''Kayıp fay'' endişesi halk arasında konuşulmaya başladı
Malatya'daki 5,3 büyüklüğündeki deprem, ülkenin deprem haritasında yer almayan "kayıp" faylar hakkında yeniden tartışmalara yol açtı.
Kahramanmaraş depremlerinin ardından önceki gün Malatya'da meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki deprem, Türkiye'nin deprem haritasında yer almayan "kayıp" faylarla ilgili tartışmaları tekrar gündeme getirdi.
Son sarsıntılar, Doğanşehir fayı ile ilişkilendirilen Malatya yakınlarındaki bir fayla bağlantılı. 6 Şubat tarihli depremden sonra bu bölgede 40-50 kilometrelik bir yüzey kırığı oluştu. Kahramanmaraş merkezli 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremin artçıları da Malatya'daki son depremin artçıları olarak kabul ediliyor.
Kahramanmaraş-Pazarcık ve Elbistan depremlerinin artçıları yıllar boyunca sürebilir. Kahramanmaraş merkezli ilk depremin artçılarının 6.8, ikincisinin ise 6.6 büyüklüğüne ulaşabileceği düşünülüyor.
Deprem konusunda bilinen isimlerden Prof. Dr. Naci Görür, Malatya depreminin ardından yaptığı açıklamada, "Önce Malatya'da 4.3 büyüklüğünde Öncü-Yeşilyurt depremi, sonra da 5.2'lik İkizce-Yeşilyurt depremi oldu. Kuvvetle muhtemeldir ki öncü depremi İkizce depreminin öncüsüdür. Bu deprem fayları MTA haritasında yoktur. Yeni fay?" dedi.
Bingöl'de de Richter ölçeğine göre dün sabaha karşı 4.3 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. Depremde şimdilik olumsuz bir durum bildirilmedi.
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Türkiye'nin derinliklerinde uzun yıllardır suskun olan faylar olduğuna dikkat çekerek, bu fayların Elazığ ve İzmir'de gözlemlendiğini belirtti.
Sivas ve çevresinde de aktif olabilecek fay hatları olduğuna dikkat çeken Tatar, bu bölgelerin daha dirençli hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.