Koronavirüs salgınında patlama yaşanınca DSÖ'den uyarı geldi!

Koronavirüs salgınında son tablo vakalardaki hızlı artışı gözler önüne serdi. Yaşanan bu gelişmenin ardından salgına karşı bir dizi tedbir kararı alındı. DSÖ'den korkutan açıklama geldi. DSÖ, "Önümüzdeki haftalarda daha fazla ölüm bekleyebiliriz" uyarısında bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Bilim Kurulu da hatırlatma dozu ve maske uyarısı yaptı.

Sağlık Bakanlığı tarafından son açıklanan verilere göre; bir hafta içinde 117 bin 95 vaka tespit edilirken, 31 kişi hayatını kaybetmesinin ardından, tedbirler yeniden gündeme geldi. Eskişehir İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunca corona virüsüyle mücadele kapsamında yeni kararlar alındı.

CORONA HASTASI BAŞKA HASTANEYE SEVK EDİLMEYECEK

Eskişehir İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunca Koronavirüsle mücadele kapsamında şu kararlar alındı:

* Covid 19 vaka sayıları nedeniyle ilimizde bulunan üniversite, özel ve kamu hastanelerine Covid 19 şüphesiyle başvuran hastaların takip ve tedavilerinin öncelikli olarak başvurunun yapıldığı hastanelerde gerçekleştirilmesine ve zorunlu olmadıkça diğer hastanelere sevk edilmemesine,

* Vaka sayıları göz önünde bulundurularak, üniversite, özel ve kamu hastanelerinin Covid 19 yataklı servis, yoğun bakım servisi ve acil servis gibi birimlerinde malzeme, ekipman, yatak ve personel sayılarının gözden geçirilerek gerekli planlamaların yapılmasına,

* Covid 19 hastalarının başvuracağı Covid 19 Çağrı Merkezi ve Filyasyon Merkezinde görevli personel sayısının vaka sayıları ve ihtiyaç doğrultusunda güncellenmesine ve çalışma saatlerinin düzenlenmesine oy birliği ile karar verildi.

ESOGÜ’DE GÖREVLİ DOKTORLAR İHTİYAÇ HALİNDE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EMRİNE VERİLECEK

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu ayrıca 16.11.2020 tarihli ve 102 sayılı alınan kararın güncellenmesine de karar verdi. 102 sayılı kararda da şu ifadeler yer aldı:

“COVID19 salgınının görüldüğü andan itibaren, Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda salgının/bulaşın toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirildiği belirtilmişti. COVID-19 Salgını ile mücadele kapsamında, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde görev alan asistan doktor, doktor, uzman doktor ve yan dal uzman doktorların, ihtiyaç halinde ve talep doğrultusunda İl Sağlık Müdürlüğü emrine görevlendirilmesine; oy birliği ile karar verilmiştir.”

DSÖ'DEN UYARI: DAHA FAZLA ÖLÜM BEKLEYEBİLİRİZ

DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün Cenevre'deki merkezinde düzenlenen basın toplantısında, küresel Kovid-19 vakalarındaki artış ve maymun çiçeği salgınına dair son durumu değerlendirdi.

Son 6 haftada küresel haftalık yeni vaka sayılarının neredeyse 2 kat arttığına vurgu yapan Ghebreyesus, "Kovid-19 kaynaklı ölümler, vakalar kadar hızlı olmasa da yükselişte. Artan vakalar, ilerleyen haftalarda daha çok hastaneye kaldırılma ve can kaybı bekleyebileceğimiz anlamına geliyor." dedi.

ARTIŞLARIN SEBEBİ YENİ BİR VARYANT OLABİLİR

Ghebreyesus, son haftalardaki artışta Kovid-19'un hangi varyantının etkili olduğunun bilinmediğinin altını çizerek, "Bu artışın sebebi halihazırda bildiğimiz bir varyant da olabilir veya tamamen yeni yeni bir varyant da olabilir." şeklinde konuştu.

