KOAH hastalığı nedir tedavisi var mı belirtileri neler?
KOAH hastalığı nedir koah hastalığı tedavisi var mı? Daha çok sigara içenler de görülen KOAH hastalığı geçer mi? KOAH hastalığı belirtileri ve hastalıkla ilgili tüm detaylar haberimizde.
Dünyada en çok insanların hayatlarını kaybettiği hastalıklardan biri olan KOAH gittikçe yayılıyor. Herkesin merak ettiği KOAH hastalığı belirtileri neler tedavisi var mı? KOAH hastalığına gelin yakından bakalım.
Koah hastalığını öğrenmeden önce akciğer nedir onu öğrenelim. Akciğer; Göğüs boşluğunda yüreğin sağ ve solunda az çok piramit şeklinde olan solunum organlarıdır. Solunum'u gerçekleştirmemize yarayan organlarımızdır. Kısa adı koah olan kronik Obstruktif Akciğer Hastalığıysa; Bir akciğer hastalığıdır. Koah aslında sadece Kronik Obstruktif Akciğer hastalığı anlamına gelmemektedir. Koah'ta K harfi; Kronik yani Sürekliolan, O harfi; Obstrüktif yani tıkanıklık oluşturan, a harfi; Akciğeri etkileyen, H harfiyse; Hastalık olduğunu tanımlamaktadır. Koah; Anfizem ve kronik bronşiti kapsayan, akciğerlere giren ve çıkan havayı nefes darlığına neden olacak derecede kısıtlayabilen, mutlaka ilerleyen, tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır.
KOAH HASTALIĞININ NEDENİ NE?
- Mesleki zararlı gazlar, tanecikler(mikro parçacık) solunması. -Etkin biçimde sigara kullanımı. -Hava kirliliği.
KOAH HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NE?
- Öksürük - balgam çıkarma - Kan tükürme - Soluk darlığı - Kanın oksijen doymuşluğunda azalma - Kalp yetmezliğine bağlı, ayaklarda şişme - Göğüste tıkanma - Hırıltılı solunum
KOAH HASTALIĞININ VÜCUDA ETKİLERİ NELER?
Hava yolları daralır, yani akciğerlere daha az hava girer. - Hava yollarının duvarları kalınlaşır ve şişer. - Hava yollarının çevrelerindeki kaslar kasılır. - Hava yollarının içinde sekresyon ( balgam) artması tıkanıklara neden olur. - Alveol içindeki hava tıkanıklıktan dolayı geri boşalamaz, göğüsümüzü sıkışık hissederiz.
KOAH BULAŞICI HASTALIK MIDIR?
Koah bulaşıcı bir hastalık değildir.
KOAH HASTALIĞI NASIL GEÇER?
Sigaranın bıraktırılması. Çevresel ve mesleki sigaraya maruz kalmanın kontrolü. Uzun süreli tedavi. Ani başlayan atakların tedavisi. Hastalığın derecesine göre tedavi, akciğerlere giden hava miktarını arttırmayı sağlayan bronkodilatatör gerektirebilir. Bunlar doktor kontrolünde düzenli olarak alınması gereken bakım ilaçları ve salbutamol, terbutalin v.b gibi bulguların ve krizlerin üstesinden gelmek için alınan rahatlatıcı ilaçlar olmak üzere iki çeşittir.
Ozon tedavisi gibi destekleyici tedavilerde uygulanabilmektedir.
Ayrıca balgam sulandırıcı ve antioksidan etkisi olan Asetilsistein adlı maddeninin Koah hastalarında yararlı olabileceği düşünülmektedir.
Destek tedavisi için doktorunuza danışarak bitkisel karışımlarda kullanabilirsiniz.