılır. Çünkü şu an bu seviyeyi gördüğümüzden dolayı kar yerde uzun soluklu kalacak. Cuma günü 14’e kadar çıkacak sıcaklık cumartesi günü ani düşecek ve -4’ü göreceğiz.

Ama kar yağdıktan sonra yüksek basınç kalırsa -7’ye de iner. Ama bu yağışta bunu görmeyebiliriz. Bu kar yağışı 11 Ocak Çarşamba’ya kadar sürecek. Çarşamba öğlen etkisini azaltacak.

‘CUMA BAŞLAMASI AVANTAJ’

5 gün yoğun bir karla mücadelenin içinde olacağız. Hatta pazartesi okullar tatil bile olabilir. Bu kar ben geliyorum diye bağırıyor. Önceki yağış çok abartıldı. Ama asıl kar bu olacak. Özellikle son 5-6 yılın en uzun soluklu kar yağışı olacak. Sert bir soğuk kapıda. Ve bu kar son olmayacak. Ocak ayı içinde aralıklarla göreceğiz. Gerçek kışı yaşayacağız.

Yağışların ardından 12 Ocak Perşembe gününden sonra 8 derecelere kadar çıkacak. 13 Ocak Perşembe günü 12 dereceyi bulacak. Şubatta aralıklarla yağış görecek olsak da sert etkisini kaybediyor. Rüzgârla birlikte soğuk hava hissedilen soğuğu daha da artırabiliyor. Geçen yağışlarda 90 km’ye kadar çıkmıştı rüzgar hızı.

Bu yağışta da rüzgârla bu etki artabilir. -4’e kadar düşecek sıcaklıklar rüzgar etkisiyle -8 hissedilebilir. Ama bu yağışın cuma gece başlayacak olması avantaj, yolda apansız yakalanmayacağız, hafta sonu yağışın keyfini çıkarabiliriz. 

GRÖNLAND BENZETMESİ YERİNDE!

Kuzeyden sarkmış olan soğuk havayı gösteren bu eğrilerdeki işaretlenmiş mavi bölge özellikle de soğuk havanın cumartesi günü şiddetlendiğini gösteriyor. İstanbul ve Grönland havası üzerinde yapılan benzetmelerin bu eğriler nedeniyle yerinde olduğunu söyleyen Adil Tek, “İngiltere’nin kuzeyine bakınca aynı renkleri görüyoruz üzerimizde. Yani benzer değerler var. Benzetme yerinde” diyor.

‘KIŞI KIŞ GİBİ YAŞIYORUZ’

İTÜ Meteoroloji ve Afet Yönetimi Profesörü Mikdat Kadıoğlu ise normalde kış şartlarında olması gereken havayı yaşadığımızı söyleyerek, “İklim değişikliği ve hava olaylarını karıştırmayalım. Bu hava olması gerekendir. Ani değişiklikler normaldir. Kışı kış gibi yaşıyoruz. 15 dereceden 0 dereceye düşmesi soğuk sıcak cephenin yer değiştirmesinden. Lodosun gözü yaşlı deriz. Arkasından yağar ya da güneş sonrası kar gelir. Olması gereken bu. Anormal bir durum yok” diyor.



Bu gün Hava Nasıl olacak?





METEOROLOJİK GÖRÜNÜM



Yapılan son değerlendirmelere göre; Ülkemizin güney, iç ve batı kesimlerinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Batı Karadeniz, Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun batısı ile Erzurum, Bingöl ve Samsun çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Kıyı Ege, Çanakkale'nin güneyi, Burdur'un doğusu, Isparta'nın güneyi ve Antalya'nın çevre ilçelerinde kuvvetli olmak üzere; Marmara'nın kuzey ve batısı, Kıyı Ege, Akdeniz kıyıları, Batı Karadeniz kıyıları, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa ve Samsun çevrelerinde yağmur ve sağanak, Güney Ege ve Batı Akdeniz kıyılarında yer yer gök gürültülü sağanak, Marmara'nın güneydoğusu, İç Ege, Akdeniz'in iç ve yüksek kesimleri, İç Anadolu, Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun batısı ile Adıyaman çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Doğu kesimlerde kuvvetli olmak üzere buzlanma ve don olayı ile birlikte iç ve doğu bölgelerde yer yer sis ve pus hadisesi görüleceği tahmin ediliyor.

HAVA SICAKLIĞI: İç ve batı bölgelerde 3 ila 5 derece artacağı, diğer bölgelerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

RÜZGAR: Genellikle güney yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara, Ege ve Batı Akdeniz, İç Anadolu'nun güney ve doğusu ile Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde güney yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (40-70 km/saat) şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların; Kıyı Ege, Çanakkale'nin güneyi, Burdur'un doğusu, Isparta'nın güneyi ve Antalya'nın çevre ilçelerinde kuvvetli (21-50 kg/metrekare) olması beklendiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı (su baskını, ulaşımda aksamalar vb.) dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI: Rüzgarın Marmara, Ege ve Batı Akdeniz ile İç Anadolu'nun güney ve doğusu, Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde güney yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (40-70 km/saat) şeklinde esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (çatı uçması, ağaç ve direklerin devrilmesi, soba ve baca gazı zehirlenmeleri, ulaşımda aksamalar vb.) karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

BÖLGELERİMİZDE HAVA

MARMARA

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı yağmur ve sağanak, sabah saatlerinde Bilecik çevrelerinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Çanakkale'nin güney ilçeleri ile Balıkesir'in kıyı ilçelerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın güney yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (40-70 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor. Bölgenin güneydoğusunda buzlanma ve don olayı bekleniyor.



