Kolonya koronavirüsten koruyor mu? Uzmanı yanıtladı

Koronavirüs haberleri başladığı günden beri artan kolonya tüketimi akıllara hep aynı soruyu getirdi. Kolonya koronavirüsten koruyor mu? İşin uzmanı akıllardaki bu sorunun cevabını verdi.

Eskişehir’deki Farmakolog Ecz. Çağatay Fikret Erad, “Antibakteriyel çözeltiler ve kolonyalar koronavirüsten korur mu?” sorusunu yanıtladı.

Koronavirüs Türkiye’de görülmesinden sonra halkın eczanelere ve marketlere akın ederek antibakteriyel ürünleri tüketmesi ile birlikte, bu ürünlerde etik olmayan bir şekilde fiyat artışlarının yaşandığına ve bunun daha da yükselme ihtimalinin olabileceğine dikkat çeken Erad, eczacıların, toplum sağlığının korunmasında, antibakteriyel/dezenfektan maddeleri üretebilecek bilgi, beceri ve eğitim seviyesine sahip olduğunu, fahiş fiyatların önüne geçilebilmesi ve ihtiyaç sahiplerinin bu ürünlere ulaşabilmelerine olanak sağlamak için aktif görev yapabileceklerini söyledi.

 Formül aslında çok basit
Fransa’da, hükümetin eczanelere antibakteriyel çözeltileri yapma olanağı sunduğunu aktaran Farmakolog Ecz. Çağatay Fikret Erad, şöyle konuştu:

“Alkol ile birlikte su olması dezenfektan özelliğini sağlıyor, formül aslında çok basit, ancak birden bire fiyatlar yükseldi, bunu etik bulmuyorum. Eczacılar bu antibakteriyel ürünleri Sağlık Bakanlığımızın izni ile üretebilir, üretimleri çok basit ve kolay önemli olan etken maddeye ulaşmak ancak buna ulaşmak da zorlaştı, kısıtlı miktarlarda alabiliyoruz.

Mevcut fahiş fiyatlarla mücadelede eczacıların etkin bir rol alabileceğini düşünüyorum. Ayrıca üretilecek antiseptik solüsyonun fiyatını da Sağlık Bakanlığımız kendisi belirlemektedir. Bu nedenle eczaneler arasında fiyat farkı olması da mümkün değildir.”

Alkol oranı yüzde 50 ile 80 arasında olmalı
Koronavirüsten korunmak için birinci planda yapılması gereken şeyin elleri sabun ve su ile bol bol yıkamak olduğunu hatırlatan Ecz. Erad, “Suya sabuna ulaşılamayan ortamlarda antibakteriyel sıvılardan yararlanabiliriz” diye konuştu.

Bunların jel formunda olanlarını özellikle çocuklarda kullanımını tavsiye etmediklerini belirten Ecz. Erad, “Çünkü jel formları, el üzerinde bazen tortu bırakarak bakteri üremesine neden olabiliyorlar, jel formlar ikinci planda olmalı, daha çok çözelti, sıvı formda olanlar tercih edilmeli” şeklinde onuştu.

Antibakteriyel ürünlerin içindeki alkol oranına dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Erad, şunları söyledi: “İçinde bulunacak total alkol oranı yüzde 50-80 arasında olmalı, yüzde 70 idealdir, bu aralıktakiler bakterileri öldürür, bu oranlar dışındaki alkol oranları bakterileri öldürmez.

Bunun yanı sıra yüzde 80’den yukarı olması da örneğin yüzde 90 ve üstü olması da koruyuculuğun arttığı anlamına gelmez, aksine düşer, ideal aralık yüzde 50-80 arasıdır.”

Kolonyalar da kullanılabilir
Kolonyalar için de yüzde 80 alkolün ideal bir oran olduğunu dile getiren Farmakolog Ecz. Çağatay Fikret Erad, maskenin ise kişiyi virüse karşı korumayacağını belirtti ve ekledi:

“Çok yüksek standartta olanlar dışındaki maskeler sizi korumaz, bunların da fiyatı çok yüksektir. Kullanılan günlük maskeler, sadece siz hasta olursanız başka kişilere hastalığı bulaştırmanızı önleyecektir, ancak sizi korumayacaktır. Virüsten korunmanın en güzel yolu Sağlık Bakanlığımızın vurgulayarak önemini hatırlattığı 14 gün ve 14 kurala uymaktır.”