Kovid-19'un yeni varyantının çıkması durumunda eskilerinden daha güçlü ve etkili olacağını vurgulayan Ghebreyesus, "Bütün ülkeler hazırlıklı olmalı. Salgınla mücadele kapasitesini azaltan ülkeler büyük risk alıyorlar." uyarısında bulundu.

Ghebreyesus, "Hastaneler henüz dolu değilken şimdi bütün ülkeler için virüs takip, bağışıklık, iş gücü, tedarik ve dayanıklılık alanındaki boşlukları doldurma zamanıdır." açıklamasını yaptı.

Mevcut Kovid-19 aşılarının ağır hastalık ve ölüm riskine karşı hala etkili olduğunu belirten Ghebreyesus, DSÖ üyesi ülkelere, sağlık çalışanları başta olmak üzere yaşlılar ve risk altındaki diğer grupları aşılama çağrısında bulundu.

HATIRLATMA DOZU VE MASKE UYARISI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Bilim Kurulu, yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakalarındaki artışın önlenmesi için önerilerini açıkladı.

Yapılan açıklamada, “Bir süredir salgına karşı önlemleri kaldıran Avrupa ve Amerika’da Omicron’un daha bulaşıcı varyantları olan BA.4 ve BA.5 ön plana geçti. Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı verilere göre 30 Mayıs-5 Haziran haftasında 7 bin 322 olan vaka sayısı yaklaşık dört kat artışla 20-26 Haziran haftasında 26 bin 635 olarak açıklandı. 4-10 Temmuz haftasında ise 117 bin 095 olgu sayısı bildirildi. Artış hızla devam ediyor, ölüm sayıları üzerindeki etkisi ise ancak 2-3 hafta sonra görülebilecek" ifadelerini kullanıldı.

"HATIRLATMA DOZU YAPTIRANLAR AZ"

Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Ülkemizde aşılanma oranlarının toplum bağışıklığını sağlayabilecek seviyeden çok uzakta. 2. doz aşı uygulananlar toplam nüfusun yüzde 63’ünü, hatırlatma dozu alanlar ise sadece yüzde 33’ünü oluşturuyor."

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

İBB Bilimsel Danışma Kurulu önerilerini şu şekilde sıraladı:

“Bilindiği gibi aşıların ağır hastalığı ve ölümü önlemedeki etkisi özellikle ilk 6 ay için en yüksek seviyelerde seyrediyor, sonrasında ise giderek azalıyor. Bu nedenle salgının kontrolü için hatırlatma dozları mutlaka yapılmalı.

Daha etkili aşı kampanyaları düzenlenmeli.5-12 yaş arasında okul çocuklarına birçok ülkede olduğu gibi aşılanma hakkı tanınmalı. Aşıya ulaşım kolaylaştırılmalı. Halkın altı kişinin gelmesini beklemeden, gittiği anda aşı olabileceği merkezler belirlenerek ilan edilmeli.

Günlük olgu sayısı 1.000’in altına indiğinde kaldırılmış olan maske zorunluluğu, toplu taşıma araçlarında ve kapalı ortamlarda yeniden yürürlüğe konmalı ve denetlenmeli. Kapalı ortamların havalandırılmasına, fiziksel mesafe ve hijyen koşullarına yeniden özen gösterilmeli. Özellikle Kurban Bayramı tatili sırasında yaşanan hareketlilik göz önüne alındığında bu konuda çok hızlı adım atılmalı.

PCR testleri ücretsiz olmalı ve testlere ulaşım kolaylaştırılmalı. Bilimsel çalışmalarla duyarlılığı kanıtlanmış olan hızlı antijen testleri iş yerlerinde ve evlerde tarama testleri olarak devreye sokulmalı.

Bölgeye ait veriler yayımlanarak yerel önlem ve kurallar uygulanmalı. PCR testlerinin belli bir oranında genomik analiz yapılarak hakim varyantlar belirlenmeli ve “Türkiye Mutasyon Haritası” çıkartılmalı.COVID-19 hastalığının tedavisinde etkinliği kanıtlanmış olan tüm ilaçlara ülkemizde ücretsiz ulaşım sağlanmalı.”