Kemal Derviş kimdir? Ekonomik krizde Kemal Derviş ne yaptı?
Bülent Ecevit döneminde yaşanan ekonomik krizin ardından göreve getirilen Kemal Derviş hayatını kaybetti. Yaşanan bu durum sonrası Kemal Derviş'in hayatı sorgulanmaya ve araştırılmaya başlandı. Peki Kemal Derviş ekonomik kriz döneminde ne gibi işler yaptı? İşte Kemal Derviş kimdir sorusunun yanıtı.
Ekonomiden sorumlu eski devlet bakanlarından 'ithal bakan' olarak isimlendirilen ve CHP eski milletvekili Kemal Derviş, 74 yaşında bugün yaşamını yitirdi. Kemal Derviş, ekonomist, siyasetçi Kemal Derviş, Dünya Bankası birinci başkan yardımcılığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanlığı görevlerinde yer aldı. Londra Ekonomi Okulu’ndan mezun olan Derviş, 13 Mart 2001’de Bülent Ecevit hükümetinde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevi yaptı.
Ekonomiyi kurtarsın diye göreve getirilmişti
Bülent Ecevit'in başbakanlığında DSP, ANAP ve MHP ortaklığıyla kurulan ANASOL-M Hükümeti, ekonomik kriz yaşamış, Bülent Ecevit ile dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer arasındaki 'anayasa kitapçığı fırlatma" olayı sonrası Türkiye'de en büyük ekonomik krizlerinden biri yaşanmıştı.
Dünya Bankası'nda görev yapan Kemal Derviş, ekonomiye çare olması için ABD'den davet edilmiş ve Ekonomi Bakanı olarak tam yetki ile görevlendirilmişti. Uyguladığı kemer sıkma politikaları sonrası ekonomide toparlanmaya sebep olan Kemal Derviş, daha sonra İsmail Cem'le birlikte hareket etmiş, sonra da Türkiye'den ayrılmıştı.
Kemal Derviş kimdir?
Kemal Derviş, Türk ekonomist ve siyasetçi. Dünya Bankası birinci başkan yardımcılığı görevinde yer aldı. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanlığı görevi yapan Derviş, bu görevlerde bulunan tek Türk oldu.
Babası Türk, annesi Alman vatandaşı olan Derviş, İngiltere'de Londra Ekonomi Okulundan ekonomi alanında lisans ve lisansüstü derecelerini aldıktan sonra ABD'nin Princeton Üniversitesinde doktorasını yaptı.
1973-77 yılları arasında ODTÜ ve Princeton Üniversitesinde ekonomi alanında ders vermesinin ardından, 1977'de Dünya Bankasına giren Derviş, bu kurumda 1996 yılında Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan sorumlu başkan yardımcılığına yükseldi.
2001 mali krizinin sonrasında Derviş Ecevit Hükümeti tarafından Türkiye'ye davet edildi. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak IMF ile müzakereleri yönetti. Hazırladığı Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı kapsamında bilhassa finans sisteminde mühim reformlara imza attı.
İlgili program kapsamında Türkiye sabit kur rejiminden dalgalı kura geçti.
2002 Ağustos ayında dönemin başbakan yardımcısı Devlet Bahçeli ile görüş ayrılığı yaşayarak görevinden istifa etti.