Kargo firmaları nereye şikayet edilir ?
Yılbaşı ile birlikte herkes internette bu soruların cevaplarını arıyor. Kargo gönderen ve alan kişiler kargoların gelmemesi üzerine ne yapacaklarını bilemiyorlar.Kargo firmaları nereye şikayet edilir?
E ticaretin yaygınlaştığı bu günlerde kargo şirketlerinin iş yükünde gözle görülür bir artış olmuştur. Bu artış sonucunda firmaların ürün teslimatlarında birçok aksaklık yaşanmaya başlamıştır. Yaşanan bu aksaklıklar nedeniyle tüketiciler mağdur olmakta ve bu aşamada ne yapacakları, kime başvuracakları konusunda ciddi sıkıntılar çekmektedir.
KARGOLAR KAÇ GÜN İÇİNDE TESLİM EDİLMELİDİR ?
Taşıyıcı kargo firmaları teslim aldıkları kargoyu/gönderiyi, teslim aldıkları günden itibaren, iliçi taşımalarda en geç 2 gün, yurtiçi taşımalarda en geç 3 gün, uluslararası taşımalarda ise en geç 15 gün içinde taşımak ve bu süreler içinde teslimat şekline uygun olarak alıcısına ulaştırmakla yükümlüdürler.
KARGOMUN TESLİMAT TARİHİ GEÇMESİNE RAĞMEN GELMEDİ NE YAPMAM GEREKLİ ?
Kargo firmasının bağlı olduğu Bölge müdürlüğüne,
Karayolları Taşıma Kanununda şikayet mercii olan Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlıkları,
Tüketici işlemleri, tüketiciye yönelik uygulamalar ve tüketiciler ile satıcılar arasında ayıplı mal ve hizmetlerden doğan anlaşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla kurulmuş karar mercileri olan Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz.
KARGOM GEÇ GELDİ NE YAPMAM GEREKLİ ?
Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat ederek aşağıdaki seçimlik haklarının uygulanmasını talep edebilir;
Sözleşmeden dönme,
Hizmetin yeniden görülmesi veya ayıp oranında bedel indirimi
Ayıplı malın neden olduğu ölüm ve/veya yaralanmaya yol açan ve/veya kullanımdaki diğer mallarda zarara neden olan hallerde imalatçı-üreticiden tazminat isteme
Sözleşmeden dönme hakkını kullanarak kargoyu iade edip parasının iade edilmesini isteyebilir,
Kargonun geç gelmesinden dolayı ortaya somut bir zarar çıkmış ise bunun da tazminin talep edebilir.
TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNE BAŞVURURKEN BİR ÜCRET ALINIR MI ?
Başvurulardan herhangi bir ücret alınmamaktadır.
TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİ NEREDEDİR ?
Heyetler illerde Ticaret İl Müdürlüğü, ilçelerde Kaymakamlıkların belirlediği binalardadır.
TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNE NASIL BAŞVURUDA BULUNABİLİRİM ?
Kargo şirketlerinin geç teslim ettiği ve bu nedenle ayıplı mal kapsamında değerlendirilebilecek kargonuzun teslim tarihinden itibaren 30 gün içinde Tüketici Hakem Heyetine başvurabilirsiniz.
Mal veya hizmetin satın alındığı yer ya da başvuru sahibinin ikametgahının bulunduğu yer hakem heyetine başvuru dilekçesinin ;
bizzat verilmesi,
posta yoluyla gönderilmesi,
E-Devlet şifresi ile TÜBİS’ten çıktıları imzalamak suretiyle getirilmesi
Mobil imza veya elektronik imza ile imzalanması suretiyle yapılır.
TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNE YAPILAN BAŞVURULAR İÇİN PARASAL SINIRLAR NEDİR ?
Söz konusu parasal sınırlar, 2020 yılı itibariyle şu şekildedir;
920 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetleri,
Büyükşehir statüsünde olan illerde 6.920 TL ile 10.390 TL arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetleri,
Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde 10.390 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetleri,
Büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde 6.920 TL ile 10.390 TL arasındaki uyuşmazlıklarda il tüketici hakem heyetleri görevlidir.
10.390 TL ve üzerindeki uyuşmazlıklar için ise tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamaz. Söz konusu başvuruların tüketici mahkemelerine, tüketici mahkemeleri bulunmayan yerlerde ise asliye hukuk mahkemelerine yapılması gerekmektedir.
BAŞVURU İÇİN HANGİ BELGELER GEREKMEKTEDİR ?
Başvuru dilekçesi (aşağıdaki bilgileri içeren)
tarafların kimlik bilgilerini,
adreslerini
varsa unvanlarını,
iletişim bilgilerini,
uyuşmazlık konusunu
başvuru sahibinin seçimlik haklarından hangisini tercih ettiği
Ayıplı Mal veya Hizmette fatura, servis fişi, sözleşme, vb., Banka Dosya Masraflarında bankadan alınan dekont, hesap dökümü, vb. belgeler
TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE BAŞVURDUKTAN SONRAKİ SÜREÇ NASILDIR ?
İl Tüketici Hakem Heyetine yapılmış olan başvuru, karşı tarafa bildirilir ve 30 gün içinde savunmasını göndermesi istenir. Gelen sonuç, Raportörler tarafından bir dosya şeklinde düzenlenip heyet gündemine alınır. Heyetlerin incelemeleri bu dosya üzerinden yapılır. Gerekli görülmesi halinde Tüketici hakem heyetleri tarafından taraflar ve bilirkişi dinlenebilir. Hakem Heyeti her 15 günde bir (ayda iki defa) toplanarak gündeminde hazır olan tüketici başvurularını görüşür ve karara bağlar. Tüketici Hakem Heyetinden çıkan karar her iki tarafa tebliğ edilir. Tüketici İl Hakem Heyetinin verdiği 2018 yılı için 4.570 TL – 6.860 TL kararlar (tarafları bağlayıcıdır) dışında tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemesine itiraz yolu (temyiz) açıktır. Taraflar itiraz etmez ise karar kesinleşir.
KESİNLEŞEN HAKEM HEYETİ KARARINDAN SONRA NE YAPILABİLİR ?
Tüketici Hakem Heyeti kararı tarafınıza tebliğ edildikten 15 gün sonra firmaya müracaat ederek kararın uygulanmasını isteyebilirsiniz. Söz konusu kararlar yerine getirilmezse 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu kapsamında ilamların icrası hükümlerine göre kararın uygulanmasına yönelik işlemler için ilgili icra dairesine başvurabilirsiniz. Ya da doğrudan icra takibi de başlatabilirsiniz.