İSTİKLAL MARŞININ KABULÜNÜN 100.YILI KUTLU OLSUN! MEHMET AKİF ERSOY RUHU ŞAD OLSUN.

Herkese Selam, bu gün sizlere gene  benim alanım dışında yazmaya karar verdim. Yazmasam olmaz. İstiklal Marşımızın kabulünün tam 100. Yılı. Ne mutlu bana kaleme alma ve sizlerle paylaşma şansım var.

DİLEK ELMAS dilekgencelmas@hotmail.com

İSTİKLAL MARŞININ KABULÜNÜN 100.YILI KUTLU OLSUN!

MEHMET AKİF ERSOY RUHU ŞAD OLSUN.

Herkese Selam, bu gün sizlere gene  benim alanım dışında yazmaya karar verdim. Yazmasam olmaz. İstiklal Marşımızın kabulünün tam 100. Yılı. Ne mutlu bana kaleme alma ve sizlerle paylaşma şansım var. Değerlendirmeden duramazdım. Geçenlerde bir video izledim elbette sosyal medyada ve gençlere soruyorlar, İstiklal Marşı’nı birçoğu sözlerini bilemedi. Çok ama çok üzüldüm. VATAN,  Üzerinde yaşayan halkların aynı ruh ve duyguyla birbirine sahip çıkıp, kardeş bellediği bir bütündür, bölünemez. İstiklal Savaşı bu topraklarda yaşayan tüm halkların birlikte ve ortak mücadelesi sonunda kazanılmış, tarihe altın harflerle yazılmış bir destandır. Milli Marş her ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de atalarımızın verdiği bu mücadeleyi ruhumuza adeta kodlayan ve hep bir ağızdan haykırdığımız ortak şarkımızdır aslında. Benim ilk duyduğumdan ve ilk öğrendiğimden beri tüylerimi diken diken eden, gözlerimi dolduran ve ruhumu şahlandıran bu güzel eseri gelecek nesillere emanet ederken her cümlenin altında yatan, her kelimeye işlenmiş milli mücadele ruhunu teslim ediyoruz aslında. Gençler, gelecek ve gelecek nesiller sizlere emanet. Bu emanete sahip çıkın ve onu kanınızın son damlasına kadar koruyun. Tüm bu içten duygularımla 100. Yılını Kutlarken Vatanımız ve Milli Marşımız, İstiklal Marşımız ilelebet payidar kalacaktır diyorum.

İstiklal Marşımızın kabulünün süreci hakkında da bilgi aktarmak istiyorum.

Milli birlik ve beraberliğimizi, bağımsızlığımızı anlatan İstiklal Marşı, Anadolu’da milli mücadelenin devam ettiği sırada Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınmış ve birinci Türkiye Millet Meclisi tarafından bundan tam 100 yıl önce Milli Marş olarak kabul edilmiştir.

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınmış olan ve Ülkemiz ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin  Milli Marşıdır.

1924 yılında yapılan yarışmaya 724 eser katılmıştır. Hepsi de Vatan ve Millet sevgisi içeren, o dönemde Milli mücadeleyi birlikte yaşamış birçok kişinin ruhunda ortak olarak hissettikleri vatan sevgisini ve Milli duyguları anlatan onca güzel eserin içerisinden oy birliği ile 12.Mart.1921’de Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı eser seçilmiştir. Bestesi Osman Zeki Üngör’e aittir. Orkestrasyonu Edgar Manas Tarafından yapılmıştır.

Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlarında, İstiklal Harbi’nin Milli bir ruh içerisinde kazanılması imkanını sağlamak amacıyla Maarif (eğitim, öğretim) Vekaleti, 1921 yılında bir güfte yarışması düzenlemiştir. Yarışmaya 724 şiir katılmıştır. Burdur Milletvekili Mehmet Akif Ersoy, yarışmaya para ödülü konduğu için ilk başta katılmak istememiştir. Ancak,  Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin ısrarı üzerine, Ankara Taceddin dergahı’nda yazdığı  ve Türk Ordusuna hitap ettiği şiirini yarışmaya koymuştur.  12.Mart.1921 tarihli oturumda şiir coşkulu alkışlarla kabul edilmiştir. Mecliste İstiklal Marşı’nı Okuyan ilk kişi dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Süphi Tanrıöver olmuştur.

MEHMET AKİF ERSOY KİMDİR?

20 Aralık 1873’te İstanbul’da doğan Ersoy’un babası Fatih Medresesi müderrislerinden (öğretmen, bazı İslam ülkelerinde Müderris Profesör anlamına da gelir) Mehmet Tahir Efendi, Osmanlı devletine bağlı Arnavutluk’un İpek kazasına bağlı Şuşise Köyünden İstanbul’a gelmişti. Annesi Emine Cemile Hanım ise Buharalı Mehmet Efendi’nin kızı olarak Samsın’da doğmuştu. Mehmet Tahir Efendi Oğluna ebced hesabıyla ona doğduğu yıl olan 1290’a karşılık gelen Rağıf ismini vermişti ancak çevresi tarafından Akif olarak çağırıldı. Mehmet Akif Ersoy’un Nuriye adında bir kızkardeşi vardı. Mehmet Akif İstanbul Fatih semtinde Sarıgüzel Nasuh Mahallesinde doğdu. 1878 yılında 4 yaşındayken Emir Buhari Mahalle mektebine Fatih’te başladı. İki yıl eğitim gördü. Daha sonra Fatih iptidasine geçti. Aynı yıl babsı ona Arapça dersler vermeye başladı.  1882 yılında ilköğretimi bitirip Fatih Merkez Rüştiyesine başladı. Ayrıca Fatih camii’nde Esad Dedenin İran edebiyatı derslerine katılıyordu. Lise eğitiminede Mülkiye’nin idadi bölümünde başladıktan sonra yüksek kısmına geçti. Kısa bir süre sonra evlerinin yanması ve babasının Vefatı sebebiyle okula devam edemedi. Sivil veterinerlik okunla yani Baytar Mektebine geçiş yaptı. İlk Şiirlerini bu dönemde yazmaya başladı. 27. Aralık. 1936 yılında vefat eden Şair, Fatih Edirnekapı Şehitliğinde yatmaktadır. Mehmet Akif Ersoy renkli kişilği ve bir çok meziyeti ile (şair,yazar, muallim,veteriner, milletvekili, vb.) Vatanınan ve Milletine bir çok hizmetlerde bulunmuş, önemli kişiliklerimizden biri olarak tarihimizde hak ettiği yeri almıştır. Ruhu şad olsun, toprağı bol olsun.

MEHMET AKİF ERSOY ESERLERİ

Şiirleri; İstiklal Marşı, Mahalle Kahvesi, Pek Hazin Bir Mevlid Gecesi, Geçinme Belası, Fatih Camii, Ezanlar, Çanakkale Şehitlerine, Bülbül, Bir Mersiye, Bir Gece, Bayram, Azimden Sonra Tevekkül, Amin Alayı, Ahiret Yolu, Acem Şahı.

Diğer eserleri; Safahat (1911), Süleymaniye Kürsüsünde(1912), Hakkın Sesleri(1913), Fatih Kürsüsünde (1914), Hatıralar (1917), Asım (1924), Gölgeler (1933)


DİLEK ELMAS

Tüm yazılarını göster