Kurban Bayramı ne zaman ? (Kurban Bayramı tatili kaç gün?)

Kurban Bayramı ne zaman ? (Kurban Bayramı tatili kaç gün?)

Müslüman aleminin iki büyük bayramından biri olan Kurban Bayramı yaklaşıyor. Dört gözle beklenen Kurban Bayramının bu sene hangi tarihte olacağı şimdiden merak ediliyor. Peki Kurban Bayramı ne zaman ? Ayrıca Kurban Bayramı tatili kaç gün sürecek ? İşte Kurban Bayramı ile ilgili merak edilen soruların cevapları...

Ramazan Bayramı'nın ardından gelen Kurban Bayramı'na kısa bir süre kaldı. Müslümanlar tarafından kutlanan Kurban Bayramı ne zaman sorusu sıkça sorulmaya başladı. İş yorgunluğunu atmak isteyenler içinde fırsat olan Kurban Bayramı tatili kaç gün sorusuda cevap arıyor. Detaylar haberimizde. Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün olmasından sonra Kuban Bayramı'nında 9 gün olmasını bekleyen vatandaşlar tatil planlarını şimdiden yapmaya başladı. Peki 2016 Kurban Bayramı ne zaman? Kurban Bayramı tatili 9 gün olacak mı? Tüm detaylar haberimizde...

2016 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Ramazan Bayramı'ndan sonra idrak edilecek olan Kurban Bayramı'nın bu sene ne zamana denk geldiği araştırılmaya başlandı. Sözlükte yaklaşmak, Allâh’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, ibâdet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Kurban Bayramı bu sene 12 Eylül 2016 Pazartesi günü itibariyle 4 gün boyunca idrak edilecek.  

KURBAN BAYRAMI TATİLİ KAÇ GÜN?

Ramazan Bayramı tatilinin 9 gün olmasının ardından vatandaşlar Kurban Bayramı tatilininde 9 gün olmasını beklerken müjde başbakan Binali Yıldırım'dan geldi. AK Parti Grup Toplantısı'nda açıkalam yapan Binali Yıldırım'ın tatil ile ilgili açıklaması şu şekilde; "Ramazan Bayramı'nda bayramın sonu cuma günüydü, birleştirdik. Kurban Bayramı'nda da bayramın öncesi bayramla birleşiyor. Böylece bir uzun tatil daha yapacaksınız."  

KİMLER KURBAN KESMELİDİR?

Kurban kesmek, âkil, baliğ (akıllı, ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman’ın yerine getireceği mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla bu kişi Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.  

KURBAN NE ZAMAN KESİLİR?

Kurban, kurban bayramının ilk üç gününde kesilir. Kurban kesim vakti, Bayram namazı kılınan yerlerde, bayram namazı kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vakti girdikten sonra başlar. Bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüzleri kesilmesi uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir. Şafii mezhebine göre ise kurban bayramın dördüncü günü de kesilebilir.

ADAK KURBANI NE DEMEKTİR?

Kurban adayan kişinin kurban kesmesi vaciptir. Eğer kişibu adağı, bir şartın gerçekleşmesine bağlamışsa bu şart gerçekleşince kesmesi gerekir. Adak kurbanının etinden adak sahibi, usul ve fürûu (neslinden geldiği ana, baba, dede ve nineleri…ile kendi neslinden gelen çocukları ve torunları.) yiyemeyeceği gibi, bunların dışında kalıp zengin olanlar da yiyemez. Eğer kendisi yemek ister veya bu sayılanlardan birisine yedirmek isterse, yenilen etin rayiç bedelini yoksullara verir. Ancak, 6 ayını tamamlayan koyun bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir.

AKÎKA KURBANI NEDİR?

Yeni doğan çocuk için şükür amacıyla kesilen kurbana, “akîka” adı verilir. Akîka kurbanı kesmek müstehaptır. Akîka kurbanı olarak kesilecek hayvanda da, diğer kurbanlarda aranan şartlar aranır. Akîka kurbanı, çocuğun doğduğu günden bulûğ çağına kadar kesilebilirse de doğumun yedinci günü kesilmesi daha faziletlidir. Akîka kurbanının etinden ve derisinden yararlanabilecek kimseler konusunda her hangi bir sınırlama yoktur.Kurban sahibi dahil herkes bu kurbandan istifade edebilir.

ŞÜKÜR KURBANI NE DEMEKTİR?

Temettü ve kıran haccı yapan kişilerin, aynı mevsimde hac ve umreyi birlikte ifa ettikleri için, kestikleri kurbanlara şükür kurbanı da denilmektedir. Aynı şekilde kişi, arzu ettiği bir amaca ulaşması veya bir nimete nail olması sebebiyle şükür kurbanı kesebilir. Bu kurbanların etinden sahipleri istifade edebilir.

Gelirinizi Etkili Kullanmanın Yolları