Koronavirüste umutlandıran gelişme ! Onaylandı...
ABD CRISPR teknolojisine sahip ilk teste "acil durum" şartıyla onay verdi.
CRISPR teknolojisi kullanılan ilk koronavirüs test kiti ABD’de, yalnızca “acil durumlarda kullanılmak üzere” onay aldı. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) toplum sağlığı için acil önlem gerektiren durumlarda test ve ilaçlara normalden hızlı onay verebiliyor.
Yeni test MIT ve Harvard üniversitelerinde, CRISPR teknolojisinin öncüsü Feng Zhang ile ortak olarak geliştirildi. Test, klinik test sonuçları yayınlamaya yetkili laboratuvarlarda kullanılacak.
ABD son dönemde test sıklığını artırarak günde ortalama 250 bin’e çıkarmış olsa da bazı bölgelerde yeterli test kitine ulaşılamadığı bilgisi veriliyor. Yeni testin kullanıma sunulması, veri akışındaki gecikmeyi engelleyebilecek ve test sayısını artıracak. Ancak öncelikle testin hastane gibi gerçek test ortamında nasıl bir performans göstereceğine bakılması gerekiyor.
Yeni test kiti CRISPR yoluyla virüs genlerine tutunuyor
Yeni kit, bazı genetik dizilere tutunma özelliği olan CRISPR’ın; ağız, burun, boğaz ya da akciğer sıvısından alınan örneklerde yer alan SARS-CoV-2 genetik materyaline tutunacak şekilde yeniden programlanmasına dayanıyor. Yeni koronavirüs geni bulunan örneklerde CRISPR enzimi floresan ışıkta parlıyor. Testi geliştiren Sherlock Biosciences firmasına göre test 1 saat içinde sonuç veriyor.
Firma yetkilileri, son olarak laboratuvarda incelenmesine gerek olmayan, evde kullanılabilecek kartuş şeklinde bir test üzerinde çalıştıklarını söylüyor. Ancak bu test geliştirilebilirse yeniden FDA’dan onay alınması gerekecek.
FDA Nisan başından beri 60’tan fazla SARS-CoV-2 tanı testine acil durum şartıyla onay verdi. Nature dergisinin haberine göre henüz bu testlerden hiçbiri evde uygulama için onay alabilmiş değil.