BURSA °C, 15°C



Parçalı çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı



ISTANBUL °C, 12°C



Parçalı çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı



SAKARYA °C, 12°C



Parçalı çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı



TEKİRDAĞ °C, 11°C



Parçalı çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı

EGE

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Kıyı Ege'de kuvvetli olmak üzere sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak, iç kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Rüzgarın güney yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (40-70 km/saat) şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Bölgenin iç kesimlerinde buzlanma ve don olayı ile birlikte yer yer sis ve pus hadisesi bekleniyor.



A.KARAHISAR °C, 5°C



Parçalı çok bulutlu , aralıklı karla karışık yağmur ve yer yer kar yağışlı



IZMIR °C, 15°C



Parçalı ve çok bulutlu, il genelinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların yer yer kuvvetli olması bekleniyor.



MANISA °C, 12°C



Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı



MUĞLA °C, 11°C



Parçalı ve çok bulutlu, il genelinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

AKDENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, bölge genelinin yağmur ve sağanak, iç kesimlerinin yüksekleri ile Isparta çevrelerinin karla karışık yağmur ve yer yer kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Antalya çevreleri ile Burdur'un doğusu ve Isparta'nın güneyinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın batısında güney yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (40-70 km/saat) şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Bölgenin iç kesimlerinde buzlanma ve don olayı ile birlikte yer yer sis ve pus hadisesi bekleniyor.



ADANA °C, 13°C



Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı



ANTALYA °C, 15°C



Parçalı ve çok bulutlu, il genelinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların çevre ilçelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. yağışlı



BURDUR °C, 8°C



Parçalı çok bulutlu ve yağmurlu geçecek. Yağışların doğusunda kuvvetli olması bekleniyor.



OSMANİYE °C, 14°C



Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yağmur ve sağanak yağışlı

İÇ ANADOLU

Parçalı ve çok bulutlu, bölgenin batısı, Yozgat ve Kırşehir çevreleri ile zamanla bölge genelinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Bölge genelinde buzlanma ve don olayı ile birlikte yer yer sis ve pus hadisesi bekleniyor. Rüzgarın güney ve doğu kesimlerinde güney ve güneydoğu yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (40-60 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor.



ANKARA °C, 3°C



Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde aralıklı kar yağışlı, öğle saatlerinden itibaren karla karışık yağmurlu



ÇANKIRI °C, 0°C



Parçalı çok bulutlu ve aralıklı kar yağışlı



KARAMAN °C, 5°C



Parçalı çok bulutlu, akşam saatlerinden itibaren karla karışık yağmurlu



KONYA °C, 4°C



Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren karla karışık yağmurlu

BATI KARADENİZ

Parçalı çok bulutlu, bölge genelinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların kıyılarında yağmur, iç kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Bu sabah ve gece saatlerinde bölgenin iç kesimlerinde buzlanma ve don olayı ile yer yer sis ve pus hadisesi bekleniyor.



BARTIN °C, 11°C



Parçalı çok bulutlu ve aralıklı yağmurlu



BOLU °C, 6°C



Parçalı çok bulutlu ve aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı



DÜZCE °C, 10°C



Parçalı çok bulutlu ve aralıklı karla karışık yağmur ve yağmurlu



ZONGULDAK °C, 13°C



Parçalı çok bulutlu ve aralıklı yağmurlu

ORTA ve DOĞU KARADENİZ

Parçalı ve az bulutlu, batısı ile zamanla bölge genelinin çok bulutlu, Çorum, Samsun ve Amasya çevreleri ile akşam saatlerinden itibaren iç kesimlerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Samsun çevrelerinde yağmur, iç kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Rüzgarın iç kesimlerinde güney yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (40-70 km/saat) şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Bu sabah ve gece saatlerinde bölgenin iç kesimlerinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.



BAYBURT °C, 1°C



Parçalı zamanla çok bulutlu, akşam ve gece saatlerinde karla karışık yağmur ve kar yağışlı



SAMSUN °C, 14°C



Parçalı ve az bulutlu, zamanla çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yağmurlu



TOKAT °C, 10°C



Parçalı zamanla çok bulutlu, akşam saatlerinde yağmur ve karla karışık yağmurlu



TRABZON °C, 16°C



Parçalı ve az bulutlu

DOĞU ANADOLU

Parçalı ve az bulutlu, batısının yer yer çok bulutlu, akşam saatlerinden itibaren bölgenin batısı ile Bingöl ve Erzurum çevrelerinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Bölge genelinde buzlanma ve don olayı ile birlikte yer yer sis ve pus hadisesi bekleniyor.



