Marmara Denizi'nde müsilaj sorunu
Prof. Dr. Alper Doğan: Sorunun kaynağını başında çözmek lazım. Marmara'daki temel sorun kirlilik. Atıkların arıtılması, bu problemlerin çözülmesi lazım. Türkiye'de çevre problemlerinin önüne geçilmeli. Belediyeler daha caydırıcı cezalar vermeli. Belirli yerlerde biriktiği zaman bu bakteriler sudaki oksijeni kullanıyor. Bu da o bölgedeki yaşamı tamamen bitiriyor.
Müsilajın yarattığı yüzememe problemi, yarattığı kötü görsel problemi vs. geçtik oradaki canlıları kaybediyoruz. Tabiata bırakılan çöpler çok büyük bir boyutta. Burada doğaya çıktığımızda görüyoruz. İnsanlar binaları yenilerken çıkan atıkları doğaya atıyorlar. Çevrede bir sürü böyle atık bina parçası, klozet parçası vb. görüyoruz. Bu konuyla ilgli denetimler artmalı.
Prof. Dr. Yeşim Büyükateş: Etki altındaki denizel sisteme evsel, endüstriyel ve kanalizasyon atıkları gibi noktasal kaynaklı denizi kirletici etmenler ile tarımsal araziler gibi noktasal olmayan kaynaklardan gelebilecek kirlilik yükünü bertaraf etmek üzerine planlamalar yapılması.
Müsilaj oluşumunun çevreye verdiği etki ve değişimlerin belirlenmesi amacıyla özellikle sorun yaşanan bölgelerde biyolojik, hidrolojik ve ekolojik parametrelerin sürekli bir şekilde izlenmesi, kayıt altında tutulması amacıyla bir “izleme sistemi” oluşturulması.
İklim değişiminin sisteme etkileri üzerine çalışma programlarının oluşturulması.