Kurbanlık büyükbaş, küçükbaş Kurban fiyatları ne kadar?
Kurbanlık büyükbaş, küçükbaş Kurban fiyatları ne kadar?
Yaklaşan kurban bayramı için kurbanlık fiyatları arayışına giren binlerce kişi için Kurbanlık Büyükbaş, küçükbaş Kurban fiyatları ne kadar? 2016 güncel kurbanlık fiyatları ve daha fazlasını haberimizde bulabilirsiniz.
Türkiye'de illere göre kurbanlık fiyatları, Kurban Bayramı ne zaman - 2016 Büyükbaş, küçükbaş Kurban fiyatı ne kadar, kaç lira? 2016 Kurbanlık Koyun, Koç ve Dana Fiyatları ne kadar? İşte tüm soruların cevabı... Ramazan bayramının ardından vatandaşlar yaklaşan Kurban Bayramı tatili için şimdiden gün saymaya başladı.Tatil heyecanı şimdiden başlayan vatandaşlar kurban bayramının hangi tarihlere denk geldiğini ve tatilin kaç gün olacağı sorularının cevabını merak ediyor. Bu sene beklenen canlı hayvan kilogram fiyatı 10 TL ila 15 TL arasında değişecek. Ülkemizde yeterli sayıda hayvan bulunmadığı için geçtiğimiz yıllarda da sıklıkla gördüğümüz canlı hayvan ithali (Angus) bu sene de olacağa benziyor. Zira hayvan besicileri ve üreticiler, yem fiyatlarının çok yüksek olmasından yakınıyor. Bu durum da kurbanlık hayvan fiyatlarına yansıyacak gibi gözüküyor. Öyle ki, Türkiye' nin pek çok yerinde, orta gelirli bir vatandaşın en azından bir koyun kesebilmesi için en az 600 ila 700 lirayı cebinden çıkarmayı göze alması gerekiyor. Bunun yanı sıra önde gelen alışveriş sitelerinde 400 ila 500 lira arasında kurbanlık (akika veya adak kurbanı) küçükbaş hayvan fiyatları göze çarpıyor. 2016 yılı için öngörülen kurbanlık hayvan fiyatları ise şu şekilde:
Büyükbaş kurbanlıklar (dana, boğa, inek, sığır) 5.000 TL - 10.000 TL arası
Küçükbaş kurbanlıklar (kuzu, koyuni koç, keçi) 700 TL - 1200 TL arası
Canlı hayvan kilogram fiyatı: 10 TL - 15 TL arası
KURBAN BAYRAMI 2016 NE ZAMAN HANGİ TARİHTE?
İslam dininde hicri takvimin Zilhicce ayının onuncu gününde başlayan ve toplam dört gün süren kurban bayramı, dini bayramlardan bir tanesidir. Sabırsızlıkla beklenen Kurban Bayramı 2016 yılında 12 Eylül Pazartesi günü başlıyor. 2016 kurban bayramı tatili kaç gün olacak sorusuna verilecek cevap da çok merak ediliyor çünkü bu sene de kurban bayramı okulların açık olduğu zamanlara denk gelmeyecek ve aileler rahatlıkla tatile gidebilecek. Kurban bayramı çocuklar için resmi tatil anlamına gelir fakat 2016 senesinde kurban bayramı sebebiyle okullar tatil edilemeyecek. Çünkü 2016 – 2017 eğitim öğretim yılı, 19 Eylül günü başlayacak. İslam dininde asırlardır devam eden ve farz ibadeti olan kurban kesme, her sene kurban bayramında yapılıyor. Yaz tatiline denk gelen 2016 kurban bayramı arefesi 11 Eylül Pazar günü olacak ve kurban bayramı tatilinde toplamda 4,5 gün sürecek tatil olacak.
KURBAN BAYRAMI:
Arefesi 11 EYLÜL PAZAR 1. günü 12 EYLÜL PAZARTESİ 2. günü 13 EYLÜL SALI 3. günü 14 EYLÜL ÇARŞAMBA 4. günü 15 EYLÜL PERŞEMBE
BAŞBAKAN'DAN TATİL AÇIKLAMASI
Partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım Ramazan Bayramı'ndan sonra Kurban Bayramı tatilinin de 9 gün olacağını açıkladı. Yıldırım şunları söyledi: Rusya ile yaşanan kriz sona ermiştir. Bununla birlikte süratle ekonomik alanda, turizm alanında işbirlikleri başlamıştır. Bunun ilk semeresini turizmde gördük. Yollarımız, havalimanlarımız bayram boyunca doldu taştı. Ramazan Bayramı'nda bayramın sonu cuma günüydü, birleştirdik. Ramaza Bayramı uzatıldı ve iç turizm gelişti. Otellerimizde yer bulanamadı. Dış turizmdeki açık iç turizmle kapatıldı.Bu da dayanışmanın güzel bir örneğidir. Kurban Bayramı'nda da bayramın öncesi bayramla birleşiyor. Böylece bir uzun tatil daha yapacaksınız.Dolayısıyla milletvekillerimiz bayrama kadar sıkı çalışırsanız, Meclis üzerine düşeni yapar, milletin beklediği bu müjdeli haberlerin gereğini yerine getirirse güzel bir bayramı da geçirme imkanı kendiliğinden gelmiş olur."
KURBAN BAYRAMI'NIN ÖNEMİ
Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayram. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine 'Eyyâm-ı nahr' (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arife denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke'de hac farizasını ifa ettikleri vakittir. Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede dinî bayram olmasının yanı sıra resmî tatil ilan edilir. Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir. Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Kurban Bayramı her sene 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık 33 senede bir bayramı aynı tarihlere tekabül eder.
KURBAN NE ZAMAN KESİLMELİ?
İslam dininde kurban, kurban bayramının ilk üç gününde kesilir. Kurban kesim vakti bayram namazı kılınan yerlerde namazdan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde sabah namazı vakti olduktan sonra başlar ve bayramın üçüncü günü güneş batıncaya kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz vakitlerinde kesilmesi dinimizce daha uygundur. Bayramın birinci günü kesmek daha faziletlidir. Şafii mezhebinde ise kurban, bayramın dördüncü gününde de kesilebilir.
NEDEN KURBAN KESİLİR?
Kurban kelimesi sözlükte Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelir. Dini bir terim olarak ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı, kurban bayramı günlerinde usulüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Akıllı, hür ve dini ölçülere göre zengin sayılan kul, ilahi rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını keser. Böylece hem maddi durumu yetersiz olup kurban kesemeyenlere yardımda bulunmuş, hem de Allah’a yaklaşmış olur. Kurban ibadeti, İslam toplumlarının ‘şiarı’ sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri yerine getirilmektedir. Kurban, bir Müslüman’ın gerektiğinde bütün varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir işaretidir. Kurban Hanefi mezhebine göre vacip, diğer mezheplere göre ise sünnettir. Dini kaynaklarda Hz. Muhammet’in kurbanını daima kestiği belirtilmektedir.