ELAZIĞ °C, 3°C



Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerinden itibaren karla karışık yağmur ve kar yağışlı



ERZURUM °C, -3°C



Parçalı zamanla çok bulutlu, akşam saatlerinden itibaren kar yağışlı



HAKKARİ °C, -2°C



Parçalı bulutlu



TUNCELİ °C, 3°C



Parçalı ve çok bulutlu, akşam saatlerinden itibaren karla karışık yağmur ve kar yağışlı

GÜNEYDOĞU ANADOLU

Parçalı yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra batısının yağmur, yer yer karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.



DIYARBAKIR °C, 6°C



Parçalı zamanla çok bulutlu, gece saatlerinde karla karışık yağmur ve kar yağışlı



GAZIANTEP °C, 5°C



Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra yağmurlu



MARDİN °C, 5°C



Parçalı ve çok bulutlu



SIIRT °C, 5°C



Parçalı zamanla çok bulutlu

DENİZLERDE HAVA

Ege'de kuvvetli fırtına; Marmara, öğle saatlerinden sonra Batı Akdeniz ile gece saatlerinde Batı Karadeniz'in batısında fırtına; Gece saatlerinde Batı Karadeniz'in doğusu ile Doğu Karadeniz'in batısında ve Batı Akdeniz fırtınamsı rüzgar bekleniyor.

KARADENİZ

Hava Durumu: Çok bulutlu, batı ve orta kesimleri yağmurlu, Rüzgar: Batı Karadeniz'de güney ve güneybatıdan, akşam saatlerinde geneli güneydoğudan 3 ila 5 (20-40 km/sa), sabah saatlerinde doğusu 4 ila 6 (30-50 km/sa), gece saatlerinde güneydoğudan 5 ila 7 (40-60 km/sa), batısı güneyden 8 (75 km/sa), Doğu Karadeniz'de güney ve güneydoğudan 3 ila 5 (20-40 km/sa), batısı sabah saatlerinde güneybatıdan 4 ila 6 (30-50 km/sa), gece saatlerinde 7 (60 km/sa) kuvvetinde; Dalga: 1,0 ila 2,0m, gece saatlerinde 2,0 ile 3,0m, Batı Karadeniz'in batısı 3,5 ila 4,5m, Görüş: İyi, yağış anında orta; fırtına anında zayıf.

MARMARA

Hava Durumu: Çok bulutlu ve yağmurlu, Rüzgar: Güney ve güneybatıdan 4 ila 6 (30-50 km/sa), akşam saatlerinden itibaren güneydoğudan 6 ila 8 (50-75 km/sa) kuvvetinde, Dalga: 1,5 ila 2,5m, akşam saatlerinden itibaren 3,5 ila 4,5m, Görüş: İyi, yağış anında orta; fırtına anında zayıf.

EGE

Hava Durumu. Çok bulutlu ve kuvvetli olmak üzere sağanak yağışlı, Rüzgar: Kuzey Ege'de güney ve güneybatıdan 4 ila 6 (30-50 km/sa), öğle saatlerinde güneyi 5 ila 7 (40-60 km/sa), akşam saatlerinden itibaren 7 ila 9 (75-90 km/sa), Güney Ege'de güney ve güneybatıdan 5 ila 7 (40-60 km/sa), akşam saatlerinden itibaren 7 ila 9 (75-90 km/sa) kuvvetinde, Dalga: 1,5 ila 2,5m, akşam saatlerinden itibaren 4,0 ila 5,0m, Görüş: Zayıf.

AKDENİZ

Hava Durumu: Çok bulutlu ve batısında kuvvetli olmak üzere sağanak yağışlı, Rüzgar: Batı Akdeniz'de güney ve güneybatıdan, sabah saatlerinde doğusu güneydoğudan 4 ila 6 (30-50 km/sa), öğle saatlerinden sonra 6 ila 8 (50-75 km/sa), akşam saatlerinde 5 ila 7 (40-60 km/sa), Doğu Akdeniz'de doğu ve kuzeydoğudan, doğusu güneydoğudan 3 ila 5 (20-40 km/sa), doğusu zaman zaman 6 (50 km/sa) kuvvetinde; Dalga: 1,0 ila 1,5m, batısı 1,5 ila 2,5m, öğle saatlerinden sonra 3,5 ila 4,5m, Görüş: İyi, yağış anında orta; kuvvetli yağış ve fırtına anında zayıf.

VAN GÖLÜ

Van Gölü Hava Durumu: Parçalı bulutlu, sabah saatlerinde yer yer pus ve sisli, Rüzgar: Doğu ve kuzeydoğudan, batısı güneybatıdan 2 ila 4 (10-30 km/sa) kuvvetinde; Dalga: 0,2 ila 0,4 m; Görüş: İyi.