KIZILELMA nedir ne zaman çıkacak? KIZILELMA teknik özellikleri neler?

2023 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi beklenen Baykar'ın milli ve özgün olarak geliştirdiği yerli ve milli gururumuz KIZILELMA ilk Otomatik Taksi ve Koşu Testi başarıyla tamamlandı. İşte Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağına dair merak edilenler...

2023 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirmesi beklenen Baykar'ın milli ve özgün olarak geliştirdiği yerli ve milli gururumuz KIZILELMA ilk Otomatik Taksi ve Koşu Testi başarıyla tamamlandı. İşte Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağına dair merak edilenler...

İLK UÇUŞ 2023'TE

Baykar'ın yaklaşık 20 yıllık derin teknoloji birikimi ve tecrübesiyle geliştirilen Bayraktar KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı projesinin test aşaması, yer testleri ile devam edecek. Bayraktar KIZILELMA'nın ilk uçuşunun 2023'te gerçekleştirilmesi düşünülüyor.

Bayraktar KIZILELMA özellikle kısa pistli gemilere iniş kalkış kabiliyetiyle muharebe sahasında devrim gerçekleştirecek bir platform bulunacak.

Türkiye'nin inşa ettiği ve halihazırda seyir testlerini gerçekleştirdiği TCG Anadolu Gemisi gibi kısa pistli gemilere iniş ve kalkış kabiliyetine sahip olacak şekilde geliştirilen Bayraktar KIZILELMA, bu özelliği sayesinde denizaşırı görevlerde önemli rol üstlenecek. Bu özelliğiyle Mavi Vatan'ın korunmasında da aktif rol alacak.

KIZILELMA NEDİR?

Osmanlılarca, Hıristiyan dünyasının merkezi olan Roma'daki kilisenin kızıl bakırdan kubbesi anıştırılarak, ulaşılacak, ele geçirilecek en uzak ve en son coğrafi uç, nokta anlamında Roma ve Viyana kentlerine verilen simgesel ismidir.

BAYRAKTAR KIZILELMA TEKNİK ÖZELLİKLERİ NELER?

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilme çalışmaları devam eden muharip insansız uçak sistemi BAYRAKTAR KIZILELMA (MİUS), geleceğin muharebe konseptine öncü oluyor. Baykar tarafından geliştirilen ve dünyada oyunu değiştiren Bayraktar İHA/SİHA'ların tecrübesiyle yola çıkılarak geliştirme çalışmaları yürütülen muharip insansız uçak sistemi, geleceğin teknolojileriyle donatılarak hizmete sunulacak.

Agresif manevralarla hava-hava muharebesi icra edebilecek durumda ki BAYRAKTAR KIZILELMA (MİUS), düşük radar kesitiyle güvenlik güçleri için güç çarpanı olacak. Kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip olacak olan BAYRAKTAR KIZILELMA (MİUS), gövde içinde taşıyacağı mühimmatları ile belirlenen hedeflere taarruz yapabilecek.

KISA PİSTLİ GEMİLERE İNİŞ-KALKIŞ KABİLİYETİ

Bayraktar KIZILELMA özellikle kısa pistli gemilere iniş kalkış yeteneğiyle muharebe sahasında devrim gerçekleştirecek bir platform olacak. Türkiye'nin inşa ettiği ve hâlihazırda seyir testlerini gerçekleştirdiği TCG Anadolu gemisi gibi kısa pistli gemilere iniş ve kalkış yeteneğine sahip olacak şekilde geliştirilen Bayraktar KIZILELMA, bu yeteneği sayesinde denizaşırı görevlerde önemli rol üstlenecek. Bu yeteneğiyle Mavi Vatan'ın korunmasında stratejik bir rol üstlenecek.

DÜŞÜK RADAR GÖRÜNÜRLÜĞÜ

Bayraktar KIZILELMA, tasarımından elde edeceği düşük radar izi sayesinde en zorlu görevleri başarıyla yapabilecek. 6 ton kalkış ağırlığına sahip olması hedeflenen Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı milli olarak geliştirilen tüm mühimmatları kullanacak ve planlanan 1500 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesiyle büyük bir güç çarpanı haline gelecek. İnsansız savaş uçağı, milli AESA radar ile yüksek durumsal farkındalığa da sahip olacak.

HARP SAHASINDA DENGELER DEĞİŞECEK

İnsansız hava araçlarından farklı şekilde agresif manevralarla insanlı savaş uçakları gibi hava-hava muharebesi gerçekleştirebilecek olan Bayraktar KIZILELMA, yerli hava-hava mühimmatları ile hava hedeflerine karşı da etkinlik sağlayacak. Bu kabiliyetleriyle harp sahasında dengeleri yeniden düzenleyecek.

BAYRAKTAR AKINCI İLE BENZER SÜREÇ

Savunma Sanayii Başkanlığı başkanlığınca yürütülen "AKINCI" projesi kapsamında Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA'da da benzer bir süreç yaşandı. Bundan tam 3 sene önce, Kasım 2019'da ilk Taksi Testi'ni tamamlayan AKINCI, 6 Aralık 2019'da ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. AKINCI, ilk uçuşundan yaklaşık 1.5 yıl sonra 29 Ağustos 2021'de envantere girdi.

Bayraktar KIZILELMA'da da benzer bir süreçle ilerleniyor. Baykar'ın yaklaşık 20 yıllık derin teknoloji birikimi ve tecrübesiyle oluşturduğu Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, yer testlerine devam edecek. İlk uçuşun yakın zamanda gerçekleştirilmesi bekleniyor.

GELİRLERİN %98'i İHRACAT KAYNAKLI

Baykar, yaklaşık 20 sene önce insansız hava araçları geliştirmeye başladığı ilk andan bugüne kadar toplam gelirinin %75'ini ihracattan elde etti. 2021 senesinde Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından savunma ve havacılık sektörlerinde ihracat lideri olduğu açıklanan Baykar'ın, 2022 yılında imzaladığı sözleşmelerin %98'ini ihracat anlaşmaları oluşturuyor.

Baykar, 2022 senesi itibariyle Bayraktar TB2 SİHA'lar için 24 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise 5 ülke ile ihracat sözleşmesi imzaladı.