Maske takma corona virüsten koruyor mu? Tüm soru ve cevaplar…

Corona virüsüne karşı en yaygın önlem olarak vatandaşlar toplu taşıma araçlarında ve sokaklarda maske takmaya başladı. Peki corona virüsüne karşı maske koruma sağlar mı? Nasıl kullanılmalı

Corona virüsüne karşı en yaygın önlem olarak vatandaşlar toplu taşıma araçlarında ve sokaklarda maske takmaya başladı. Peki corona virüsüne karşı maske koruma sağlar mı? Nasıl kullanılmalı

Yüz maskeleri, Çin’de başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ile hayatımızın vazgeçilmez bir parçası oldu. Peki maske korona virüsten koruyor mu?

Bu sorunun ilk cevabı evet. Ancak dikkat edilmesi gereken çok sayıda detay var. İlk etapta sık el yıkama ve sosyal mesafe gibi virüsün yayılmasını yavaşlatan diğer önlemlere de dikkat etmemiz lazım.

COVID-19 salgını ilk başladığında neden maske önerilmedi?

Salgın ilk başladığında, uzmanlar COVID-19 taşıyıcısı olan insanların, belirti göstermeden virüsü ne kadar fazla yayabileceğini bilmiyordu. Benzer şekilde COVID-19 hastası olan bazı kişilerin belirti göstermeyebileceği de bu kadar iyi bilinmiyordu. Mevcut bilgilerimizle her 2 gruptaki kişilerin de virüsü farkında olmadan başkalarına yayabileceğini biliyoruz.

Bu keşifler, başta ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) olmak üzere birçok önemli kuruluşun maskeler konusunda geri adım atmasına yol açtı. CDC, hasta olduğunu bilmeyen kişilerin virüsü başkalarına yaymasını engellemek için basit kumaş maskelerin yaygın şekilde kullanılmasını tavsiye edecek şekilde kılavuzlarında güncelleme yaptı.

DSÖ de COVID-19 maske kullanımıyla ilgili önerisini değiştirerek kamusal alanlarda sağlıklı kişilerin de maske takmasını tavsiye ediyor.

Maske takmak şu anda ülkemizde de birçok ilde zorunlu hale getirildi. Maske takmayanlara 900 liralık para cezası uygulanıyor. Uygulamalar sık sık değişse de, tedbirli olarak toplumsal alanlarda, ev dışında maske takmakta her zaman fayda var.

Hangi maske türü virüsten ne kadar koruyor?

Cerrahi maskeler

Tıbbi maske de denilen cerrahi maskeler, mikrop veya virüs taşıyabilen damlacıklara karşı takan kişinin ağzını ve burnunu kapatır. Cerrahi maskeler havadaki büyük partikülleri de filtrelemektedir. Aynı zamanda diğer kişileri de maske takan kişinin salya ve diğer solunum salgılarından korumaktadır.

Bu maskeler, N95 maskeler kadar olmasa da koruma sağlamaktadır.

N95 maskeler

Aslında bir tür respiratör (nefes filtresi) olan bu maskeler, nefes alındığında hem büyük hem küçük parçacıkları filtreleyerek cerrahi maskelere göre daha fazla koruma sağlar. İsminden de belli olduğu gibi, N95 maskeler çok küçük parçacıkların %95’ini filtreleyecek şekilde tasarlanmıştır. Nazı N95 maskelerin nefes almayı kolaylaştıran tek yönlü bir valfi de vardır. Ancak bu tip maskelerde nefes verildiğinde nefes filtrelenmeden havaya karışmakta, takan kişi virüsü yayabilmektedir. Bu nedenle bazı yerlerde bu maskeler kullanımı yasaklanmıştır.

Sağlık çalışanlarına, çalışma ortamında N95’i uygun şekilde takabilecek eğitim verilmelidir. Cerrahi maskeler gibi N95 maskeler de kullandıktan sonra atılacak şekilde tasarlanmıştır. Ancak içinden geçtiğimiz dönemdeki aşırı maske kullanımı nedeniyle araştırmacılar N95 maskelerin tekrar kullanılabilmesini sağlayacak yollar aramaktadır.

Kumaş maskeler

Cerrahi ve N95 maskeler genelde sağlık çalışanlarına ayrıldığından, kumaş maskeler kolay ulaşılabilir, yıkanarak tekrar kullanılabilir olması nedeniyle oldukça avantajlıdır.

Toplum genelinin maske takması, hasta olduğunu bilmeyen kişilerin virüsü yaymasına önemli derecede engel olacaktır. Maske takmayı zorunlu hale getiren, test, izolasyon ve sosyal mesafe uygulamalarını erken hayata geçiren ülkeler virüsün yayılmasını yavaşlatmakta başarılı olmuştur.

Kumaş maskeler ucuzdur ve kolayca yapılabilir. İnternette birçok yerde maske yapımıyla ilgili videolar ve tarifler mevcuttur. Sıkı dokunmuş pamuktan yapılmış çarşaflar gibi birçok kolay bulunabilen malzemeden maske yapılabilmektedir. Kumaş maskelerde birden fazla kat kumaş kullanılmalıdır.

Kumaş maske nerede ve nasıl takılmalıdır?

Kumaş maskeler sosyal mesafeyi sağlamanın zor olduğu toplumsal alanlarda kullanılmalıdır. Marketler, pazar yerleri, berber salonları, toplu taşıma gibi kalabalık ve kapalı alanlar ilk akla gelenlerdir.

Kumaş maske takarken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

Maskeyi burun ve ağız bölgenizi kapatacak şekilde takın.
Başınızın arkasından veya kulaklarınızı kullanarak bağlayın ve rahat olmasını sağlayın.
Maskeniz takılmış durumdayken maskeye dokunmayın.
Yanlışlıkla maskenize dokunursanız ellerinizi yıkayın veya dezenfektan ile temizleyin.
Maskeyi kulak kısmında, ön tarafına dokunmadan çıkarın.
Maskenizi çıkardıktan sonra elleriniz hemen yıkayın.
Maskenizi sabun ve suyla çamaşır makinesinde yıkayın. Diğer çamaşırlarla da güvenle yıkayabilirsiniz.
Nefes alma güçlüğü olan, bilinci yerinde olmayan veya maskeyi yardım olmadan çıkaramayacak kişilere maske takmayın.
2 yaşından küçük çocuklara maske takmayın.
Maskeyi sosyal mesafeyi ikame etmek için kullanmayın.