İşte menzil tarikatının gerçek yüzü... Kadınlar şeyhin artan yemeğini yiyor...

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk kadınların, şeyhin artan yemeklerini yediklerini ve bunun 'şifa' olacağına inandıklarını yazdı.

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk kadınların, şeyhin artan yemeklerini yediklerini ve bunun 'şifa' olacağına inandıklarını yazdı.

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk, Medeni Kanunu hedef alan, erkeklere 'boşanmak yerine ikinci eş alın' çağrısında bulunan ve görevden alınan GATA Başhekim Yardımcı Ali Edizer'le yeniden gündeme gelen Menzil tarikatında kadınlar ve erkekler için uygulanan ayrı ritüellerin olduğunu belirtti.

Öztürk kadınların, şeyhin artan yemeklerini yediklerini ve bunun 'şifa' olacağına inandıklarını yazdı. 

 Öztürk, "Kadınları sadece kadınlara ait olan bir bölümde tarikat şeyhi tarafından görevlendirilmiş olan 'kadın vekiller' kabul ediyor. Kadınlarda tövbe alma işlemi ise tövbe almak isteyen kişilere bazı cümleler tekrar ettirilerek gerçekleşiyor. Şeyh, bazı günler kadınların bulunduğu camiye de gidiyor. Orada tövbe almak isteyenler için bir kadın görevli tarafından ip atılıyor. Tövbe almak isteyen sağ eliyle ipi tutuyor. Bu işlem yapılırken, şeyh kadınları görmüyor. Sadece sesini duyuyor ve toplu olarak şeyhin sözleri tekrarlanıyor." ifadesini kullandı. 

Saygı Öztürk'ün Sözcü'deki yazısı şöyle:

Doğan Kitap'tan çıkan “Menzil-Bir tarikatın iki yüzü” kitabımda Menzil'e gelen kadınlardan, onlara uygulanan ritüelleri de dinlemiştim. Tarikat mensuplarının “Tövbe makamı” olarak adlandırdıkları Adıyaman'ın Kahta İlçesi'ne bağlı Menzil köyünde erkeklere ve kadınlara özel ayrı ritüeller var.

Kadınları sadece kadınlara ait olan bir bölümde tarikat şeyhi tarafından görevlendirilmiş olan “kadın vekiller” kabul ediyor. Kadınlarda tövbe alma işlemi ise tövbe almak isteyen kişilere bazı cümleler tekrar ettirilerek gerçekleşiyor. Şeyh, bazı günler kadınların bulunduğu camiye de gidiyor. Orada tövbe almak isteyenler için bir kadın görevli tarafından ip atılıyor. Tövbe almak isteyen sağ eliyle ipi tutuyor. Bu işlem yapılırken, şeyh kadınları görmüyor. Sadece sesini duyuyor ve toplu olarak şeyhin sözleri tekrarlanıyor.