Karar Gazetesi yazarı Akif Beki'nin Ayasofya tepkisi !

Karar Gazetesi yazarı Akif Beki bugünkü köşesinde, hükümeti şanlı fethin sembolü Ayasofya Camii üzerinden eleştirerek dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

Eski Başbakan Danışmanı ve Karar Gazetesi yazarı Akif Beki bugünkü köşesinde AK Parti hükümetini Ayasofya Camii üzerinden eleştirdi.

Beki düzenlenen etkinliklerde Ayasofya'nın kullanılmasına ve daha önceki yıllarda göz ardı edilmesine değinerek yetkililere, "Geçen yıl niye fethedilmedi Ayasofya?" yazarak tepki gösterdi.


Geçen yıl niye fethedilmedi Ayasofya?
Bu yıl, fetih kutlamalarının finali için Ayasofya seçildi. Bu bir ilk.
Gün boyu süren etkinlikler, Ayasofya'da Fetih Suresi ve Fetih Duası okunmasıyla son buldu.
Organizasyonuysa Kültür ve Turizm Bakanlığı üstlendi. Diyanet değil.
Zaten ibadete açma manasına, adına da "Ayasofya'nın Fethi" denmedi. Mehterli, havai fişekli bir "Fetih Şöleni" olarak düzenlendi.
Geçen yıl resmi kutlamalar nasıldı diye merak edip arşiv taradım. Ve önceki birkaç yıl...
Cumhurbaşkanı Erdoğan himayesinde görkemli Fetih Gösterileri yapılmış yine. Okçular Vakfı Kupa Töreni'nden İstanbul Valiliğinin etkinliklerine ve konserlere kadar, bu yılki program ana hatlarıyla yine varmış.
Anadolu Ajansı ve iktidar medyasının haberlerinde görebildiğim tek fark şu ikisi:
Bir; geçen yıllarda kutlamaların göbeğinde yer alan İBB'nin bu yıl adı geçmiyor. Yok sayılmış. Ev sahipliği yaptığı etkinlik var mı yok mu, lafı dahi edilmiyor.
İkincisi ise geçen yılki kutlamaların Ayasofya'ya uğramamış olması.
Hatta Milli Gazete ve Yeni Asya gibi ayrı muhafazakar damar gazeteleri, Ayasofyasız fetih mi kutlanır diye her yıldönümünde eleştirmiş. Sembolik dahi olsa kutlamalara dahil edilmesini istemişler. Ayasofya'yı bir gün mutlaka özgürleştirme özleminden dem vurmuşlar. Milli Görüş hareketi, Ayasofya idealli alternatif kutlama alayları tertiplemiş.
Yine de geçen yıl, Ayasofya'nın yerine başka bir fetih sembolü koymaktan öteye geçilmemiş.
"İstanbul'un fethinden sonra kiliseden camiye çevrilen ilk eser" olarak Zeyrek Camii açılmış, o kadar. 10 yıllık restorasyonun tamamlanışı, Fetih Günü'ne denk getirilerek.
Bu yıl da yapılabilirdi bir benzeri. Salgından dolayı cemaate kapatılan bir fetih camisi, sembolik merasim için seçilebilirdi.
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş Hoca, 29 Mayıs Fetih Günü'nde 'camilerin fethi'nin kalbine ilham edildiğini bildirmişti. Camiler, bu ilham sayesinde dün yeniden cumalara açıldı.
Ayasofya'nın bu yıl Fetih Suresi'yle fethi de Kültür ve Turizm Bakanı'nın içine mi doğdu, bilmiyoruz.
Bu fikrin nereden çıktığı, neden geçen yıllarda da akla gelmediği açıklanmadı.
Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan ettiğinde, Ayasofya'yı camiye çevirerek misilleme yapmak akla gelmişti. Acaba tuzak mı, oyuna gelsek mi gelmesek mi tartışmalarıyla kesilmişti sonra önü.
Batı'yla krizlerde ya da iç politikada sıkışınca ilk iş, Ayasofya'yı fetih hakkı olarak beş vakit cemaat namazına açma hamaseti kaşınıyor.
Sonra, her kutlu doğumun 9 ay 10 gün sürdüğü hatırlatılarak erteleniyor. "Sabreden zafere ulaşır" göndermeleriyle beklemede kalınması istenerek...
Sözde Haçlı saldırılarına cevaben ne cemaate açılıyor Ayasofya ne de açılacağı beklentisi tümden bitiriliyor.
İhtiyaç halinde kullanmak üzere hep canlı, hep diri tutulan bir beklenti. Kah uyutuluyor, kah uyandırılıyor.
Oysa, Ayasofya popülizmiyle çözülecek bir iç-dış meselesi yok ülkenin.
Restleşme blöflerinde masaya sürülmesi de bir başka fecaat.
Sembollerle oynayarak kamuoyunu avutmak, oyalamak mümkün olabilir.
Ama züğürt tesellisi gibi havanda su dövmekten farksız.
Kapıya dayanan sorunlar, oyalanmaya gelecek cinsten değil.